ТАСС

NM Espresso: despre întrevederile lui Sandu în raionul Hâncești, reducerea numărului de tineri în Moldova și despre o nouă cursă aeriană din Chișinău

Șeful statului

Președintele Maia Sandu a fost în câteva sate din raionul Hâncești, unde a discutat cu localnicii, inclusiv despre criza energetică și creșterea prețurilor. Sandu a dat asigurări că, prin eforturi comune și prin muncă cinstită, vom reuși să facem față acestor probleme.

Carburanții

Prețul la benzină în Moldova a bătut un nou record. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a majorat prețul maxim de comercializare a benzinei Ai-95 până la 22 de lei pentru un litru, cel al motorinei — până la 18,84 lei.

Inflația

Banca Națională a majorat rata de bază de la 6,5% până la 8,5%. Cei de la BNM își doresc să tempereze astfel ritmul inflației. Ce înseamnă rata de bază și ce și cum influențează aceasta — aflați din articolul «Ипотека, банковские вклады, цены» («Ipoteca, depozitele bancare, prețurile»).

Securitatea

Negocierile dintre Rusia și SUA și NATO nu au dezamorsat situația tensionată din Europa de Est. Pentru că nu este membră a NATO și UE, Moldova nu a participat la negocieri, deși rezultatele acestora vizează țara noastră în mod direct. NM a analizat în articolul «Переговоры России и НАТО» («Negocierile dintre Rusia și NATO»), care ar putea fi influența confruntarea dintre Rusia și Occident asupra Moldovei și a problemei transnistrene.

Tinerii

Până în anul 2025, numărul tinerilor din Moldova s-ar putea reduce de două ori comparativ cu anul 2010 și ar putea constitui cel mult 5% din populație. Motivele — scăderea natalității în anii 90 și 2000 și migrația tinerilor peste hotare. Detalii despre aceasta — în articolul «Молдова без молодежи?» («Moldova, fără tineri?»).

Poliția

În anul 2021, numărul atacurilor asupra polițiștilor din Moldova s-a majorat cu 16,6%, iar cel al jignirilor — cu 102%. În legătură cu aceasta, autoritățile au înăsprit sancțiunile pentru jignirea și atacurile asupra polițiștilor. Detalii despre aceasta și despre sentințele care au fost emise în cazurile de agresiune împotriva polițiștilor — în articolul «Укусил за палец — в тюрьму» («Ai mușcat de un deget — la închisoare»).

Penitenciarele

40 de deținuți cu vârsta cuprinsă între 19 și 75 de ani au decedat în anul 2021, în penitenciarele din Moldova. Un raport despre situația din penitenciare a fost prezentat de Oficiul Avocatului Poporului. Detalii — în articolul «33 попытки суицида и ежедневные избиения» («33 de tentative de suicid și maltratări zilnice»). NM s-a oprit asupra cazului de deces al unui deținut: acesta a decedat din cauza deshidratării cauzate de greva foamei de două luni.
Wizz Air

Compania aeriană low-cost Wizz Air va lansa în luna martie o cursă aeriană pe ruta Chișinău-Budapesta. Aeronavele vor efectua zbururi pe noua rută de două ori pe săptămână. Prețul unui bilet este de la €27,99.

Chișinău

Consilierii municipali PAS au depus la primărie o petiție în care solicită reluarea activității transportului public după miezul nopții. Petiția a fost semnată de 2000 de persoane.

Situația epidemiologică

Starea de urgență în Moldova a fost prelungită până la 15 martie din cauza situației din domeniul sănătății publice. La fel, au fost actualizate regulile de intrare în țară. Deocamdată, majoritatea orașelor și raioanelor din țară se află în zonele «verde» și «galbenă», iar câteva, inclusiv Chișinău — în cea «portocalie».

Ministerul Sănătății a anunțat că în țară crește numărul de îmbolnăviri cu Covid în rândul copiilor. În secția Covid pentru copii din Chișinău vor fi amenajate paturi suplimentare.

1858 de cazuri noi de contaminare cu coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv la 95 de lucrători medicali. Ministerul Sănătății a anunțat și despre 11 persoane care au decedat din cauza Covid în perioada 20 noiembrie — 14 ianuarie.

P.S. Newsletter-ul nostru matinal Espresso poate fi obținut prin poștă, în mod gratuit și în trei limbi concomitent. Este simplu — trebuie doar să vă abonați accesând linkul următor.

Bună dimineața.

Redacția voastră.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Natalia Morari

Natalia Morari a comentat informația privind posibila interdicție în spațiul Schengen, alături de Ion Ceban: „Nu am confirmare oficială”

Ex-jurnalista Natalia Morari, care în ultimul an este implicată în politică și a candidat inclusiv la funcția de președinte al țării, a comentat informațiile apărute în presa din Moldova și România despre posibila interdicție în spațiul Schengen alături de primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Morari a reacționat pe rețelele sociale, declarând că „știrea este prea serioasă” pentru a o comenta în lipsa unei confirmări oficiale:

„Știu că așteptați o reacție din partea mea, dar știrea e prea serioasă ca să comentez ceea ce a apărut doar pe surse. Nu am deocamdată nicio confirmare oficială. Dacă va apărea, neapărat voi veni cu o reacție”, a scris aceasta.

Al doilea nume vehiculat în presa din Moldova și România, privind interdicția în spațiul Schengen este cel al ex-premierului Vasile Tarlev, în prezent lider al Partidului „Viitorul Moldovei”. El nu a comentat deocamdată informațiile. De menționat că, în dimineața de 9 iulie, Tarlev a expediat presei un comunicat în care a informat despre participarea la conferința științifico-practică organizată de Universitatea „Ovidius” din Constanța. În seara de 9 iulie, pe pagina de Facebook a acestuia a fost publicată o secvență dintr-un interviu oferit presei române.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

***

Precizăm că Natalia Morari a activat peste 15 ani în domeniul jurnalismului politic din Republica Moldova. De-a lungul timpului a lucrat la TV8, unde a avut propria emisiune politică și făcut parte din Consiliul de administrare al televiziunii. În 2021, Morari a părăsit Consiliul de administrare al televiziunii, invocând „presiunii” din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Morari a declarat că SIS o șantaja cu informații despre viața ei personală și a dezvăluit că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ulterior a fost anunțat în căutare. Informația despre legătura lui Morari cu Platon a provocat un scandal, deoarece s-a aflat că ea a făcut interviuri cu el în timp ce erau deja într-o relație. În final, emisiunea ei de la TV8 a fost închisă definitiv, iar Morari a devenit unul dintre primele și puținele exemple de „cancel culture” în comunitatea profesională și politică din care făcea parte.

După acest eveniment, Natalia Morari a devenit o voce critică față de actualul președinte al țării, Maia Sandu, și partidului de guvernare, pe care i-a susținut în trecut.

În mai 2024, ex-jurnalista a fost organizatoarea unei întâlniri dintre mai mulți lideri politici de opoziție, care a avut drept scop discutarea posibilității de a identifica un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte – o inițiativă a socialistului Igor Dodon. Într-un final, inițiativa a eșuat, iar în luna iulie, Natalia Morari și-a anunțat intenția de concura la scrutinul prezidențial în calitate de „candidat independent”.

În martie 2025, ea a realizat un interviu cu fostul candidat la președinția României, Călin Georgescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: