UNIAN

NM Espresso: despre creșterea tarifului la gazele naturale, majorarea compensației pentru căldură și despre calitatea vieții în Moldova

Gazele naturale

Tariful la gazele naturale ar putea fi majorat de la 11,08 lei până la 15,59 lei. Compania „Moldovagaz” s-a adresat cu o solicitare în acest sens către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. De notat că „Moldovagaz” cere ca noul tarif să intre în vigoare de la 1 ianuarie.

Cei de la „Moldovagaz” au mai comunicat că, consumatorii casnici ar putea renunța la compensațiile pentru gaze. Inițiator în acest sens poate fi numit ministrul infrastructurii Andrei Spânu. Acum câteva zile, acesta a anunțat că i-a venit factura pentru gaze naturale cu suma de 6200 de lei, dar el își poate permite să achite suma integrală, la fel ca și mulți alți cetățeni care, potrivit informațiilor sale, ar dori să renunțe la compensații.

 

Compensații

Compensațiile pentru căldură vor fi majorate până la 80% din suma cu care s-au majorat ori se vor majora facturile începând cu luna octombrie anul trecut. La fel, deputații au simplificat procedura de obținere a compensațiilor pentru căldură pentru cetățenii cu venituri mici.

 

Procurorul general

În Moldova ar putea să apară un procuror general din diasporă. Parlamentul a votat în lectura a doua amendamentele la Legea cu privire la procuratură, care vor permite și cetățenilor Moldovei, care au activat sau activează în străinătate, să pretindă la funcția de procuror general.

Monumente

În Moldova, au fost interzise construcțiile în apropierea monumentelor de arhitectură și au fost stabilite zone protejate clare. Parlamentul a votat în lectură finală un proiect de amendamente la Legea privind ocrotirea monumentelor.

Starea de urgență

Blocul PCRM-PSRM va contesta la Curtea Constituțională instituirea în țara noastră a stării de urgență pe o perioadă de 60 de zile. Opoziția consideră că instituirea stării de urgență în sectorul energetic nu a fost o necesitate, deoarece pentru a soluționa problema „Moldovagaz”, „guvernarea are toate pârghiile legale”. „Sub pretextul că va soluționa problema gazelor naturale, guvernarea instituie stare de urgență care prevede inclusiv cenzura presei, restricții referitoare la mai multe acțiuni, inclusiv protestele și luarea deciziilor fără acordul parlamentului”.

Avocații

Câteva zeci de avocați au organizat vineri o acțiune de protest lângă sediul parlamentului, protestând împotriva amendamentelor la Legea cu privire la avocatură, care au fost propuse de PAS (video). Potrivit acestor amendamente, împotriva avocaților ar putea fi inițiată urmărire penală fără autorizația în acest sens a Uniunii Avocaților. Protestatarii au propus să fie amânate aceste amendamente pentru două săptămâni, însă majoritatea parlamentară nu i-a ascultat și a aprobat modificările în lectură finală. Dar au făcut unele ajustări în proiect. Cum s-a desfășurat protestul – puteți vedea în fotoreportajul «Хотим диалог вместо шантажа» („Ne dorim un dialog în loc de șantaj”).

Cei de la PAS au motivat graba votării acestor amendamente prin dorința de a împiedica accesul judecătorilor și al procurorilor cu reputație pătată în activitatea de avocat (există și asemenea amendamente în respectivul proiect de lege). În prezent, cel puțin 50 de foști procurori și judecători pretind la licența de avocat. Despre cei mai cunoscuți pretendenți – în articolul «Из прокуроров — в адвокаты» („Din procuror – în avocat”).

Calitatea vieții

Moldova s-a dovedit a fi una dintre cele mai ieftine țări în clasamentul global al calității vieții, situându-se pe locul 123 din 139. Țările au fost evaluate conform mai multor criterii, cum ar fi costul locuinței, prețurile la produsele alimentare, servicii, transport și agrement, dar și puterea de cumpărare a populației. Mai ieftină decât în Moldova, viața este în Georgia, Kazahstan și Turcia.

„Îndemnizații de pandemie”

După înăsprirea restricțiilor, guvernul a reamintit despre măsurile de asistență a angajaților și întreprinderilor pe timp de pandemie, care au fost aprobate la sfârșitul anului trecut. NM a relatat în articolul «Как получить «пандемийные пособия» („Cum poți beneficia de «îndemnizații de pandemie»”), cum funcționează mecanismele de asistență și de ce acestea sunt deocamdată prea puțin solicitate.

Situația epidemiologică

3971 de cazuri noi de contaminare cu coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv la 225 de cadre medicale. Ministerul Sănătății a anunțat și despre 13 victime ale Covid-ului.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

După Moscova, la Minsk: Igor Dodon s-a întâlnit cu Lukașenko. Liderul PSRM vrea „relansarea legăturilor” cu Belarus

După vizita în Rusia, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat, pe 12 iulie, că s-a întâlnit la Minsk, capitala Belarusului, cu președintele Aleksandr Lukașenko. Potrivit lui Dodon, cei doi au discutat „cooperarea comercial-economică dintre țările noastre“. Fostul președinte l-a descris pe liderul de la Minsk drept „un prieten al Moldovei” și „un adevărat gospodar care acționează în interesul poporului său”.

Într-o postare pe rețelele sociale, Igor Dodon a declarat că există „potențial considerabil pentru relansarea legăturilor dintre R. Moldova și Belarus, în special în domeniile agriculturii, industriei farmaceutice și celei ușoare”.

Astăzi, la Minsk, am avut o întrevedere de lucru cu Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Grigorievici Lukașenko – un prieten al Moldovei, un adevărat gospodar, care întotdeauna gândește și acționează în interesul poporului său. După alegerile parlamentare din Moldova, ne vom concentra asupra următoarelor obiective: eliminarea barierelor din calea comerțului reciproc și stabilirea unei logistici durabile; intensificarea activității comisiei interguvernamentale moldo-belaruse; relansarea și dezvoltarea cooperării în cadrul CSI și UEEA; organizarea de forumuri de afaceri și extinderea dialogului între camerele de comerț și industrie; realizarea de proiecte comune, inclusiv crearea unui agrohub modern în Moldova cu participarea companiilor belaruse; studierea și aplicarea experienței belaruse în industrie – pentru noi, acest lucru este deosebit de important pe fondul procesului de dezindustrializare prin care trece Moldova în ultimii ani”, a scris Dodon în postarea sa.

La scurt timp, detalii suplimentare despre întâlnire au fost oferite de serviciul de presă al președintelui Belarusului. În comunicatul oficial se menționează că Lukașenko l-a salutat pe Dodon cu expresia: „Ești viu!”, la care acesta a răspuns: „Nu vor avea parte de asta.”

„Sunteți rupți de noi din cauza războiului, din păcate. Logistica s-a complicat. Dar lumea e mică. Nu există situații fără ieșire. Așadar, dacă conducerea Moldovei, dacă poporul Moldovei va dori să revină la colaborarea noastră și să o dezvolte, să știți că pentru noi nu sunteți un străin acolo. Suntem gata, prin dumneavoastră – dacă veți fi de acord –, să oferim sprijin și să refacem tot ce s-a pierdut în acești ani”, a declarat Lukașenko.

Amintim că în ultima perioadă a fost de mai multe ori în Rusia. Pe 10 iulie, acesta a anunțat că a avut o întrevedere cu vicepremierul Guvernului Federației Ruse, Alexandr Novak, la Moscova. Liderul PSRM a menționat că a discutat cu oficialul rus despre reluarea livrărilor de gaze naturale rusești către țara noastră, după alegerile parlamentare din 28 septembrie și ulterioara „schimbare a puterii”. Potrivit imaginilor publicate de socialist, la discuții au mai participat președinta Partidului Republican „Inima Moldovei”, Irina Vlah, și liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev.

La sfârșitul lunii iunie, Igor Dodon, Irina Vlah și Vasile Tarlev, alături de comunista Diana Caraman și socialista Zinaida Greceanîi, s-au aflat la un forum economic internațional în Sankt-Petersburg, Rusia. În marja evenimentului, politicienii s-au întâlnit cu ministrul adjunct al Energiei, Pavel Sorokin. Potrivit lui Dodon, în cadrul întrevederii s-a discutat despre „cooperarea bilaterală în domeniul energetic” și „revenirea la achizițiile directe de energie”.

Gazul este unul din principalele subiecte cu care opoziția pro-rusă a atacat formațiunea de guvernământ pro-europeană PAS, mai ales după începerea crizei energetice provocate de invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei. Asta deși, în 2022, concernul rus Gazprom a majorat semnificativ prețurile pentru gazul destinat Republicii Moldova, iar ulterior a restrâns cantitățile livrate. Astfel, autoritățile țării au început să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz, apelând la piețele europene.

Actualmente, Partidul „Inima Moldovei” și Partidul „Viitorul Moldovei” sunt formațiuni extraparlamentare, iar PSRM se află în opoziție și nu sunt factori de decizie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: