Republica Moldova și UE
Republica Moldova a dat start procesului de evaluare a legislației naționalecu cea a Uniunii Europene. Anunțul a fost făcut de viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, care a condus delegația țării noastre, aflată în vizită la Bruxelles. Oficiala susține că reuniunea introductivă a dat oportunitatea echipei guvernamentale de la Chișinău să facă cunoștință cu interlocutorii din cadrul Comisiei Europene, cu care Moldova va lucra pe parcursul procesului de negocieri. Ea a avut o întrevedere cu șeful Direcției generale vecinătate și negocieri de extindere a UE, Gert-Jan Koopman, cu care a abordat următorii pași în procesul de aderare al Moldovei la UE. Președinta Maia Sandu a calificat procesul drept «crucial» pentru parcursul european al țării noastre, în condițiile în care «pregătește scena pentru discuțiile de aderare».
Președintele român Klaus Iohannis a discutat cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, despre ajutorul pentru Moldova. Iohannis s-a pronunțat pentru extinderea Uniunii Europene și admiterea accelerată a unor țări precum «Moldova, Ucraina și Balcanii de Vest».
Sandu și referendumul
Astăzi, Maia Sandu va desfășura consultări cu partidele referitor la referendumul pe care l-a inițiat privind aderarea Moldovei la UE. Președintele a invitat la consultări reprezentanții majorității formațiunilor, cu excepția celor care au legături cu Ilan Șor. Invitația a fost refuzată de liderul PSRM, Igor Dodon, și de șeful Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Ion Chicu.
Drumuri și resurse umane
Guvernul a aprobat programul de distribuire a banilor din Fondul Rutier. Pentru întreținerea și reparația a 6 000 km de drumuri în anul 2024, au fost alocate 1,6 miliarde de lei. Fermierilor afectați de secetă și grindină în vara anului 2023 li s-au alocat 50 de milioane de lei.
Fostul ambasador al Moldovei în Lituania, Sergiu Mihov, a fost numit în funcția de secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe. În plus, guvernul a decis să înființeze un Consiliu de Supraveghere Interministerial, care va fi responsabil pentru respectarea sancțiunilor internaționale.
Protestul opoziției
Blocul comuniștilor și socialiștilor a organizat un protest împotriva guvernului. Protestatarii au acuzat autoritățile de «distrugerea economiei țării». Guvernul, comentând protestul, a remarcat că într-o societate democratică dreptul la protest în limitele legii este un drept inalienabil.
Economia și finanțele
Banca Națională a Moldovei a redus rata de bază la 4,25%. Ratele la creditele peste noapte și la depozite au fost reduse la 6,25% și, respectiv, 2,25%. Normele privind rezervele pentru bănci au rămas neschimbate: 33% pentru rezervele în lei și 43% pentru rezervele în valută.
Energie
Guvernul a aprobat un memorandum de înțelegere privind integrarea cu România a rețelelor de gaze naturale și energie electrică. Ministrul Energiei al României, Virgil Popescu, a sugerat că până în 2031 Moldova ar putea importa întreaga sa cantitate de gaze și electricitate din România. Astăzi, conform raportului Energocom despre achiziționarea de energie electrică în 2023, 78% din volumul total de achiziții provine în continuare de la Centrala Electrică de la Cuciurgan. Anul trecut, stația a livrat 278.475 MWh de energie electrică pe malul drept. Comparativ cu anul precedent, acest indicator a crescut. De asemenea, producția de energie alternativă în țară este în creștere.
Auditul Institutului Oncologic
Curtea de Conturi a prezentat rezultatele auditului activității Institutului Oncologic din anul precedent. Auditorii au constatat, printre altele, utilizarea nejustificată a banilor. Astfel, 59.000 de lei au fost plătite sub formă de salarii angajaților care în acel moment nu se aflau în țară, iar 39 de milioane de lei au fost plătite angajaților fără să fie clar după ce criterii. 298.000 de lei au fost cheltuite pentru trei sisteme informatice care funcționează doar parțial. Medicamente în valoare de 21 de milioane de lei, primite sub formă de ajutor umanitar, nu au fost utilizate și au fost ulterior aruncate. Detalii — în materialul lui Alexandru Nugmanov.
Incidente misterioase
Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a confirmat că unul dintre locuitorii regiunii transnistrene, implicați în schimbul de focuri de la granița moldo-ucraineană, se află într-un spital din stânga Nistrului. Cel de-al doilea a fost împușcat mortal.
Președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, a declarat că a fost pornită o anchetă privind dispariția cartușelor din cutia unei brigăzii cu destinație specială «Fulger».
Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a anunțat că va fi analizată posibilitatea de a restaura vechea stație cu mozaic din Stăuceni. Iar Ministerul Culturii a solicitat primăriilor să efectueze inventarul tuturor panourilor de mozaic și, dacă este necesar, să le înregistreze în registrele locale ale monumentelor.
PAS și primăria capitalei
Secretarul de presă al guvernului, Daniel Vodă, și-a exprimat regretulcă transportul public este utilizat în scopuri politice. Se întâmplă după ce în troleibuze au fost difuzate mesaje critice în adresa guvernului.
Un grup de inițiativă format din mame și asistenți personali ai copiilor cu nevoi speciale intenționează să participe astăzi la ședința Consiliului Municipal Chișinău pentru a cere anularea deciziei de concediere a unora dintre aceștia și reducerea salariilor cu 50% pentru restul angajaților. Acțiunile primăriei au fost calificate drept «genocid».
Cultură
Maia Sandu i-a acordat titlul de Artist al Poporului pianistului Alexander Palei. «Deși este stabilit în SUA din anul 1991, pianistul revine frecvent în țara noastră, unde susține recitaluri și concerte pentru studenții și iubitorii de muzică de aici, nu doar la Chișinău, dar și în alte orașe ale țării», a menționat președinta Sandu.
Ce ne așteaptă astăzi?
- 09:00 — Curtea de Conturi va prezenta rezultatele auditului companiei «Moldtelecom»
- 12:00 — ședința Consiliului Municipal Chișinău.