Facebook/Maia Sandu

NM Espresso: despre cheltuielile lui Sandu pentru vizitele în Italia și în Polonia, scandalul pașapoartelor și despre istoria unui avocat „non-clasic”

Sandu

Administrația președintelui Maia Sandu a prezentat informații privind cheltuielile pentru vizitele lui Sandu în Italia și în Polonia. Potrivit informațiilor oficiale, vizita lui Sandu în Italia a costat 59,8 mii de lei, iar cea în Polonia – 26,2 mii de lei. Cea mai mare parte a acestor bani a fost pentru biletele de avion.

Electorală

Pe fundalul diferitelor proteste pe care Alianța pentru Unirea Românilor și-a construit campania electorală, și Partidul DA a decis să organizeze un protest nou. DA va protesta astăzi, lângă sediul Curții de Apel, „împotriva corupției în sistemul judecătoresc”. Sunt vizate aceleași secții de votare peste hotare.

Comisia Electorală Centrală a emis un avertisment Partidul AUR „pentru reflectarea incorectă în raportul [despre finanțarea campaniei electorale] a informațiilor despre donațiile obținute din străinătate”.

Iar Ciprian Ciubuc, deputat al parlamentului din România din partea AUR, care candidează pentru parlamentul din Moldova din partea aceleiași formațiuni, s-a adresat cu un apel către președintele Maia Sandu de a demite directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Cei de la AUR consideră că SIS se ocupă de „supraveghere politică”. Cei din administrația președintelui au refuzat să comenteze adresarea deputatului roman.

Documente

Agenția Servicii Publice a modificat prețurile pentru serviciile ce țin de obținerea pașapoartelor, buletinelor de identitate, înregistrarea căsătoriilor, divorțurilor etc. La fel, s-au modificat termenele de obținere a acestor servicii.

Iar acum două luni, Agenția Servicii Publice a anunțat despre organizarea unei licitații pentru achiziționarea blanchetelor cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate în valoare de 500 milioane de lei. Licitația a provocat un scandal. Radu Marian, deputat PAS, a declarat că această achiziție „este o schemă frauduloasă de jefuire” a  populației. În articolul «Тендер на полмиллиарда» („Licitație de o jumătate de miliard”), NM a încercat să clarifice această situație, dar și cine livrează blanchete în Moldova.

JusticeInside

În continuarea proiectului special „JusticeInside. Oameni din interiorul sistemului”, NM a publicat istoria avocatului „non-clasic” Tatiana Chebac. În articolul «Утюг сам на нее падал много раз» („Fierul de călcat a căzut singur peste ea de mai multe ori”), aceasta a povestit, de ce îi este dificil să primească bani de la clientele sale și cum în ziua de astăzi, nivelul de tortură fizică în familie poate depăși orice limite.

Mini-vacanțe

Prin decizia guvernului, bugetarii vor avea o vacanță de cinci zile la sfârșitul lunii august: de la 27 până la 31 august. Însă o zi din acestea va trebui să fie recuperată.

Situația epidemiologică

65 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 5245 de teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns până la 256 734 de persoane. 249 706 persoane dintre acestea s-au vindecat, 6194 au decedat (3 – în ultimele 24 de ore). 834 de persoane bolnave continuă să se trateze, 40 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 8 – conectate la aparatele de respirație asistată.

Imunizare

Premierul demisionar Aureliu Ciocoi a avertizat despre pericolul de pătrundere în Moldova a tulpinei „indiene” a coronavirusului care „este mult mai agresivă și are o influență mult mai dăunătoare asupra sănătății”. Ciocoi a îndemnat cetățenii să se imunizeze „cât mai curând posibil” pentru a se proteja și pentru a asigura o imunitate colectivă în țară.

Conform datelor Ministerului Sănătății, peste o jumătate de milion de persoane din Moldova s-au vaccinat deja anti-COVID, circa 270 mii dintre acestea administrându-și ambele doze.

UE

Potrivit informațiilor presei, UE a inclus Moldova în lista țărilor ai căror cetățeni au voie să intre în zona Schengen, dar și în Elveția, Norvegia, Islanda și Liechtenstein. Însă la frontieră va trebui să fie prezentat testul negativ de COVID sau certificatul de vaccinare.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 1 iulie

Ministrul agriculturii va comunica în cadrul unei conferințe de presă despre pierderile pe care le-au suportat agricultorii din cauza vremii nefavorabile.

La Pro TV vor avea loc noi dezbateri electorale.

P.S. Newsletter-ul nostru matinal Espresso poate fi obținut prin poștă, în mod gratuit și în trei limbi concomitent. Este simplu – trebuie doar să vă abonați accesând linkul următor.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Natalia Morari

Natalia Morari a comentat informația privind posibila interdicție în spațiul Schengen, alături de Ion Ceban: „Nu am confirmare oficială”

Ex-jurnalista Natalia Morari, care în ultimul an este implicată în politică și a candidat inclusiv la funcția de președinte al țării, a comentat informațiile apărute în presa din Moldova și România despre posibila interdicție în spațiul Schengen alături de primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Morari a reacționat pe rețelele sociale, declarând că „știrea este prea serioasă” pentru a o comenta în lipsa unei confirmări oficiale:

„Știu că așteptați o reacție din partea mea, dar știrea e prea serioasă ca să comentez ceea ce a apărut doar pe surse. Nu am deocamdată nicio confirmare oficială. Dacă va apărea, neapărat voi veni cu o reacție”, a scris aceasta.

Al doilea nume vehiculat în presa din Moldova și România, privind interdicția în spațiul Schengen este cel al ex-premierului Vasile Tarlev, în prezent lider al Partidului „Viitorul Moldovei”. El nu a comentat deocamdată informațiile. De menționat că, în dimineața de 9 iulie, Tarlev a expediat presei un comunicat în care a informat despre participarea la conferința științifico-practică organizată de Universitatea „Ovidius” din Constanța. În seara de 9 iulie, pe pagina de Facebook a acestuia a fost publicată o secvență dintr-un interviu oferit presei române.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

***

Precizăm că Natalia Morari a activat peste 15 ani în domeniul jurnalismului politic din Republica Moldova. De-a lungul timpului a lucrat la TV8, unde a avut propria emisiune politică și făcut parte din Consiliul de administrare al televiziunii. În 2021, Morari a părăsit Consiliul de administrare al televiziunii, invocând „presiunii” din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Morari a declarat că SIS o șantaja cu informații despre viața ei personală și a dezvăluit că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ulterior a fost anunțat în căutare. Informația despre legătura lui Morari cu Platon a provocat un scandal, deoarece s-a aflat că ea a făcut interviuri cu el în timp ce erau deja într-o relație. În final, emisiunea ei de la TV8 a fost închisă definitiv, iar Morari a devenit unul dintre primele și puținele exemple de „cancel culture” în comunitatea profesională și politică din care făcea parte.

După acest eveniment, Natalia Morari a devenit o voce critică față de actualul președinte al țării, Maia Sandu, și partidului de guvernare, pe care i-a susținut în trecut.

În mai 2024, ex-jurnalista a fost organizatoarea unei întâlniri dintre mai mulți lideri politici de opoziție, care a avut drept scop discutarea posibilității de a identifica un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte – o inițiativă a socialistului Igor Dodon. Într-un final, inițiativa a eșuat, iar în luna iulie, Natalia Morari și-a anunțat intenția de concura la scrutinul prezidențial în calitate de „candidat independent”.

În martie 2025, ea a realizat un interviu cu fostul candidat la președinția României, Călin Georgescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: