NM Espresso: despre cheltuielile lui Sandu pentru vizitele în Italia și în Polonia, scandalul pașapoartelor și despre istoria unui avocat „non-clasic”
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre cheltuielile lui Sandu pentru vizitele în Italia și în Polonia, scandalul pașapoartelor și despre istoria unui avocat „non-clasic”

Sandu

Administrația președintelui Maia Sandu a prezentat informații privind cheltuielile pentru vizitele lui Sandu în Italia și în Polonia. Potrivit informațiilor oficiale, vizita lui Sandu în Italia a costat 59,8 mii de lei, iar cea în Polonia – 26,2 mii de lei. Cea mai mare parte a acestor bani a fost pentru biletele de avion.

Electorală

Pe fundalul diferitelor proteste pe care Alianța pentru Unirea Românilor și-a construit campania electorală, și Partidul DA a decis să organizeze un protest nou. DA va protesta astăzi, lângă sediul Curții de Apel, „împotriva corupției în sistemul judecătoresc”. Sunt vizate aceleași secții de votare peste hotare.

Comisia Electorală Centrală a emis un avertisment Partidul AUR „pentru reflectarea incorectă în raportul [despre finanțarea campaniei electorale] a informațiilor despre donațiile obținute din străinătate”.

Iar Ciprian Ciubuc, deputat al parlamentului din România din partea AUR, care candidează pentru parlamentul din Moldova din partea aceleiași formațiuni, s-a adresat cu un apel către președintele Maia Sandu de a demite directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Cei de la AUR consideră că SIS se ocupă de „supraveghere politică”. Cei din administrația președintelui au refuzat să comenteze adresarea deputatului roman.

Documente

Agenția Servicii Publice a modificat prețurile pentru serviciile ce țin de obținerea pașapoartelor, buletinelor de identitate, înregistrarea căsătoriilor, divorțurilor etc. La fel, s-au modificat termenele de obținere a acestor servicii.

Iar acum două luni, Agenția Servicii Publice a anunțat despre organizarea unei licitații pentru achiziționarea blanchetelor cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate în valoare de 500 milioane de lei. Licitația a provocat un scandal. Radu Marian, deputat PAS, a declarat că această achiziție „este o schemă frauduloasă de jefuire” a  populației. În articolul «Тендер на полмиллиарда» („Licitație de o jumătate de miliard”), NM a încercat să clarifice această situație, dar și cine livrează blanchete în Moldova.

JusticeInside

În continuarea proiectului special „JusticeInside. Oameni din interiorul sistemului”, NM a publicat istoria avocatului „non-clasic” Tatiana Chebac. În articolul «Утюг сам на нее падал много раз» („Fierul de călcat a căzut singur peste ea de mai multe ori”), aceasta a povestit, de ce îi este dificil să primească bani de la clientele sale și cum în ziua de astăzi, nivelul de tortură fizică în familie poate depăși orice limite.

Mini-vacanțe

Prin decizia guvernului, bugetarii vor avea o vacanță de cinci zile la sfârșitul lunii august: de la 27 până la 31 august. Însă o zi din acestea va trebui să fie recuperată.

Situația epidemiologică

65 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 5245 de teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns până la 256 734 de persoane. 249 706 persoane dintre acestea s-au vindecat, 6194 au decedat (3 – în ultimele 24 de ore). 834 de persoane bolnave continuă să se trateze, 40 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 8 – conectate la aparatele de respirație asistată.

Imunizare

Premierul demisionar Aureliu Ciocoi a avertizat despre pericolul de pătrundere în Moldova a tulpinei „indiene” a coronavirusului care „este mult mai agresivă și are o influență mult mai dăunătoare asupra sănătății”. Ciocoi a îndemnat cetățenii să se imunizeze „cât mai curând posibil” pentru a se proteja și pentru a asigura o imunitate colectivă în țară.

Conform datelor Ministerului Sănătății, peste o jumătate de milion de persoane din Moldova s-au vaccinat deja anti-COVID, circa 270 mii dintre acestea administrându-și ambele doze.

UE

Potrivit informațiilor presei, UE a inclus Moldova în lista țărilor ai căror cetățeni au voie să intre în zona Schengen, dar și în Elveția, Norvegia, Islanda și Liechtenstein. Însă la frontieră va trebui să fie prezentat testul negativ de COVID sau certificatul de vaccinare.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 1 iulie

Ministrul agriculturii va comunica în cadrul unei conferințe de presă despre pierderile pe care le-au suportat agricultorii din cauza vremii nefavorabile.

La Pro TV vor avea loc noi dezbateri electorale.

P.S. Newsletter-ul nostru matinal Espresso poate fi obținut prin poștă, în mod gratuit și în trei limbi concomitent. Este simplu – trebuie doar să vă abonați accesând linkul următor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: