Electorală
MAEIE a propus să fie dublat numărul de secții electorale peste hotare pentru alegerile parlamentare comparativ cu alegerile prezidențiale din toamna anului 2020. „În scopul economisirii banilor”, MAEIE va solicita ajutorul reprezentanților diasporei în organizarea activității secțiilor de votare.
Sandu
Președintele Maia Sandu a avut o întrevedere cu deputații Parlamentului European Andrius Kubilius, Siegfried Mureșan și Andrzej Halicki, care au venit într-o vizită la Chișinău. Sandu a declarat că a discutat cu eurodeputaii despre situația politică din Moldova, pregătirea pentru alegerile parlamentare anticipate și combaterea pandemiei. Sandu a mai menționat că Moldova „va putea lansa un plan de redresare a economiei și de modernizare a țării” imediat ce va fi deblocată asistența externă.
Eurodeputați
Eurodeputatul român Siegfried Mureșan, șeful delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Moldova, a comunicat într-un interviu acordat pentru NM, care sunt așteptările UE de la viitorul parlament al Moldovei și când UE va relua asistența financiară pentru Moldova. Iar eurodeputatul Halicki a menționat pentru NM, de ce, în opinia sa, Moldova a revenit pe calea europeană și dacă Moldova ar putea adera la UE în situația în care conflictul transnistrean nu este reglementat. Reprezentantul Lituaniei în Parlamentul European Kubilius a spus, la rândul său, de ce „noii politicieni” din Moldova nu sunt vinovați de păcatele vechilor partide proeuropene și dacă în UE vor fi recunoscute certificatele de vaccinare moldovenești.
OSCE
Ambasadorul Thomas Mayr–Harting, Reprezentantul Special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, se află într-o vizită în Moldova. Acesta a avut deja întrevederi cu conducerea guvernului Moldovei și cu Vadim Krasnoselski, liderul Transnistriei. Mayr–Harting a declarat în cadrul unui briefing organizat după aceste întrevederi că la alegeri parlamentare actuale va trebui să fie identificat un echilibru dintre combaterea „votării organizate” a locuitorilor din Transnistria și respectarea drepturilor acestora la libertatea circulației. Mayr–Harting a mai subliniat faptul că unul dintre subiectele principale ale negocierilor Misiunii OSCE cu Tiraspolul îl constituie respectarea drepturilor omului în Transnistria.
Situația epidemiologică
73 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 4375 de teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns până la 254 814 persoane. 246 894 dintre acestea s-au vindecat, 6084 au decedat (5 – în ultimele 24 de ore). 1836 de persoane bolnave continuă să se trateze, 104 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 14 – conectate la aparatele de respirație asistată.
Vaccinare
Ritmurile de imunizare în Moldova s-au accelerat de două ori. Potrivit informațiilor Ministerului Sănătății, în ultimele două săptămâni s-au vaccinat 120 mii de persoane. Cei de la minister au mai subliniat faptul că în Moldova nu s-a înregistrat niciun caz de reacții adverse grave provocate de vaccinurile anti-COVID.
La un nou maraton de imunizare, care se va desfășura la Palatul Republicii, de la 28 până la 30 mai, toți doritorii vor putea să se vaccineze fără programare prealabilă. Vaccinarea fără programare va fi posibilă și la Piața centrală din Chișinău. Acolo își va relua activitatea Centrul de imunizare.
Credite
În primele trei luni ale acestui an, portofoliul de credite al organizațiilor de creditare nebancară a crescut cu 217 milioane de lei. Însă adesea, clienții acestor organizații sunt nevoiți să returneze de două-trei ori mai mulți bani decât suma creditului. NM a relatat în articolul «Кредитная история» („Istoria creditară”), cum Sergiu Frunze din Orhei a intrat în datorii și cum organizațiile de microcreditare se judecă cu datornicii lor.
Impozite
Mai mulți chișinăuieni s-au indignat după ce au primit chitanțele pentru impozitul pe locuințe. La mulți, sumele sunt de 1,5-2 ori mai mari decât cele din anul trecut. NM a relatat, de ce impozitul s-a majorat în anul curent și de ce acesta este diferit pentru toată lumea.
Podcast NM
Subiectul unui nou podcast săptămânal al NM a fost sugerat de „adresarea scandaloasă” a lui Morgenstern către fanii săi și incidentul cu marijuana al unui candidat la funcția de deputat. Podcastul este despre ipocrizia muzicală și cea politică, legalise, „legăturile spirituale” și despre Moldova care ne așteaptă chiar mâine.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 26 mai
Va avea loc ședința CEC.
La Chișinău vor începe să funcționeze punctele mobile de vaccinare într-un autobuz și într-un troleibuz.
P.S. Newsletter-ul nostru matinal Espresso poate fi obținut prin poștă, în mod gratuit și în trei limbi concomitent. Este simplu – trebuie doar să vă abonați accesând linkul următor.