Facebook/Victor Parlicov

NM Espresso: despre «noua eră» pe piața gazelor naturale, 20 de milioane de lei la «curierii» lui Șor și despre exercițiile pacificatorilor din Transnistria

Energetică

Compania de stat Energocom a câștigat licitația anunțată de Moldovagaz pentru furnizarea de gaze naturale în luna mai. Prețul de livrare va fi stabilit în ultima zi a lunii aprilie, iar formula de calcul al prețului va fi legată de indicele TTF Front Month (prețul mediu ponderat al tuturor tranzacțiilor pe contractele spot), a comunicat șeful Moldovagaz, Vadim Ceban. Energocom a menționat că aceasta este prima licitație la care participă pe platforma electronică de tranzacționare administrată de BRM East Energy SRL, sucursala locală a Bursei
Române de Mărfuri. La licitație au participat trei companii.

Ministrul Energiei Victor Parlicov, comentând rezultatul licitației, a menționat că «piața gazelor din Moldova intră într-o nouă eră: în acest an dorim să risipim minciuna persistent propagată că Gazprom ne oferă gaze la cele mai bune prețuri». Parlicov a mai spus că anul trecut consumatorii moldoveni au economisit circa 60 de milioane de dolari datorită faptului că țara nu a cumpărat gaz de la Gazprom.


Interviu cu Popșoi

La întrunirea Dialogul Strategic Moldova-SUA, desfăşurată la Washington, s-a acordat atenţie sporită soluţionării problemelor economice apărute în Moldova ca urmare a agresiunii ruse în Ucraina. Securitatea și combaterea atacurilor hibride rusești au devenit, de asemenea, subiecte prioritare. Ministrul de Externe Mihai Popșoi a vorbit despre acest lucru într-un interviu acordat redactorului-șef adjunct al NM, Olga Gnatcova.

Vorbind despre soluționarea conflictului transnistrean, Popșoi a menționat că poziția autorităților de la Chișinău rămâne aceeași: soluționarea conflictului este posibilă doar prin mijloace pașnice. În ceea ce privește viitorul referendum privind aderarea la UE, ministrul a subliniat că «de rezultatele lui depinde viitorul Moldovei pentru mulți, mulți ani înainte».

Pentru detalii, accesați linkul.


Finanțare ilegală

În ajun, în Moldova au fost efectuate 150 de percheziții, majoritatea pe aeroportul din Chișinău. Motivul perchezițiilor a fost informația că susținători ai lui Ilan Shor încearcă să introducă în Moldova prin contrabandă suma de 800 de mii de lei. Oamenii legii au spus că este vorba despre o «schemă de finanțare ilegală a partidelor politice și de introducere ilegală de bani în țară în interesul unui grup criminal». S-a constatat însă că «curierii» lui Șor dispuneau de peste 20 de milioane de lei.


Omorul de la Orhei

În raionul Orhei și-au luat rămas bun de la fata ucisă, Ana-Maria Guja. Și la Chișinău, în fața Guvernului, a avut loc o acțiune organizată de activiștii pentru drepturile omului, «Cerem dreptate pentru Ana-Maria». Poliția a comunicat că fata a murit din cauza unei leziuni cranio-cerebrale. «Expertiza medico-legală va oferi răspunsuri precise la mai multe întrebări, inclusiv dacă moartea ar fi putut surveni din cauza altor vătămări corporale și dacă sunt urme de substanțe psihotrope în sângele victimei», a declarat Procurorul General interimar Ion Munteanu. El a confirmat că principalul suspect este Gheorghe Cotorobai, care a lucrat în ultimii ani în închisoarea pentru minori din Goian.

Citiți mai multe în materialul lui Alexandr Nugmanov.


Transnistria

Pacificatorii ruși din Transnistria au efectuat exerciții în apropierea posturilor comune de menținere a păcii din apropiere de Dubăsari, Cocieri, Bender, Fârlădeni și Hagimus.

Reprezentanții Chișinăului la Comisia Unificată de Control au menționat că «desfășurarea exercițiilor fără coordonarea necesară provoacă noi tensiuni în Zona de Securitate, înspăimântând populația». Și au cerut tuturor participanților la operațiunea de menținere a păcii să excludă astfel de acțiuni provocatoare, deoarece acestea contravin principiilor de pacificare și legislației Republicii Moldova.


Panglica Sf. Gheorghe

În ajunul zilei de 9 mai, poliția a amintit că purtarea panglicii Sf. Gheorghe sau a semnelor Z și V, folosite ca simboluri ale agresiunii ruse în Ucraina, va fi amendată. Și au făcut apel la toți cetățenii să respecte legea.


Știri din Ucraina

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a confirmat suspendarea serviciilor consulare pentru ucrainenii de vârstă militară aflați în străinătate. «În contextul agresiunii ruse, principala prioritate este protecția împotriva distrugerii», a menționat ministrul ucrainean de externe Dmitri Kuleba.


 

Căprioare la vamă

Un microbuz cu zece căprioare nu a fost lăsat să intre în Moldova. Animalele au petrecut noaptea într-un microbuz la frontiera moldo-ucraineană. Certificatul internațional veterinar eliberat de autoritățile ucrainene a ridicat semne de întrebare. Până marți seara, Ucraina a eliberat un alt certificat, iar căprioarele au fost lăsate să intre în Moldova.

 


Și despre ceea ce va fi astăzi, 24 aprilie

  • Guvernul se va întruni la ora 10:00;
  • La ora 12:00 la Institutul Oncologic va fi lansat oficial serviciul de radioterapie conformală 3D.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Marian Lupu

Un fost președinte al CSM aderă la „Respect Moldova”. Lupu: „Un om de valoare”

Victor Micu, fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a aderat la Mișcarea „Respect Moldova”. Anunțul a fost făcut pe 8 iulie de liderul formațiunii politice, Marian Lupu.

Încă un om de valoare și un profesionist desăvârșit s-a alăturat Partidului „Mișcarea Respect Moldova”. Este vorba despre judecătorul Victor Micu, fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii. (…) Ne bucurăm că Victor Micu a ales să-și pună cunoștințele, experiența și energia în slujba unui proiect politic care are scopul de a consolida statul de drept, respectul față de cetățeni și reformele reale. Îi urăm bun venit în echipă și îl asigurăm că, alături de noi, va avea libertatea să-și exprime punctul de vedere, să lupte pentru o justiție corectă și să contribuie la construcția unei Moldove în care fiecare cetățean să se bucure de respect, dreptate și siguranță”, a transmis Marian Lupu.

Victor Micu a activat de-a lungul timpului în cadrul Judecătoriei Chișinău, sectorul Rîșcani, deținând funcții de judecător, vicepreședinte și, ulterior, președinte al instanței. Între anii 2014 și 2019 a deținut de două ori funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Pe 16 iulie 2019 a fost revocat revocat din funcția de președinte al CSM, dar și-a păstrat calitatea de membru al Consiliului.

În mai 2022, Autoritatea Națională de Integritate a emis un act de constatare privind încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către Victor Micu. Este vorba despre faptul că acesta, în calitate de membru CSM, a votat pentru sine însuși pentru acordarea gradului I de calificare. Nu i-au fost aplicate interdicții deoarece era la prima abatere de la lege.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: