NM Espresso: despre lalelele Maiei Sandu, negocierile cu Șor în Găgăuzia și viitorii preoți de la USM
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre lalelele Maiei Sandu, negocierile cu Șor în Găgăuzia și viitorii preoți de la USM

SUA – despre audit 

Departamentul american de Stat a comentat rezultatele auditului datoriei istorice pentru gaz, pretinsă de Gazprom de la Moldovagaz. Oficialii americani au menționat că nu sunt deloc mirați de faptul că „Gazprom nu a putut justifica suma enormă pe care, potrivit Rusiei, trebuie să o plătească poporul Moldovei”.

Diverse 

Un nou soi de lalele din Regatul Țărilor de Jos a fost numit în onoarea președintelui Moldovei. Bulbii i-au fost înmânați Maiei Sandu în timpul vizitei acesteia în Olanda. Șefa statului a promis că toți doritorii vor putea să se bucure de frumusețea noilor lalele, care vor fi plantate la Chișinău.

La Bruxelles a fost semnat Acordul de participare a Republicii Moldova la Programul UE privind Piața Unică. Maia Sandu a menționat că acest program va contribui la pregătirea sectorului privat și a instituțiilor statului pentru regulile și standardele europene și va spori accesul la piețele europene pentru produsele și serviciile moldovenești.

Igor Grosu a menționat că ex-ministrul de Interne Ana Revenco va reveni în curând la muncă în una dintre instituțiile de stat. De asemenea, speakerul a criticat-o pe șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin, sugerându-i să lucreze mai mult și să se plângă mai puțin.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a condamnat„alegerile” locale și regionale, organizate de Rusia pe teritoriile ocupate ale Ucrainei.

Știri regionale

Adunarea Populară a Găgăuziei a respins, din nou, echipa propusă de bașcanul Evghenia Guțul. Deputații locali au retras subiectul din agenda ședinței, iar în schimb au adoptat o declarație cu solicitări față de bașcan. Vicepreședintele legislativului de la Comrat Gheorghii Lenciu i-a recomandat Evgheniei Guțul „să țină cont de lege atunci când va forma noua componență sau o va modifica pe actuala”.

Șanse pentru aprobarea noului Executiv, însă, mai sunt. Totul depinde de faptul dacă va reuși echipa lui Ilan Șor din Găgăuzia să bată palma cu majoritatea din Adunarea Populară. Detalii – în materialul semnat de Evghenii Ceban.

Între timp, Tiraspolul a anunțat că vrea să profite de seminarul de instruire planificat de OSCE pentru a discuta despre „presiunile fără precedent” din partea Chișinăului și „pericolele privind siguranța personală” a unor reprezentanți aii regiunii. În replică, Biroul politici de reintegrare a menționat că „sub paravanul așa-numitei strategii de combatere a extremismului, Tiraspolul fabrică o mulțime de dosare penale și persecută abuziv locuitorii din regiune sub diverse pretexte – pentru comentarii obiective aduse situației dezastruoase din regiune, plângeri depuse la organele de drept ale Republicii Moldova în privința abuzurilor la adresa drepturilor omului, opinia critică în raport cu deciziile luate de așa-numitele structuri etc”.

Aeroportul Chișinău 

În perioada 11-22 septembrie accesul la Aeroportul din Chișinău va fi restricționat. În clădire vor putea intra doar angajații și pasagerii și vor fi verificate actele. Pentru a reuși în timp util, pasagerilor li se recomandă să vină la aeroport cu 3 ore înainte de zbor. Motivul înăspririi controlului este pelerinajul cetățenilor Statului Israel prin Moldova spre orașul Uman din Ucraina, pentru a sărbători Rosh Hashanah, Anul Nou evreiesc.

Inteligența artificială vs. judecători și avocați 

Corespondentul NM Alexandru Nugmanov a discutat cu fostul judecător Ion Cojocari, care a fost admis la Universitatea de Drept Berkeley, una dintre cele mai prestigioase la nivel mondial. Principalul subiect abordat a fost posibila utilizare a inteligenței artificiale în domeniul justiției. Cojocari a vorbit despre riscurile în acest sens.

„Inteligența artificială nu poate fi responsabilă pentru acțiunile și deciziile sale. Și dacă hotărârile sale se vor dovedi a fi greșite sau părtinitoare, vor apărea probleme. Inteligența artificială poate moșteni subiectivitatea și discriminarea din datele pe care le studiază, ceea ce ar putea provoca decizii nedrepte în instanță. Multe sisteme ale inteligenței artificiale, în special rețelele neuronale profunde, pot fi netransparente și greu de înțeles. Acest lucru îngreunează explicația și justificarea deciziilor adoptate”, a explicat fostul judecător.

Mai multe detalii – în interviul „Va reuși inteligența artificială să înlocuiască judecătorii și avocații?” («Заменит ли искусственный интеллект судей и адвокатов?»).

O tempora! O mores!

Universitatea de Stat din Moldova va avea o nouă facultate. Acolo vor fi studiate nu noile tendințe în domeniul IT și nici măcar inteligența artificială, ci… teologia. Cursurile vor fi predate de profesori din România și vor începe din această toamnă.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: