NM Espresso: despre „discriminarea vorbitorilor de limba rusă din Moldova”, noile amenințări din partea Rusiei și despre oportunitatea de a învăța gratuit limba română
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: despre „discriminarea vorbitorilor de limba rusă din Moldova”, noile amenințări din partea Rusiei și despre oportunitatea de a învăța gratuit limba română

„Discriminarea vorbitorilor de limba rusă” VS „duhoarea propagandistică”

Joi, 22 decembrie, câteva forțe politice, susținători ai acestora și jurnaliști au organizat un protest lângă clădirea parlamentului în apărarea posturilor de televiziune închise temporar. Amintim acțiunea a fost organizată de socialiști, iar mai târziu, s-au alăturat cei de la „Congresul Civic”. Și, fără să-și anunțe participarea, la mitingul de lângă parlament au apărut și susținătorii partidului „Șor”. Acțiunea a durat aproape două ore, timp în care și deputații parlamentului, și jurnaliștii au vorbit despre „cenzură”, „fascism”, „dictatură”, „dorința guvernării de a închide gura celor incomozi”, dar și despre faptul că „mai departe va fi și mai rău”.

Peste o oră, mitingul a continuat deja în parlament. Mai întâi, deputatul blocului PCRM-PSRM Batrîncea a cerut ca în parlament să fie invitate premierul Gavrilița și președintele Consiliului Audiovizualului Vițu, dar speakerul parlamentului Grosu a spus, în replică, că autoritățile ar trebui să continue să închidă mass-media propagandistă: „Nu știu cum voi, dar mie mi se pare că în mediul nostru informațional miroase mai bine, mai puțină duhoare propagandistică. Ați simțit asta? Unii sunt deja dependenți de acest miros”, a declarat el.

Pentru că nu a fost susținută, fracțiunea PCRM-PSRM a blocat tribuna parlamentului, vicepreședintele Batrîncea a declarat că „nici în perioada lui Plahotniuc, în Moldova n-a fost o asemenea abordare și atitudine”. În plus, în numele întregii fracțiuni, a cerut să fie dizolvat parlamentul și să fie stabilite alegeri anticipate. Și doar după aceasta, anunțând că boicotează ședința, deputații au plecat.

Însă declarațiile despre discriminarea vorbitorilor de limba rusă, cenzură, dictatură și altele – nu s-au terminat. La tradiționalul briefing săptămânal, reprezentanta MAE FR Zaharova a vorbit despre Moldova timp de aproape opt minute: despre „răzbunarea împotriva oponenților”, „persecutarea celor neloiali regimului”, „lupta contra disidenței”, „reprimarea limbii ruse” etc. Și, în mod tradițional deja, și-a încheiat mesajul cu noi amenințări că „toate acestea vor avea consecințe mari, foarte grave și foarte triste pentru toată lumea”.

Se pare că noi toți ne-am obișnuit deja cu faptul că Rusia consideră că în Moldova e groaznic, chiar e periculos să vorbești în limba rusă. Dar nu. Fostul deputat Slusari, declarându-se „cetățean rus al Moldovei”, a decis, în sfârșit, să-i răspundă lui Zaharova: „Ne-ați săturat cu schizofrenia despre intimidarea vorbitorilor de limba rusă din Moldova. Am supraviețuit mai multor guvernări și am avut foarte multe pretenții față de fiecare, inclusiv față de actuala. Dar nimeni și niciodată nu mi-a încălcat drepturile de cetățean vorbitor de limba rusă. Desigur, trebuie respectate câteva reguli: să fii loial țării tale, să nu-i disprețuiești cetățenii și să înveți limba de stat”, a scris Slusari.

În mesajul său amplu, acesta a vorbit și despre deputații parlamentului care, spre rușinea sa, până acum nu au învățat limba, și despre libertatea de exprimare în Moldova. Și apropo, deputații au aprobat deja Programul național privind învățarea limbii române de către minoritățile naționale – cetățenii vor avea posibilitatea să studieze limba română în mod gratuit.

Și încă ceva despre faimoasa „persecutare a celor incomozi”: în Israel au fost blocate conturile lui Șor care, amintim, se află în listele sancțiunilor SUA și Marii Britanii. Ce-i drept, Șor a declarat că această informație este falsă.

 


 

Ce au aprobat deputații parlamentului la ultima ședință

După ce deputații fracțiunii PCRM-PSRM au părăsit ședința parlamentului, iar deputații „Șor” nici nu au apărut, deputații PAS au aprobat o serie de legi importante:

–       au votat în lectura a doua politica bugetar-fiscală și bugetul pentru anul 2023;

–       au acordat Inspecției Muncii competențe suplimentare, ceea ce-i va permite să combată mai eficient munca ilegală și salariile în plic;

–       au lipsit de pază de stat (în scopuri de economisire) foștii președinți și premieri;

–       au votat amendamentele grație cărora o femeie care revine la muncă în timpul concediului de îngrijire a copilului va primi și îndemnizația, și salariul;

–       au majorat bursele pentru șomerii care studiază la cursuri.

 


Pierderile DA și PSRM

După cum și era de așteptat, ex-liderul DA a comentat acuzațiile actualului președinte al partidului, Plângău. Pe scurt: consilierii municipali nu vor preda mandatele și vor continua să lucreze, indiferent de denumirea fracțiunii lor. Și doi, Năstase a declarat că-l va da în judecată pe Plângău, acuzându-l de calomnie și a promis că va dona prejudiciul moral pe care îl va obține grădinițelor din municipiu.

Nici în rândurile socialiștilor nu e liniște. Aceștia s-au convocat ieri la Consiliul Republican. Într-o scurtă declarație pentru presă, ei au condamnat trădarea și au exclus șase membri din partid, inclusiv deputatul Vartanean, ales pe listele blocului PCRM-PSRM. Totodată, au condamnat „instaurarea regimului dictatorial în țară”.

 


Și despre ceea ce va fi astăzi, 23 decembrie

  • La ora 10:00, vor începe consultările publice referitoare la Strategia Energetică a Republicii Moldova până în anul 2050.
  • La ora 10:00, vor începe audierile parlamentare inițiate de Platforma Femeilor Deputate despre violența obstetrică în Moldova. De notat că mai devreme, noi am scris, cum nașterea în Moldova se transformă în tortură și ce-i de făcut în acest sens.
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: