Energia electrică
Tariful la energia electrică pentru consumatorii de la nordul țării ar putea să crească de la 2,08 lei până la 3,06 lei pentru un kWh. Compania «Furnizare Energie Electrică Nord» (FEE Nord) s-a adresat cu un demers în acest sens către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).
Carburanți
Prețurile la carburanți continuă să bată recorduri: prețul maxim de comercializare a unui litru de benzină Ai-95 a crescut până la 22,68 de lei, iar cel al unui litru de motorină — până la 19,68 lei. ANRE motivează acest lucru prin creșterea cotațiilor la produsele petroliere la bursele mondiale.
Proteste
La Chișinău, taximetriștii au protestat în fața guvernului, indignați de scumpirea record a carburanților. În afară de benzină și motorină, a crescut brusc și prețul la gazul natural comprimat (metan) cu care mulți taximetriști își alimentează automobilele.
Cei de la ANRE au anunțat că ei consideră nejustificată decizia «Transautogaz» (compania fiică a «Moldovagaz»), lider pe piața de metan, de a majora prețul la metan. ANRE se va adresa către Consiliul Concurenței «pentru investigarea acestui caz».
Automobile
În ultimul timp, se pare că prețurile din Moldova și din lume au luat-o razna cu totul. Se scumpesc resursele energetice, materia primă, produsele, mărfurile de consum. Pe fondul unui deficit de automobile noi, au crescut și prețurile la autoturisme. NM a analizat, cum s-a răsfrânt această tendință asupra Moldovei, cu cât s-au scumpit automobilele și dacă acum există un deficit de autoturisme noi.
Prognoze
Experții IDIS Viitorul au analizat, ce se va întâmpla anul acesta în țara noastră cu prețurile la gazele naturale, creditele, migranții și demografia. Printre altele, aceștia prognozează că pentru prima dată în anii de independență a Moldovei, numărul persoanelor în etate din țara noastră îl va depăși pe cel al tinerilor. Despre toate acestea — în articolul «Страна стариков» («Țara bătrânilor»).
NATO
Ministrul de externe Nicu Popescu a discutat la Bruxelles cu Jens Stoltenberg, secretarul general NATO și adjunctul acestuia, Mircea Geoană, despre problemele ce țin de securitatea europeană și cooperarea Moldovei cu NATO.
Starea de urgență
Deputații Blocului PCRM-PSRM au contestat la Curtea Constituțională decizia autorităților de a institui stare de urgență în țară din cauza situației din sectorul energetic. În opinia opoziției, autoritățile au avut toate mecanismele legale pentru a soluționa problema privind achitarea datoriei către «Gazprom». Iar regimul stării de urgență a fost instituit pentru a avea posibilitatea de a bloca acțiunile de protest și pentru a monitoriza presa, consideră Blocul PCRM-PSRM.
Avocații
Avocații și-au încetat greva, dar au amenințat guvernarea cu una nouă dacă autoritățile nu le va merge în întâmpinare. Avocații au propus formarea unui grup de lucru pentru elaborarea unor amendamente legislative care le vor asigura «garanțiile profesionale».
Bruxelles
În Europa continuă protestele în masă împotriva restricțiilor cauzate de Covid. În această duminică, la o asemenea acțiune în Bruxelles au participat peste 50 mii de persoane care au venit din mai multe țări ale Europei. Protestul s-a transformat în dezordini și confruntări cu poliția care a folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene.
Situația epidemiologică
Ministerul Sănătății a actualizat protocolul de tratament al coronavirusului. Acesta a fost completat cu informații despre Omicron și au fost descrise simptomele la apariția cărora persoana bolnavă va ajunge în mod automat în categoria «suspect de Covid-19».
2834 de cazuri noi de contaminare cu coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv la 128 de cadre medicale. Ministerul Sănătății a mai anunțat despre 20 de persoane care au decedat din cauza Covid în perioada 18 — 24 ianuarie.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 25 ianuarie
- Ședința Comisiei Electorale Centrale.
- Conferința de presă a Ministerului Economiei despre programul de susținere a mediului de afaceri.