CC și alegerile anticipate
Curtea Constituțională (CC) a examinat sesizarea președintelui Maia Sandu și a stabilit că parlamentul trebuie să fie dizolvat. CC a considerat că temei în acest sens a fost imposibilitatea de a forma guvernul (video). Decizia s-a luat cu trei voturi din cei șase judecători ai CC: doi magistrați și-au expus o opinie deosebită, iar postul unui judecător al CC este vacant.
CC, Sandu și Dodon
Comentând decizia CC, Maia Sandu a declarat că aceasta este una firească: «Alegerile anticipate sunt iminente. A venit momentul să punem capăt unuia dintre cele mai corupte parlamente din istoria Republicii Moldova». Sandu a mai spus că în curând, va semna decretul cu privire la dizolvarea parlamentului.
Iar Igor Dodon, liderul PSRM, a declarat că prin decizia de astăzi, judecătorii CC «au uzurpat instanța supremă a Moldovei în interesul politic al președintelui țării». De asemenea, Dodon nu a exclus faptul că «parlamentul ar putea să nu recunoască decizia CC».
CC și alții
Cei din Partidul DA au reacționat destul de rezervat la decizia CC, menționând că au fost întotdeauna pentru alegerile anticipate, dar organizate de un guvern responsabil. Cei din Partidul «Șor» au declarat că decizia CC nu va soluționa criza politică, ci doar o va aprofunda. Democrații au numit victoria președintelui în conflictul cu parlamentul «à la Pirus»: «Ce fel de victorie este aceasta dacă ești unicul care se bucură de ea».
Iar cei de la PAS și de la «Partidul Nostru» consideră că decizia CC «este una corectă și oportună»: «Așteptăm decretul președintelui cu privire la dizolvarea parlamentului». Ce-i drept, Sandu încă nu poate semna un asemenea decret, deoarece parlamentul nu poate fi dizolvat în perioada stării de urgență. Însă CC trebuie să-și expună opinia și în ce privește constituționalitatea instituirii stării de urgență în Moldova.
Vaccinuri și vaccinare
Guvernul a decis să nu stabilească impozite și taxe vamale pentru lotul de 120 mii de doze din vaccinul rusesc Sputnik V, care urmează să ajungă în Moldova în calitate de ajutor umanitar. Alte 132 mii de doze din vaccinul AstraZeneca vor fi transmise Moldovei de către România, la fel, ca ajutor umanitar.
Coronavirus: sinteză
812 cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns până la 244 177 de persoane. 227 569 dintre acestea s-au vindecat, 5493 au decedat (27 — în ultimele 24 de ore). 11 115 persoane bolnave continuă să se trateze în spitale și la domiciliu, 290 dintre ele fiind în stare extrem de gravă, iar 52 — conectate la aparatele de respirație asistată.
Chișinău și COVID
Elevii din clasele primare, precum și cei din clasele V, IX și XII vor putea reveni în sălile de clasă începând cu 19 aprilie. Autoritățile capitalei au luat o decizie în acest sens. Iar cimitirele vor fi închise de Paștele Blajinilor. De aceea primăria le-a cerut tuturor celor care doresc «să vină și să facă ordine pe morminte» să facă acest lucru înainte și după Paștele Blajinilor.
Moldova și CSI
O delegație a Moldovei în frunte cu președintele parlamentului Zinaida Greceanîi a plecat la Sankt-Petersburg, unde va participa la lucrările Adunării Interparlamentare a Țărilor Membre CSI.
Ambasadorul României și «moldovenismul primitiv»
Daniel Ioniță, Ambasadorul României, a comentat indignarea pe care au provocat-o afirmațiile sale cu privire la «moldovenismul primitiv» și a menționat că acestea au fost rupte din context și că, de fapt, aceasta a fost o glumă. Ambasadorul susține că a vorbit despre moldovenismul «care nu are nimic în comun cu adevărul științific și care este o moștenire a perioadei sovietice». Cei de la MAEIE i-au cerut lui Ioniță, în cadrul unei întrevederi cu diplomatul, să se abțină de la declarații care «încalcă dreptul la pluralismul de opinii în societatea moldovenească».
Platon și activele sale
Veaceslav Platon încearcă să-și recapete prin judecată clădirile companiei de asigurări ASITO și ale Casei de Modă. NM a analizat, cum s-a iscat din nou scandalul despre activele lui Platon și ce atribuție au în acest sens procurorul general și Vladimir Plahotniuc.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 16 aprilie
- Va avea loc ședința parlamentului.