NM Espresso: despre noul Plan pentru Moldova, intrarea liberă în Transnistria și despre „lăcomia importatorilor” de carburanți

Coronavirus

700 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 6334 de teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns până la 247 391 de persoane. 234 204 persoane s-au vindecat, 5643 au decedat (27 – în ultimele 24 de ore). 7544 de persoane bolnave continuă tratamentul, 243 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 48 – conectate la aparatele de respirație asistată.

Transnistria

Autoritățile Transnistriei au permis intrarea și ieșirea liberă din regiune în perioada 30 aprilie – 10 mai. Însă străinii care se vor reține în Transnistria pe o perioadă mai îndelungată vor putea pleca după 10 mai fără permisiunea staff-ului operativ.

Consiliul Europei

În cadrul vizitei președintelui Maia Sandu la Strasbourg, Consiliul Europei a prezentat un nou Plan de Acțiune pentru Moldova pe o perioadă de patru ani. Planul de 50 de pagini include reforme în domeniul justiției și al legislației și practicii electorale, promovarea drepturilor femeilor și ale copiilor, măsuri care vizează apropierea celor două maluri ale Nistrului ș.a. NM a relatat, cum Consiliul Europei va acorda asistență Moldovei și câți bani va cheltui pentru aceasta.

Alegeri

Igor Dodon, liderul socialiștilor, a dat asigurări încă o dată că PSRM nu este împotriva alegerilor anticipate, dar consideră că acestea ar trebui să fie organizate la toamnă și nu în lunile iunie-iulie, așa cum își dorește Sandu. Dodon a mai menționat că la vară, „ea [Sandu] ar trebui să conștientizeze faptul că ar trebui să găsească un numitor comun cu parlamentul”, deoarece parlamentul va trebui să voteze bugetul și data alegerilor.

Presa

Moldova a urcat două poziții în noul Indice mondial al libertății presei. În studiu se menționează că Vladimir Plahotniuc și-a pierdut influența pe piața media a Moldovei, însă locul său a fost ocupat de socialiști, iar politica redacțională a instituțiilor de presă continuă să depindă de proprietarii acestora.

Carburanți

În cadrul comisiei parlamentare pentru economie a fost audiat și dezbătut, cu ușile închise, raportul Consiliului Concurenței care a fost desemnat să clarifice situația privind prețurile la benzină și motorină. Alexandr Slusari, deputat DA, a părăsit ședința după ce membrii comisiei au fost solicitați să semneze un acord de nedivulgare a informației din raport. Slusari a declarat că „informația despre cât de nejustificate sunt la noi prețurile la carburanți trebuie să devină publică”. El a mai spus că prețurile la carburanți în Moldova au depins doar „de lăcomia importatorilor”.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Credite

În luna martie, în Moldova a crescut brusc volumul de credite noi – până la 3,5 miliarde de lei. Este de două ori mai mult decât în luna ianuarie. NM a analizat, ce înseamnă aceasta – populația și afacerile se rostogolesc spre o groapă cu datorii sau dimpotrivă, economia moldovenească începe să-și revină în mod activ.

Chișinău

Primăria a anunțat un concurs pentru selectarea unei companii care se va ocupa de reabilitarea a trei străzi centrale din capitală – 31 August, Alexandru cel Bun și Tighina. Valoarea totală a proiectului este de 11,8 milioane de euro.

Totodată, primăria a decis să afle opinia chișinăuienilor privind construcția unei parcări multietajate pe teritoriul Pieței Centrale. Puteți participa la sondajul online publicat pe site-ul primăriei.

Iar activiștii civici au verificat Grădina publică din capitală în ce privește accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilități. Și s-a constatat că rampele sunt prea înalte, pe trotuare sunt prea multe gropi, iar o persoană în cărucior nu poate traversa bulevardul Ștefan cel Mare în cele 17 secunde prevăzute la semafor. Activiștii vor transmite primăriei concluziile și recomandările lor.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 22 aprilie

Va avea loc ședința parlamentului.

La Chișinău se va desfășura o „masă rotundă” despre abuzurile comise în cazul achizițiilor publice în perioada pandemiei.

Fundația „Promovarea cooperării transfrontaliere și a gestionării resurselor acvatice în bazinul râului Nistru” va susține o conferință de presă.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Trei lideri de partid acuză Guvernul de subordonarea sistemului „Alegeri”. Reacție: Alegerile vor fi libere

Președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, președintele Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, și președintele Partidului Voința Poporului, Ștefan Urîtu, au acuzat pe 8 iulie autoritățile că ar fi „scos” de sub controlul Comisiei Electorale Centrale (CEC) Sistemul Informațional Automatizat de Stat „Alegeri” (SIAS „Alegeri”). Aceștia susțin că sistemul informațional ar fi fost plasat „în subordinea” Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), aflat sub jurisdicția Guvernului, ceea ce ar crea riscuri privind o potențială fraudare a alegerilor. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a respins învinuirile, declarând că STISC doar găzduiește SIAS „Alegeri” și că nu are acces la datele sistemului informațional respectiv.

Într-o conferință de presă alături de Galbur și Urîtu, Igor Munteanu a declarat că SIAS „Alegeri” ar fi fost „scos” de sub controlul Comisiei Electorale Centrale și transferat „în subordinea” Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, aflat sub jurisdicția Guvernului. „Este un atac brutal în adresa adresa independenței procesului electoral. (…) Prin această mișcare, Comisia Electorală Centrală este transformată dintr-un arbitru independent într-un simplu utilizator de date, iar partidul aflat la guvernare obține controlul politic total, inacceptabil asupra infrastructurii care procesează voturile dvs, a cetățenilor R. Moldova, cele din străinătate, precum și cele din Republica Moldova”, a spus președintele CUB.

Liderii celor trei partide consideră că găzduirea SIAS „Alegeri” de către STISC ar putea genera mai multe riscuri.

În condițiile în care Guvernul nu este un actor independent sau obiectiv, ci este un actor politic, elector, noi nu putem să avem nicio garanție asupra faptului că datele care sunt colectate din secțiile de vot, datele care sunt procesate, datele personale ale alegătorilor nu sunt folosite în mod fraudulos de către o agenție, o unitate aflată sub controlul partidului aflat la guvernare. (…) Există riscul manipulării sau întârzierii raportării de prezență la vot. Datele privind prezența la vot sunt colectate și transmise în timp reale către comisiile electorale. O eventuală manipulare a acestor date înainte prezentarea lor publică poate influența comportamentul alegătorilor, favorizând anumite strategii de mobilizare sau întârziere, sau de prezență diferențiată a partidelor în ziua votului”, a declarat Munteanu.

Mai târziu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a respins acuzațiile celor trei politicieni, catalogându-le drept „neîntemeiate”.

Acesta (SIAS „Alegeri” – n. r.) rămâne 100% sub controlul CEC, iar găzduirea tehnică de către STISC este o măsură standard de securitate aplicată în toate statele democratice. Instituția statului găzduiește peste 200 de sisteme informaționale ale instituțiilor publice, fără a avea acces la conținutul acestora, inclusiv în acest caz la datele electorale. Este vorba despre un centru de date certificat, menit să protejeze infrastructura critică a statului în fața atacurilor cibernetice”, a spus Vodă.

Potrivit reprezentantului Guvernului, în ultimii ani, SIAS „Alegeri” a fost ținta unor „atacuri masive”, care au reușit a fi respinse „cu succes” de către autorități. El mai precizat că, în același timp, poliția monitorizează spațiul online pentru a combate tentativele de manipulare și fraudă.

Alegerile din Moldova vor fi, ca și până acum, libere, corecte și sigure. A afirma contrariul, fără dovezi, e o încercare periculoasă de a slăbi încrederea în democrație”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului”, a adăugat Daniel Vodă.

Amintim că, pe 4 iulie, atât Comisia Electorală Centrală, cât și Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică au comentat subiectul dat. Acestea au menționat că STISC oferă „exclusiv” protecție tehnică SIAS „Alegeri”, însă operarea, integritatea, accesul și utilizarea rămân în continuare în gestionarea CEC. „În ceea e privește verificarea numărului de alegători care au votat, se respinge orice posibilitate de manipularea a datelor în sistem or, acestea pot fi verificate în baza proceselor-verbale întocmite de birourile electorale ale secțiilor de votare. În context, CEC denunță răspândirea de informații eronate și interpretări rău-intenționate referitoare la independența sa. CEC consideră că aceste informații false, propagate în spațiul public, reprezintă un atac deliberat la adresa democrației, având ca scop discreditarea instituției și obținerea de avantaje politice în perspectiva alegerilor parlamentare ce vor avea loc pe 28 septembrie”, a menționat Comisia Electorală Centrală.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: