Gazele naturale și tarifele
«Moldovagaz» a acumulat deocamdată 40 la sută din suma pe care trebuie s-o plătească la 20 ianuarie companiei «Gazprom» pentru livrările curente de gaze naturale. Despre aceasta a comunicat Lilian Carp, deputat PAS. El a menționat că guvernul ar dori să revizuiască una dintre condițiile contractului cu «Gazprom». Este vorba despre achitarea în avans pentru 50% din volumul de gaze naturale consumate lunar.
Cei de la «Moldovagaz» au remarcat în acest context că deocamdată, întreprinderea nu a planificat revizuirea condițiilor contractului.
Ministrul infrastructurii Andrei Spînu a declarat că a discutat cu Alexei Miller, președintele «Gazprom», despre amânarea avansului pentru livrările de gaze naturale din luna ianuarie. Spânu a confirmat faptul că «Moldovagaz» mai are nevoie de 25 milioane de euro pentru a plăti «Gazprom»-ului.
Spânu a mai spus că e posibil că tariful la gazele naturale va fi din nou majorat. Și a dat asigurări că în acest caz, guvernul «va susține suplimentar populația». În opinia lui Spânu, deocamdată nu există temei pentru majorarea tarifului la energia electrică, ceea ce a solicitat compania «Premier Energy». Potrivit afirmațiilor ministrului, despre aceasta se va putea vorbi în luna martie, când va fi cunoscut prețul de achiziție a energiei electrice conform unui nou contract anual. Noi am selectat cele mai importante declarații ale lui Spânu de la conferința de presă în articolul «Рост тарифов, компенсации и переговоры с Миллером» («Creșterea tarifelor, compensațiile și negocierile cu Miller»).
În cadrul unei emisiuni televizate de aseară, Spânu a remarcat că tariful la gazele naturale ar putea crește până la 14,7 lei, dacă în luna februarie se va menține prețul de achiziție a gazelor naturale rusești din luna ianuarie (647 de dolari vs 450 de dolari în luna noiembrie).
Moldova și Kazahstan
Internauții au început să scrie pe rețelele sociale că în Moldova ar putea să se repete scenariul din Kazahstan, unde protestele provocate de scumpirea gazelor naturale au cuprins întreaga țară și s-au soldat cu distrugeri și victime umane. Și unele mijloace de informare în masă au început să facă astfel de paralele. NM a analizat în articolul «Сейчас виновных нет» («Acum nu există vinovați»), dacă situația din Moldova și cea din Kazahstan ar putea fi comparată și dacă astfel de evenimente sunt posibile la noi
«Moldovagaz» și auditul
Curtea de Conturi a inițiat auditul în compania «Moldovagaz». Auditorii vor evalua conformitatea cheltuielilor și investițiilor capitale ale companiei.
Inflația și prețurile
În anul 2021, inflația în Moldova a ajuns până la aproape 14%. Conform statisticii, cel mai mult au crescut prețurile la produsele alimentare — cu 17,46%. De notat că uleiul vegetal s-a scumpit cu 33,5%, ouăle — cu 22,5%. Prețurile la produsele nealimentare s-au majorat în medie cu 12,06%, la servicii — cu 11,59%.
Președintele și cadrele
Hans Martin Sieg, director de birou în Moldova și România al Fundației Konrad Adenauer, a devenit consilier al președintelui Maia Sandu pentru coordonare strategică și afaceri cu UE. Numirea noului consilier a fost salutată în misiunea moldovenească a consilierilor la nivel înalt ai Uniunii Europene. Sieg a devenit cel de-al 11-lea membru al echipei.
Deputații și banii
În cele trei luni de toamnă, deputații au cheltuit circa 600 mii de lei pentru deplasări. Cei mai mulți bani s-au cheltuit pentru participarea delegației moldovenești la sesiunea APCE de la Strasbourg.
APG și speakerul
Cea de-a 11-a încercare a deputaților Adunării Populare a Găgăuziei de a-și alege președintele a eșuat. Deputații găgăuzi au plecat de două ori la pauză, dar așa și nu au ajuns la un numitor comun. Astăzi va avea loc o nouă încercare a deputaților APG.
Covid și vaccinarea
Șefii misiunilor diplomatice ale Uniunii Europene și ale țărilor membre UEau îndemnat locuitorii Moldovei să se vaccineze împotriva Covid: «Pandemia nu s-a terminat. Nu trebuie să ne pierdem vigilența».
În Moldova a fost depistată tulpina Omicron a coronavirusului. O treime din persoanele care s-au contaminat cu această tulpină erau vaccinate. Însă potrivit informațiilor Ministerului Sănătății, Delta continuă să fie tulpina dominantă în țara noastră.
1139 de cazuri noi de contaminare cu coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv la 69 de lucrători medicali. Ministerul Sănătății a anunțat și despre 17 persoane care au decedat din cauza Covid în perioada de la 5 până la 11 ianuarie.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 12 ianuarie
- Ședința guvernului.
- Ședința Consiliului Audiovizualului.
- Conferința de presă a Ministerului Sănătății despre pregătirea către un nou val al coronavirusului.