NM Espresso: despre cazurile noi de coronavirus în Moldova, închiderea grădinițelor, anularea curselor aeriene și dezinfectarea bisericilor
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre cazurile noi de coronavirus în Moldova, închiderea grădinițelor, anularea curselor aeriene și dezinfectarea bisericilor

Coronavirusul în Moldova: trei persoane infectate, închiderea grădinițelor, anularea curselor aeriene

 

Două cazuri noi de coronavirus au fost confirmate în Moldova. S-au îmbolnăvit un bărbat și o femeie care au revenit recent din Italia. Ei au fost internați la spitalul „T. Ciorbă”. Din cauza pericolului de răspândire a Covid-19, guvernul a interzis toate evenimentele publice care întrunesc mai mult de 50 de persoane. Este vorba despre expoziții, spectacole, concerte, evenimente sportive și proteste. La fel, guvernul a închis, pentru două săptămâni, toate școlile și grădinițele.

 

La cele mai aglomerate puncte de frontieră terestre va fi majorat numărul de lucrători medicali. Medicii și personalul medical care tratează bolnavii de coronavirus vor primi salarii duble.

 

Primăria Bălți a recomandat locuitorilor orașului să evite acțiunile de masă, dar și să se abțină de la participarea la slujbele religioase. Mitropolia Moldovei i-a îndemnat pe clerici să dezinfecteze interiorul bisericilor și icoanele cu alcool, iar enoriașilor le-a permis să se împărtășească și în alte zile decât cele stabilite.

 

Guvernul a anunțat că s-a pregătit de câteva scenarii despre cum ar putea evolua evenimentele. În prezent, patru spitale din Chișinău sunt pregătite să primească pacienți infectați cu coronavirus. În caz de necesitate, numărul de spitale va fi extins. Premierul Ion Chicu și ministrul sănătății Viorica Dumbrăveanu au inspectat spitalul de boli infecțioase „T. Ciorbă”: acolo sunt pregătite 100 de locuri pentru persoanele infectate cu Covid-19. Iar NM a aflat, unde pot fi date analizele pentru depistarea coronavirusului, în ce condiții și cât costă.

 

Air Moldova a anulat până la 31 martie toate cursele din Chișinău spre și dinspre Italia. România a interzis tranzitarea teritoriului său de către autobuzele și microbuzele care pleacă spre și dinspre Italia. Aceasta se referă și la cursele din Moldova spre și dinspre Italia.

 

Președintele Igor Dodon a convocat la 11 martie ședința Consiliului Suprem de Securitate, în legătură cu pericolul de răspândire a virusului Covid-19.

 

 

Leul: ce i se va întâmpla

 

Leul moldovenesc s-a depreciat cu 3,8% în ultima lună în raport cu euro – de la 19,10 lei până la 19,86 lei pentru un euro. În schimb, în raport cu dolarul, leul a crescut un pic. NM a analizat, ce se va întâmpla cu leul și care este influența coronavirusului în acest sens.

 

 

Carburanții: s-au ieftinit cu aproape un leu

 

Prețurile la benzină și motorină în Moldova s-au micșorat cu aproape un leu: la benzina A95 – până la 17,42 – 17,55 lei pentru un litru, la motorină – până la 15,32 lei pentru un litru. Importatorii au decis să reducă prețurile după ce prețurile mondiale la petrol au scăzut cu aproape 30%.

 

 

Furtul miliardului: a fost reținut viceguvernatorul BNM

 

Viceguvernatorul Băncii Naționale, Ion Sturza a fost reținut în dosarul furtului miliardului. Procurorii au cerut arestarea acestuia pe un termen de 30 de zile, acuzându-l de escrocherie și spălare de bani. Anterior, au fost arestați câțiva foști conducători ai Băncii Naționale, inclusiv ex-guvernatorul Dorin Drăguțanu.

 

 

Chișinău: pentru organizarea protestelor și maratoanelor vor trebui acum să plătească?

 

Primăria Chișinău a introdus impozitul pentru arendarea „spațiului public” în oraș pentru organizarea evenimentelor. În centrul capitalei, arenda va costa 1 mie de lei pentru un metru pătrat, iar în alte sectoare – 500 de lei. Activiștii au calculat că arendarea PMAN, de exemplu, va costa 8 milioane de lei pe zi, iar arendarea unui cartier în centrul istoric – 800 de mii de lei. Și s-au revoltat.

 

 

Transnistria: la închisoare pentru insultarea lui Krasnoselski

 

Două pensionare din Transnistria au fost condamnate la trei ani de închisoare pentru că l-au insultat public pe liderul local Vadim Krasnoselski. Însă potrivit informațiilor partidului comunist din Transnistria, în dosar nu sunt menționate „insultele” pentru care au fost condamnate pensionarele.

 

 

Localurile sportive: ar putea rămâne fără fotbal?

 

Compania „General Media Group Production” (GMGP), controlată de Vladimir Plahotniuc, a cerut ca proprietarii restaurantelor și ai barurilor să-i achite mii de lei pentru transmiterea în aceste localuri a meciurilor de fotbal din Liga Campionilor și Liga Europei. Restauratorii refuză să plătească, afirmând că GMGP nu a prezentat licența pentru transmiterea exclusivă a acestor meciuri în Moldova. NM s-a interesat, dacă localurile sportive ar putea rămâne fără fotbal.

 

 

Și despre ceea ce va fi astăzi, 11 martie

 

Va avea loc ședința Guvernului și cea a Consiliului Suprem de Securitate.

 

În parlament vor avea loc ședințele comisiilor pentru securitate națională, protecție socială, agricultură, finanțe publice, politică externă, drepturile omului, ocrotirea mediului, cultură și educație, precum și a comisiei juridice.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: