UNIAN

NM Espresso: despre creșterea tarifului la gazele naturale, majorarea compensației pentru căldură și despre calitatea vieții în Moldova

Gazele naturale

Tariful la gazele naturale ar putea fi majorat de la 11,08 lei până la 15,59 lei. Compania „Moldovagaz” s-a adresat cu o solicitare în acest sens către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. De notat că „Moldovagaz” cere ca noul tarif să intre în vigoare de la 1 ianuarie.

Cei de la „Moldovagaz” au mai comunicat că, consumatorii casnici ar putea renunța la compensațiile pentru gaze. Inițiator în acest sens poate fi numit ministrul infrastructurii Andrei Spânu. Acum câteva zile, acesta a anunțat că i-a venit factura pentru gaze naturale cu suma de 6200 de lei, dar el își poate permite să achite suma integrală, la fel ca și mulți alți cetățeni care, potrivit informațiilor sale, ar dori să renunțe la compensații.

 

Compensații

Compensațiile pentru căldură vor fi majorate până la 80% din suma cu care s-au majorat ori se vor majora facturile începând cu luna octombrie anul trecut. La fel, deputații au simplificat procedura de obținere a compensațiilor pentru căldură pentru cetățenii cu venituri mici.

 

Procurorul general

În Moldova ar putea să apară un procuror general din diasporă. Parlamentul a votat în lectura a doua amendamentele la Legea cu privire la procuratură, care vor permite și cetățenilor Moldovei, care au activat sau activează în străinătate, să pretindă la funcția de procuror general.

Monumente

În Moldova, au fost interzise construcțiile în apropierea monumentelor de arhitectură și au fost stabilite zone protejate clare. Parlamentul a votat în lectură finală un proiect de amendamente la Legea privind ocrotirea monumentelor.

Starea de urgență

Blocul PCRM-PSRM va contesta la Curtea Constituțională instituirea în țara noastră a stării de urgență pe o perioadă de 60 de zile. Opoziția consideră că instituirea stării de urgență în sectorul energetic nu a fost o necesitate, deoarece pentru a soluționa problema „Moldovagaz”, „guvernarea are toate pârghiile legale”. „Sub pretextul că va soluționa problema gazelor naturale, guvernarea instituie stare de urgență care prevede inclusiv cenzura presei, restricții referitoare la mai multe acțiuni, inclusiv protestele și luarea deciziilor fără acordul parlamentului”.

Avocații

Câteva zeci de avocați au organizat vineri o acțiune de protest lângă sediul parlamentului, protestând împotriva amendamentelor la Legea cu privire la avocatură, care au fost propuse de PAS (video). Potrivit acestor amendamente, împotriva avocaților ar putea fi inițiată urmărire penală fără autorizația în acest sens a Uniunii Avocaților. Protestatarii au propus să fie amânate aceste amendamente pentru două săptămâni, însă majoritatea parlamentară nu i-a ascultat și a aprobat modificările în lectură finală. Dar au făcut unele ajustări în proiect. Cum s-a desfășurat protestul – puteți vedea în fotoreportajul «Хотим диалог вместо шантажа» („Ne dorim un dialog în loc de șantaj”).

Cei de la PAS au motivat graba votării acestor amendamente prin dorința de a împiedica accesul judecătorilor și al procurorilor cu reputație pătată în activitatea de avocat (există și asemenea amendamente în respectivul proiect de lege). În prezent, cel puțin 50 de foști procurori și judecători pretind la licența de avocat. Despre cei mai cunoscuți pretendenți – în articolul «Из прокуроров — в адвокаты» („Din procuror – în avocat”).

Calitatea vieții

Moldova s-a dovedit a fi una dintre cele mai ieftine țări în clasamentul global al calității vieții, situându-se pe locul 123 din 139. Țările au fost evaluate conform mai multor criterii, cum ar fi costul locuinței, prețurile la produsele alimentare, servicii, transport și agrement, dar și puterea de cumpărare a populației. Mai ieftină decât în Moldova, viața este în Georgia, Kazahstan și Turcia.

„Îndemnizații de pandemie”

După înăsprirea restricțiilor, guvernul a reamintit despre măsurile de asistență a angajaților și întreprinderilor pe timp de pandemie, care au fost aprobate la sfârșitul anului trecut. NM a relatat în articolul «Как получить «пандемийные пособия» („Cum poți beneficia de «îndemnizații de pandemie»”), cum funcționează mecanismele de asistență și de ce acestea sunt deocamdată prea puțin solicitate.

Situația epidemiologică

3971 de cazuri noi de contaminare cu coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv la 225 de cadre medicale. Ministerul Sănătății a anunțat și despre 13 victime ale Covid-ului.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

clujust.ro

Avocații intră în grevă generală: „Asistăm la preluarea controlului politic”. Ce îi nemulțumește

Avocații din Republica Moldova intră în grevă generală, începând cu 15 iulie, în semn de protest față de modificările aduse Legii cu privire la avocatură. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi de membrii Consiliului Uniunii Avocaților, care s-au întrunit în ședința extraordinară pe 11 iulie.

Greva va fi menținută până la desfășurarea Congresului extraordinar al avocaților, programat pentru 25 iulie. Pe durata protestului, avocații și avocații stagiari nu vor acorda asistență juridică, iar absența de la activitățile profesionale va fi considerată justificată.

Decizia vine după ce Parlamentul a votat, pe 10 iulie, modificări la Legea cu privire la avocatură. Potrivit președintelui Uniunii Avocaților, Dorin Popescu, proiectul a fost supus votului „în mod clandestin”, fără consultarea în prealabil a avocaților și fără respectarea procedurilor legale. Potrivit acestuia, amendamentele incluse „afectează grav funcționarea avocaturii ca profesie liberă și independentă”.

„Asistăm la un proces de erodare a statului de drept, prin preluarea de către stat (dar în realitate, de anumite persoane) a controlului politic asupra profesiei de avocat”, a scris Popescu pe rețelele de socializare.

În acest context, Consiliul Uniunii Avocaților face apel către președinta Maia Sandu să nu promulge această lege.

Potrivit deciziei Consiliului, în cadrul Congresului extraordinar din 25 iulie, avocații urmează să dezbată exclusiv subiectul „ingerinței în independența, libertatea și autonomia profesiei, prin acceptarea și votarea amendamentului respectiv”.

Deocamdată, autoritățile nu comentat oficial greva anunțată de Uniunea Avocaților din Republica Moldova și nici acuzațiile și îngrijorările exprimate de reprezentanții profesiei.

Cabinetul Avocatului Denis Terioșchin/Facebook
Cabinetul Avocatului Denis Terioșchin/Facebook

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: