www.btv.md

NM Espresso: despre cazurile noi de coronavirus în Moldova, închiderea grădinițelor, anularea curselor aeriene și dezinfectarea bisericilor

Coronavirusul în Moldova: trei persoane infectate, închiderea grădinițelor, anularea curselor aeriene

 

Două cazuri noi de coronavirus au fost confirmate în Moldova. S-au îmbolnăvit un bărbat și o femeie care au revenit recent din Italia. Ei au fost internați la spitalul „T. Ciorbă”. Din cauza pericolului de răspândire a Covid-19, guvernul a interzis toate evenimentele publice care întrunesc mai mult de 50 de persoane. Este vorba despre expoziții, spectacole, concerte, evenimente sportive și proteste. La fel, guvernul a închis, pentru două săptămâni, toate școlile și grădinițele.

 

La cele mai aglomerate puncte de frontieră terestre va fi majorat numărul de lucrători medicali. Medicii și personalul medical care tratează bolnavii de coronavirus vor primi salarii duble.

 

Primăria Bălți a recomandat locuitorilor orașului să evite acțiunile de masă, dar și să se abțină de la participarea la slujbele religioase. Mitropolia Moldovei i-a îndemnat pe clerici să dezinfecteze interiorul bisericilor și icoanele cu alcool, iar enoriașilor le-a permis să se împărtășească și în alte zile decât cele stabilite.

 

Guvernul a anunțat că s-a pregătit de câteva scenarii despre cum ar putea evolua evenimentele. În prezent, patru spitale din Chișinău sunt pregătite să primească pacienți infectați cu coronavirus. În caz de necesitate, numărul de spitale va fi extins. Premierul Ion Chicu și ministrul sănătății Viorica Dumbrăveanu au inspectat spitalul de boli infecțioase „T. Ciorbă”: acolo sunt pregătite 100 de locuri pentru persoanele infectate cu Covid-19. Iar NM a aflat, unde pot fi date analizele pentru depistarea coronavirusului, în ce condiții și cât costă.

 

Air Moldova a anulat până la 31 martie toate cursele din Chișinău spre și dinspre Italia. România a interzis tranzitarea teritoriului său de către autobuzele și microbuzele care pleacă spre și dinspre Italia. Aceasta se referă și la cursele din Moldova spre și dinspre Italia.

 

Președintele Igor Dodon a convocat la 11 martie ședința Consiliului Suprem de Securitate, în legătură cu pericolul de răspândire a virusului Covid-19.

 

 

Leul: ce i se va întâmpla

 

Leul moldovenesc s-a depreciat cu 3,8% în ultima lună în raport cu euro – de la 19,10 lei până la 19,86 lei pentru un euro. În schimb, în raport cu dolarul, leul a crescut un pic. NM a analizat, ce se va întâmpla cu leul și care este influența coronavirusului în acest sens.

 

 

Carburanții: s-au ieftinit cu aproape un leu

 

Prețurile la benzină și motorină în Moldova s-au micșorat cu aproape un leu: la benzina A95 – până la 17,42 – 17,55 lei pentru un litru, la motorină – până la 15,32 lei pentru un litru. Importatorii au decis să reducă prețurile după ce prețurile mondiale la petrol au scăzut cu aproape 30%.

 

 

Furtul miliardului: a fost reținut viceguvernatorul BNM

 

Viceguvernatorul Băncii Naționale, Ion Sturza a fost reținut în dosarul furtului miliardului. Procurorii au cerut arestarea acestuia pe un termen de 30 de zile, acuzându-l de escrocherie și spălare de bani. Anterior, au fost arestați câțiva foști conducători ai Băncii Naționale, inclusiv ex-guvernatorul Dorin Drăguțanu.

 

 

Chișinău: pentru organizarea protestelor și maratoanelor vor trebui acum să plătească?

 

Primăria Chișinău a introdus impozitul pentru arendarea „spațiului public” în oraș pentru organizarea evenimentelor. În centrul capitalei, arenda va costa 1 mie de lei pentru un metru pătrat, iar în alte sectoare – 500 de lei. Activiștii au calculat că arendarea PMAN, de exemplu, va costa 8 milioane de lei pe zi, iar arendarea unui cartier în centrul istoric – 800 de mii de lei. Și s-au revoltat.

 

 

Transnistria: la închisoare pentru insultarea lui Krasnoselski

 

Două pensionare din Transnistria au fost condamnate la trei ani de închisoare pentru că l-au insultat public pe liderul local Vadim Krasnoselski. Însă potrivit informațiilor partidului comunist din Transnistria, în dosar nu sunt menționate „insultele” pentru care au fost condamnate pensionarele.

 

 

Localurile sportive: ar putea rămâne fără fotbal?

 

Compania „General Media Group Production” (GMGP), controlată de Vladimir Plahotniuc, a cerut ca proprietarii restaurantelor și ai barurilor să-i achite mii de lei pentru transmiterea în aceste localuri a meciurilor de fotbal din Liga Campionilor și Liga Europei. Restauratorii refuză să plătească, afirmând că GMGP nu a prezentat licența pentru transmiterea exclusivă a acestor meciuri în Moldova. NM s-a interesat, dacă localurile sportive ar putea rămâne fără fotbal.

 

 

Și despre ceea ce va fi astăzi, 11 martie

 

Va avea loc ședința Guvernului și cea a Consiliului Suprem de Securitate.

 

În parlament vor avea loc ședințele comisiilor pentru securitate națională, protecție socială, agricultură, finanțe publice, politică externă, drepturile omului, ocrotirea mediului, cultură și educație, precum și a comisiei juridice.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Noapte tensionată pentru Evghenia Guțul: „Bărbați necunoscuți, în civil, se plimbau prin curte”. Precizările poliției

Noapte tensionată pentru bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, aflată în arest la domiciliu. Fiind prezentă la ședința de judecată din 3 iulie, aceasta a relatat presei că, în noaptea de miercuri spre joi, între orele 00:00 și 03:00, persoane necunoscute, îmbrăcate în civil, se aflau în curtea blocului în care locuiește.

„Câteva ore, începând cu ora 12 noaptea până la ora 3, noi încercam să aflăm cine e în curte. Trei-patru bărbați, îmbrăcați în civil, se plimbă. Ne uităm pe camere de supraveghere și nu înțelegem cine sunt”, a povestit bașcana pentru presă.

În cele din urmă, bașcana a menționat că a sesizat poliția, dar s-a adeverit că persoanele date erau, de fapt, responsabili legali, care monitorizau respectarea de către Evghenia Guțul a măsurii de arest la domiciliu.

„Soțul meu a ieșit și i-a întrebat cine sunt. Persoanele au hotărât să nu explice. Au spus că ei acolo stau și au dreptul să o facă, deși ei nu sunt locatari ai blocului. Am chemat poliția, pentru că nu cunoaștem cine sunt, dacă erau hoți. S-a adeverit că sunt supraveghetori suplimentari”, a relatat Guțul.

Aceasta s-a arătat deranjată de faptul că nu a fost informată despre prezența agenților în zona casei sale.

„Din păcate, poliția acum se luptă cu pensionarii și opoziția. Acum câteva echipaje de polițiști sunt la mine acasă. Noi nu suntem împotrivă, dar să spună și să explice că uite, noi o să fim cu voi. Cel mai important e că dimineața, tot acești oameni au spus că da, noi o să fim cu dumneavoastră. Dar au putut face acest lucru de la început. Este greu atâta timp emoțional”, a declarat ea.

Solicitată de NewsMaker, ofițera de presă a Poliției, Mariana Bețivu, a explicat că, având în vedere măsura de arest la domiciliu în privința bașcanei, prezența agenților în zona locuinței sale este legală.

„În urma hotărârii judecătorești din 13 iunie, persoana a fost plasată în arest la domiciliu. Conform prevederilor legale, poliția are obligația de a monitoriza respectarea acestei măsuri fără obligația de a anunța în prealabil persoana în cauză”, se arată în comunicatul poliției.

Oamenii legii au precizat că, pentru prevenirea oricăror incidente, pot fi prezenți în apropierea locuinței „în scopul supravegherii discrete și al asigurării unui climat de siguranță pentru întreaga comunitate”.

Pe 3 iulie, Judecătoria sectorului Buiucani continuă să examineze dosarul în care este vizată bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, susținută activ de oligarhul fugar Ilan Șor. Ședința de judecată a început la ora 9:00. Între timp, în fața sediului instanței are loc un protest.

Cei adunați în fața instanței scandează: „Evghenia, eroul nostru”, „Svetlana, suntem cu tine”, „Evghenia, suntem cu tine”, „Libertate”.

La ultima ședință de judecată, pe 1 iulie 2025, procurorii au cerut o pedeapsă de 9 ani de închisoare în regim semi-închis pentru Evghenia Guțul, în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor”. De asemenea, acuzatorii au solicitat ca aceasta să fie privată, timp de 5 ani, de dreptul de a face parte dintr-un partid politic.

Pe lângă Evghenia Guțul, procurorii au solicitat o pedeapsă de 8 ani de închisoare și pentru Svetlana Popan, șefa oficiului principal al ex-Partidului „ȘOR”.

Conform procurorului de caz, Cristina Gladcov, ambele inculpate sunt vizate în dosar pe două capete de acuzare. Totodată, acuzatorii au cerut confiscarea sumelor menționate în actul de învinuire și menținerea sechestrelor, pentru a asigura recuperarea prejudiciilor în favoarea statului. În cazul Evgheniei Guțul, prejudiciul estimat este de 40 de milioane de lei, iar în cazul Svetlanei Popan – de 9 milioane de lei.

După ședința de judecată, Guțul a spus că dosarul penal în care este acuzată de finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor” ar avea un caracter politic. Ea adăugat că ar fi fost vizată în mod selectiv din cauza funcției pe care o deține, în timp ce alte persoane cu roluri mai importante în ierarhia partidului – declarat între timp neconstituțional – ar fi fost scutite de urmărirea penală.

***

Amintim că, în aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a trimis în instanța de judecată cauza împotriva Evgheniei Guțul. Conform procurorilor, Guțul – activând în cadrul Departamentului de monitorizare, planificare și control al ex-Partidului „ȘOR” – a introdus sistematic bani de contrabandă în Moldova, preponderent din Rusia, în perioada 2019-2022. De asemenea este învinuită că a coordonat activitatea unor Oficii Teritoriale ale ex-Partidului „ȘOR”, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor și remunerarea participanților la protestele organizate la Chișinău de fosta formațiune. Astfel, prin această activitate, Guțul ar fi acceptat finanțarea ex-partidului din partea unei grupări criminale organizate cu 42,4 milioane de lei.

Acuzații similare au fost înaintate și împotriva Svetlanei Popan. Potrivit actului de acuzare, în perioada septembrie-noiembrie 2022, aceasta a acceptat cu bună știință 9,7 milioane de lei de la o grupare criminală organizată. Mijloacele financiare ar fi fost utilizate pentru a achita protestatarii ex-partidului, precum și salarii necontabilizate (în plicuri) membrilor de oficii teritoriale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: