Sancțiuni împotriva oligarhilor și «premierul Șor»
La 9 decembrie, chiar de Ziua internațională împotriva corupției, guvernul Marii Britanii a introdus sancțiuni împotriva oligarhilor fugari din Moldova și a persoanelor afiliate acestora. La fel ca și în cazul sancțiunilor anunțate anterior de SUA, restricțiile prevăd interzicerea intrării în țară, înghețarea bunurilor, iar cetățenilor Marii Britanii le este interzis să efectueze orice operațiuni economice cu cei supuși sancțiunilor.
Peste o oră după această declarație, premierul și ministrul justiției au susținut o conferință de presă în cadrul căreia au precizat, ce înseamnă toate acestea pentru Moldova. Totodată, au vorbit, în linii generale, despre proiectul așa-numitei «Legi Magnițki», elaborată de Ministerul Justiției. Vineri seara, proiectul documentului a fost publicat pe site-ul guvernului. Pe scurt: bunurile persoanelor din lista sancțiunilor vor fi înghețate. În plus, intrarea lor în Moldova ar putea să fie interzisă. Vor fi sancționate și persoanele juridice, care vor efectua operațiuni cu cei vizați. Și încă un aspect important: Consiliul Audiovizualului ar putea să retragă licența canalelor care aparțin sau care sunt afiliate persoanelor vizate de sancțiuni (amintim, Șor și apropiații săi controlează Primul în Moldova, Accent TV, TV6 și Orhei TV).
Și șefa statului a reacționat la această noutate, mulțumind Marii Britanii pentru cooperare și declarând că «lațul se strânge pentru fugarii corupți din Moldova».
Așa s-a întâmplat că noutatea despre includerea cetățenilor Moldovei în lista sancțiunilor a apărut în aceeași zi cu o conferință de presă a lui Șor, care a fost anunțată în prealabil. Invitând jurnaliștii la întrevedere, Șor a promis că va răspunde la toate întrebările și că va vorbi detaliat despre programul său. După cum și era de așteptat, nu au venit toți jurnaliștii, iar cei care s-au prezentat, au întrebat despre program, primii pași în funcția de premier și despre investitorii care sunt dispuși să investească 10 miliarde de euro în țara noastră. Pe scurt: Șor nu a dezvăluit numele investitorilor, remarcând că «orice nume ar menționa, acesta va fi supus unor presiuni internaționale», dar «statul va oferi garanții investitorilor» și tot statul va fi responsabil de aceasta.
Șor a comentat și sancțiunile anunțate împotriva sa. El susține că această decizie «îl face să râdă», pentru că «nu-l afectează în niciun fel».
Anticipând, probabil, această replică, premierul a vorbit, în cadrul aceleiași conferințe de presă, că sancțiunile introduse anterior de SUA au adus deja anumite rezultate. Potrivit afirmațiilor sale, «companiile internaționale prestigioase nu mai lucrează pentru fugari» și au încetat operațiunile financiare care alimentau și predispozițiile protestatare de la Chișinău. Premierul a amintit și despre revenirea aeroportului în proprietatea statului, remarcând că, de fapt, acest lucru nu are vreo legătură directă cu sancțiunile.
În cine au încredere locuitorii Moldovei și cei din Chișinău
Sfârșitul anului înseamnă că e timpul să facem bilanțurile. Institutul de Relații Internaționale (IRI) a prezentat ieri rezultatele unui sondaj, cu date pentru Moldova și, separat, pentru Chișinău. În mod tradițional, respondenților le-au fost adresate întrebări despre politica internă și cea externă.
De exemplu, conform sondajului, 63 la sută dintre locuitorii Moldovei, care au fost chestionați, sunt pentru aderarea la UE, iar în Chișinău, această cifră a ajuns până la 79%.
Atât în Moldova, cât și în Chișinău, primarul capitalei Ceban se bucură de cea mai mare încredere. În municipiul Chișinău, acesta este susținut de 78 la sută dintre respondenți, iar în Moldova — de 61%. Pe locul al doilea în ce privește încrederea din partea respondenților din Chișinău se situează Sandu, cu 52%, iar la cei din Moldova — ex-președintele Dodon, cu 45%. Antiratingul încrederii este condus în Chișinău de ex-președintele Dodon și de oligarhul fugar Șor — fiecare dintre aceștia a acumulat câte 64%, iar printre respondenții din toată Moldova — șefa cabinetului de miniștri Gavrilița, cu 63%.
Ce ați putea să citiți?
La sfârșitul anului, se fac totaluri, dar și planuri pentru viitor. Autoritățile au prezentat prognozele pentru anul viitor (spoiler — va fi complicat). În ansamblu, și autoritățile, și experții sunt de părerea că «până nu se va termina războiul, nu ne putem aștepta la nimic bun».
Reporterul nostru Nicolai Paholnițki prezintă detaliat, într-o amplă sinteză, de ce ar trebui să ne pregătim.
Ce ați putea să vizionați?
Pe site-ul NewsMaker a fost publicată o nouă ediție a «Sintezei săptămânale» în care reporterul nostru Evghenii Ceban vorbește despre «Legea Magnițki», majorarea salariilor miniștrilor și noile «reguli de joc» la alegeri. Și, desigur, despre noul scandal ce ține de energetică și regiunea transnistreană. Cu alte cuvinte, timp de 13 minute, veți afla despre tot ceea ce s-ar putea să fi ratat pe parcursul săptămânii.
***
Iar pentru ca zilele de odihnă să fie cu folos, am pregătit pentru voi o nouă ediție a ghidului de artă cu cele mai bune evenimente ale săptămânii curente.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!