Coronavirus: rezumat
741 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv la 27 de lucrători medicali, după ce s-au efectuat 3445 de teste. Astfel, numărul total al cazurilor de contaminare cu COVID confirmate în țara noastră de la începutul epidemiei a ajuns până la 151 787. S-au vindecat 140 983 de persoane, au decedat 3211 (18 — în ultimele 24 de ore). 7493 de persoane bolnave continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 230 dintre ele fiind în stare extrem de gravă, iar 41 — conectate la aparatele de respirație asistată.
OMS, despre coronavirus
OMS a declarat că cel de-al doilea an al pandemiei de coronavirus ar putea fi chiar mai dificil decât primul, luând în calcul dinamica răspândirii virusului și unele probleme provocate de acesta. În a doua săptămână a lunii ianuarie, în lume a fost înregistrată o creștere record a numărului de cazuri noi de contaminare de la începutul epidemiei — plus 5 milioane.
În opinia experților OMS, pentru formarea imunității colective, trebuie să fie imunizate 70% din populația planetei și acest lucru nu se va putea întâmpla mai devreme decât în anul 2022. OMS a menționat că din cele 23,5 milioane de vaccinări împotriva coronavirusului care s-au făcut deja în lume, 95% revin unui număr de 10 țări. De notat că OMS a dat asigurări că va depune toate eforturile pentru ca în fiecare țară să ajungă cantitatea necesară de vaccin.
Sandu: după Kiev — la Bruxelles
Președinta Maia Sandu va pleca la 18 ianuarie într-o vizită la Bruxelles. Serviciul de presă al președintelui a promis că va publica astăzi programul vizitei. Însă după vizita de la Kiev, Sandu a spus că printre subiectele pe care intenționează să le discute la Bruxelles este construcția unor centrale hidroelectrice noi pe Nistru.
Înainte de plecarea la Bruxelles, Sandu a discutat cu șeful Misiunii OSCE în Moldova despre chestiunea privind reglementarea transnistreană. În cadrul întrevederii, Sandu a menționat că, Chișinăul este interesat doar de reglementarea pașnică a conflictului, iar «orice fel de speculații privind intențiile agresive nu sunt altceva decât provocări și dezinformare intenționată».
CEDO: cine va fi judecătorul din partea Moldovei
13 persoane pretind la funcția de judecător al Curții Europene pentru Drepturile Omului din partea Moldovei. În articolul «От бывшего секретаря ДПМ до кандидата в генпрокуроры» («De la fostul secretar PDM până la candidatul la funcția de procuror general»), NM a relatat, ce se știe despre candidați.
Automobilele vechi
În Moldova s-a permis, de la 1 ianuarie, importul automobilelor mai vechi de 10 ani. Ce-i drept, vămuirea unui astfel de automobil ar putea costa de șase-opt ori mai mult decât, de exemplu, unul de doi ani. În articolul «Растаможка 20-летнего „Мерседеса“ обойдется в €8 тыс.» («Vămuirea unui „Mercedes“ de 20 de ani va costa 8 mii de euro»), NM a analizat, de ce a fost permis importul automobilelor vechi în Moldova.
Moldova și patrimoniul
Deputata PAS Veronica Roșca s-a adresat către premierul interimar Aureliu Ciocoi cu solicitarea de a anula ordinul Ministerului Culturii cu privire la modificarea componenței Consiliului Național al Monumentelor Istorice, fără autorizația căruia nu pot fi realizate construcții în centrul istoric al Chișinăului. Deptuata este sigură că structura consiliului a fost modificată «cu grave încălcări ale legii».
Transnistria
În Transnistria a fost deschis un dosar penal împotriva altei locuitoare din regiune cu viziuni de opoziție — Irina Vasilachi, cunoscută ca bloggeriță, ex-candidat la funcția de lider al Transnistriei și «clarvăzătoarea personală» a lui Evghenii Șevciuk. Ea a fost învinuită de «aplicarea violenței în raport cu un reprezentant al guvernării». Vasilachi susține că dosarul împotriva sa a fost fabricat, iar avocații săi deja s-au adresat la CEDO. Despre toate acestea — în articolul «Путем хватания рукой через брюки за половой орган» («Înșfăcând cu mâna organul genital, prin pantaloni»).
Și despre ceea ce va fi astăzi, 15 ianuarie
- Va avea loc ședința ANRE.
- În Moldova vor fi organizate câteva evenimente consacrate celor 171 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Primele persoane în stat vor depune flori la bustul poetului, pe Aleea Clasicilor va avea loc o acțiune festivă, iar în scuarul M. Eminescu — o prezentare muzicală literară.