Cronicile coronavirusului
588 de cazuri noi de COVID s-au înregistrat astăzi în Moldova, după ce s-au procesat 2982 de teste. Astfel, bilanțul celor care s-au contaminat a ajuns până la 41 144 de persoane. 29 420 dintre acestea s-au însănătoșit, 1096 au decedat (9 — în ultimele 24 de ore). Peste 10,6 mii de pacienți continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 554 dintre ei fiind în stare gravă, iar 33 — conectați la aparatele de respirație asistată.
Între timp, la Spitalul Clinic Republican sunt testate alte două medicamente americane pentru tratamentul coronavirusului. La testări vor participa aproape 300 de pacienți bolnavi de coronavirus. Pacienților le vor fi administrate medicamente în bază de anticorpi monoclonali pentru tratamentul COVID-19. Participarea la testări este benevolă. Anterior, comisia pentru medicamente a aprobat testarea a șapte medicamente contra coronavirusului.
13 școli din Moldova au fost închise din cauza coronavirusului. Este vorba despre contaminarea elevilor, dar și a profesorilor. De asemenea, s-au închis în carantină 29 de clase din diferite raioane ale țării, șapte dintre acestea fiind în Chișinău.
Dodon — candidatul
Președintele Igor Dodon intenționează să participe la alegerile prezidențiale de la 1 noiembrie. Dodon, dar și deputații PSRM Vlad Bătrîncea și Vasile Bolea au depus actele la CEC pentru înregistrarea grupului de inițiativă a candidatului la funcția de președinte. Grupul de inițiativă va fi condus de Vlad Bătrîncea.
Dodon a spus că a luat această decizie bazându-se pe susținerea cetățenilor Moldovei. El a îndemnat cetățenii să fie vigilenți cu acei candidați care râvnesc la putere nu din intenții bune și sub influența forțelor externe. În același timp, Dodon nu va participa la dezbaterile televizate și va renunța la panouri în timpul campaniei electorale. «Când oamenii au secetă, nu le arde de reclamă. Eu voi merge prin raioane, mă voi întâlni cu oamenii, ne vom limita la pliante», a declarat Dodon.
Botnari și profesorii turci
Procurorul general Alexandr Stoianoglo a comunicat că unicul acuzat în dosarul despre expulzarea ilegală a profesorilor turci, Vasile Botnari, a fost condamnat cu suspendare. Botnari și-a recunoscut vina și a plătit 125 mii de euro familiilor acestor profesori. De notat că decizia Judecătoriei sectorului Buiucani cu privire la termenul cu suspendare este strict secretizată. Ținând cont de rezonanța acestui caz, Procuratura Generală a expediat conducerii instanței o scrisoare cu solicitarea de a desecretiza sentința și de o a face publică, pentru ca societatea să ia cunoștință de ea. Procuratura Generală încă nu a primit răspunsul.
Termenul cu suspendare i-a revoltat pe apărătorii drepturilor omului și pe unii politicieni. De exemplu, Veaceslav Balan, expert în drepturile omului, consideră că o asemenea sentință este «o pată murdară» pe reputația procurorului general Alexandr Stoianoglo. Deputații din opoziție s-au mirat, cum a reușit Botnari să adune atâtea mijloace și au acuzat autoritățile de fărădelege.Noutatea a provocat un șir întreg de întrebări la care societatea așa și nu a primit răspuns. NM a analizat, de ce acest verdict, la fel ca și întreaga investigație, nu pot fi considerate echitabile.
Banii și copiii
NM a aflat cât cheltuiește statul pentru întreținerea unui copil la o grădiniță din Chișinău. S-a constatat că anul acesta, cheltuielile constituie 20 480 de lei (1706 lei lunar). O jumătate din acești bani sunt destinați pentru salariile colaboratorilor din grădinițe, a doua jumătate — pentru toate celelalte. De exemplu, pentru alimentația copilului se alocă 20 la sută din această sumă (341 de lei lunar), pentru soluțiile de curățare și rechizite — 8% (136 de lei lunar).
Orașul-șantier de construcție
Din câte ați observat, Chișinăul s-a transformat demult într-un șantier de construcție haotic. Astăzi, la primărie s-au stabilit unele termene de încheiere a acestuia. Astfel, reparația scuarului de lângă Teatrul «M. Eminescu» din centrul Chișinăului se va încheia către Ziua orașului. Lucrătorii au scos din scuar bordurile și asfaltul vechi. Copacii au fost curățați și s-au instalat cabluri noi pentru iluminatul stradal. În acest scuar vor fi instalate, pentru prima dată, plăci de pavaj, va fi instalat iluminat artistic și vor fi utilizate elemente inovaționale.
Iar lucrările de reparație a pasajului subteran de lângă Gara Auto de Sud-Vest abia au început. Un agent economic și-a asumat toate cheltuielile pentru reparație. Se planifică reparația scărilor, a sistemului de iluminare, instalarea rampelor de acces și camere de supraveghere.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 10 septembrie:
- Parlamentul se va convoca în prima ședință din sesiunea de toamnă-iarnă.
- Va avea loc ședința Consiliului Superior al Procurorilor