Андрей Мардарь / NewsMaker

NM Espresso: despre femeile din parlament, rechemarea ambasadorului Moldovei în Rusia și despre „concediul” lui Platon

Parlament

40 din cei 101 deputați ai parlamentului Moldovei de legislatură nouă sunt femei. Atât de multe femei nu au fost în niciunul dintre cele zece parlamente anterioare ale Moldovei independente. În primele două legislative, femeile au constituit mai puțin de 5%. În articolul «Женщинам везде у нас дорога?» („Femeile de la noi au prioritate?”), NM a prezentat, cum și de ce s-a modificat componența gender a organului legislativ al Moldovei.

Igor Grosu, speakerul parlamentului, a comunicat despre discuțiile sale telefonice cu președinții parlamentelor României și Ucrainei. Potrivit afirmațiilor lui Grosu, la București s-au dat asigurări că va fi majorată asistența financiară pentru Moldova. Iar la Kiev, s-a atras atenția asupra „problemelor comune – Donbass, Crimeea și Transnistria”, menționându-se faptul că „acestea sunt niște probleme comune pentru țările noastre”.

Cadre

MAEIE a inițiat concedierea ambasadorului Moldovei în Rusia, Vladimir Golovatiuc. Guvernul va examina proiectul de hotărâre pregătit de MAEIE la cea mai apropiată ședință.

Bani

Serviciul Fiscal a anunțat despre creșterea încasărilor la bugetul public național: timp de șapte luni ale anului curent (ianuarie-iulie), acestea s-au majorat cu 17% în raport cu perioada similară a anului trecut. În același timp, au crescut și încasările la bugetele locale, la bugetul asigurărilor sociale de stat și la fondul asigurărilor obligatorii de asistență medicală.

Platon

Instanța de judecată a respins demersul procurorilor care au cerut ca Veaceslav Platon să fie anunțat în urmărire internațională. Instanța a decis să-i ofere lui Platon timp până la 12 august, când ar trebui să se desfășoare următoarea ședință în cazul acestuia. Avocatul lui Platon susține că desi se află acum peste hotare, clientul său nu intenționează să se ascundă de justiția moldovenească. Avocatul a reamintit că Platon s-a aflat la închisoare patru ani: „Cum credeți, un om are dreptul să plece în concediu o dată în patru ani?”.

Cu toate acestea, întrebarea – dacă Platon va reveni – rămâne deschisă. În timp ce pe rețelele sociale se discută, cum Platon „moare de râs în fața unei farfurii cu homari”, NM a decis să alcătuiască un top-5 al „fugarilor moldoveni” din ultimii trei ani.

Jocurile Olimpice

Atletul Serghei Marghiev din Moldova a ajuns în finala probei de aruncare a ciocanului la Jocurile Olimpice. Finala va avea loc la 4 august. Iar luptătorul de stil greco-roman Victor Ciobanu s-a clasat deja pe locul 5 la Jocurile Olimpice. Deocamdată, acesta este cel mai bun rezultat înregistrat de Moldova la JO din Tokyo. Și halterofila Elena Cîlcic din Moldova a demonstrat un rezultat bun, plasându-se pe locul 8.

Imunizare

Potrivit informațiilor Ministerului Sănătății, 60 la sută din angajații sistemului educațional din Moldova și-au administrat cel puțin o doză a vaccinului anti-COVID. Cei de la minister speră că până la 1 septembrie, acest indicator va fi de cel puțin 70% și atunci va fi posibilă lansarea noului an de învățământ.
Iar la Chișinău a fost livrat cel de-al doilea lot de vaccin Johnson&Johnson, pe care SUA l-au fost transmis Moldovei prin platforma COVAX. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Moldova a primit deja peste 300 mii de doze din cele 500 de mii care au fost donate țării noastre de către SUA.

Situația epidemiologică

118 cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 3141 de teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns până la 259 667 de persoane. 252 166 dintre acestea s-au vindecat, 6257 au decedat (2 – în ultimele 24 de ore). 1244 de persoane bolnave continuă să se trateze, 58 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 13 – conectate la aparatele de respirație asistată.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 3 august

Judecătoria sectorului Ciocana va examina cererea procurorilor cu privire la prelungirea termenului de arest pentru Dorin Damir.

P.S. Newsletter-ul nostru matinal Espresso poate fi obținut prin poștă, în mod gratuit și în trei limbi concomitent.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Foto: Igor Grosu/Facebook

Contestația MAN, respinsă de CEC. Reacție: „Se sponsorizează postări cu listele PAS și nu e desemnare oficială? Ne țin de proști!”

Partidul Mișcarea Alternativa Națională (MAN) acuză Comisia Electorală Centrală că ar închide ochii la presupusa campanie electorală anticipată desfășurată de PAS, acuzând nerespectarea legii. Reacția vine după ce CEC a respins contestația depusă de MAN privind desemnarea „prematură” și „promovarea contra cost” a candidaților la alegerile parlamentare din toamnă.

Într-o postare pe rețelele sociale, Victor Pruteanu, membru al Partidului MAN, a criticat răspunsul CEC, care a precizat că „aceste acțiuni nu întrunesc elementele unei desemnări oficiale a candidaților”.

„Adică faptul că se sponsorizează cu sute de euro postări cu poze și mesaje că se alătură pe listele PAS la parlamentare și se printează sute de mii de pliante cu aceleași mesaje – nu e desemnare oficială? Ne țin de proști”, a comentat acesta.

Pruteanu acuză atât PAS, cât și CEC, de partizanat politic: „Nu mai credeți acești mincinoși. Ei, CEC, PAS, Maia Sandu, luptă strict pentru interesul lor de partid, călcând în picioare toate legile posibile și imposibile”, a mai declarat Victor Pruteanu.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la CEC privitor la acuzațiile lansate de Partidul MAN, însă instituția a declarat că „nu comentează declarații politice”.

Amintim că Mișcarea Alternativa Națională (MAN) – partid condus de primarul capitalei Ion Ceban, care face parte din Blocul „Alternativa” – a depus, pe 7 iulie, o contestație la CEC împotriva PAS, acuzând partidul de guvernare de desemnarea „prematură” și „promovarea contra cost” a candidaților la alegerile parlamentare din toamnă.

Blocul „Alternativa” a cerut CEC să constate că PAS a încălcat legea prin acțiunile sale. Totodată, formațiunea politică solicită ca PAS și membrii săi să fie obligați să elimine toate postările legate de desemnarea candidaților de pe rețelele sociale și site-ul partidului.

Contactată atunci pentru un comentariu, purtătoarea de cuvânt a PAS a respins acuzațiile MAN.
„PAS nu a desemnat deocamdată niciun candidat. Desemnarea va avea loc conform statutului, în perioada stabilită de Comisia Electorală Centrală”, a declarat Adriana Vlas pentru NewsMaker.

***

Precizăm că Partidul Acțiune și Solidaritate a prezentat, în ultimele săptămâni, mai multe personalități publice care vor candida pe lista sa la alegerile parlamentare din 28 septembrie.

Primii candidați au fost anunțați pe 16 iunie: dirijorul Nicolae Botgros, jurnalistul și scriitorul Constantin Cheianu, antreprenoarea Maria Acbaș din autonomia găgăuză și fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari.

O săptămână mai târziu, liderul PAS Igor Grosu a anunțat că alte trei persoane se alăture partidului la parlamentare: Ludmila Adamciuc, fondatoarea organizației „Prietena Mea”, Viorel Bostan, rectorul Universității Tehnice a Moldovei, și antreprenorul Iurie Cojocaru, care este și președintele comunității moldovenilor din Marea Britanie.

Pe 3 iulie, fostul ministru al Afacerilor Externe Nicu Popescu a anunțat, într-o postare publică, că va candida pe listele PAS. Mesajul său a fost preluat de mai mulți membri ai partidului, însă formațiunea nu a confirmat oficial, până acum, candidatura acestuia.

Ultimii candidați au fost anunțați pe 7 iulie, tot de Igor Grosu. Este vorba despre luptătoarea Anastasia Nichita, fotbalistul Maxim Potîrniche și rectorul Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Emil Ceban. „Vă mulțumesc că ați acceptat această provocare. (…) Ați luat o decizie curajoasă”, a transmis liderul PAS în cadrul conferinței de presă.

Pe 20 iulie, PAS a aprobat lista candidaților formațiunii pentru alegerile parlamentare din toamnă. Aceasta a fost publicată pe rețelele de socializare ale partidului.

Astfel, primul pe lista PAS va fi Igor Grosu, liderul formațiunii și președinte al Parlamentului. Acesta va fi urmat de prim-ministrul Dorin Recean. La alegeri vor candida din partea PAS și сâțiva actuali miniștri: Dan Perciun, Victoria Belousov, Ludmila Catlabuga, Vladimir Bolea, Mihai Popșoi și Sergiu Lazarencu.

Pe lista partidului se vor regăsi și personalitățile despre care liderul PAS a anunțat anterior că vor candida din partea formațiunii sale la scrutin. Este vorba despre fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, luptătoare Anastasia Nichita, dirijorul Nicolae Botgros, jurnalistul Constantin Cheianu, fondatoarea organizației „Prietena mea”, Ludmila Adamciuc, antreprenorii Maria Acbaș și Iurie Cojocaru, rectorul UTM, Viorel Bostan, fotbalistul Maxim Potîrniche și rectorul USMF, Emil Ceban.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc pe data de 28 septembrie 2025. 

Conform calendarului aprobat de CEC, perioada electorală va începe pe 14 iulie, iar campania electorală propriu-zisă va demara pe 29 august.

Candidații la funcția de deputat își vor putea depune actele pentru înregistrare în perioada 20 iulie – 19 august. Tot din 20 iulie începe și colectarea semnăturilor de susținere pentru candidații independenți.

Între timp, blocurile electorale își pot depune documentele la sediul CEC până pe 13 august.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: