Dezbinarea în DA și în PSRM și MAN al lui Ceban
La ședința consiliului municipal Chișinău au fost votate șase planuri zonale ale capitalei (4 planuri — la 20 decembrie, celelalte două — la 21 decembrie). Acestea au fost votate de reprezentanții PSRM, PCRM, DA și alți consilieri municipali. Cei din partidul DA au declarat că decizia consilierilor de a vota aceste documente este «suspectă» și au sugerat oamenilor legii «să înceapă o urmărire penală». De asemenea, au lipsit întreaga fracțiune din consiliul municipal de sprijin politic și au cerut consilierilor să-și predea mandatele. Reamintim că unul dintre consilierii municipali este fostul lider al formațiunii Năstase, pe care actualul lider DA Plângău l-a învinuit de «lipsă de rezultate la ultimele alegeri».
Se știe că la 22 decembrie, Năstase va comenta și învinuirile, și «procesele politice interne dificile din partid». Iar deocamdată, decizia deputaților DA este comentată de cei din Partidul Liberal, care consideră că în CMC Chișinău va fi creată o majoritate din cei de dreapta și din viitorii membri ai fracțiunii MAN. Obiectivul final este înaintarea primarului Ceban la funcția de președinte al țării. Și da, un consilier municipal liberal a declarat că «în oraș se zvonește că valoarea fiecărui plan zonal ajunge la 200 mii de euro».
De fapt, procesele dificile din interiorul partidului au loc nu doar în DA, ci și în PSRM. Secretarul executiv al PSRM Batrîncea a declarat că astăzi, 22 decembrie, socialiștii vor organiza ședința Consiliului Republican, după care vor veni cu o declarație în care «vor indica clar anumite încercări de a dezbina rândurile PSRM». Batrîncea a vorbit și despre presiunile asupra membrilor de partid, dar a evitat întrebările referitoare la faptul dacă socialiștii se așteaptă la noi anunțuri despre plecarea membrilor lor în MAN-ul lui Ceban.
În seara de marți, 21 decembrie, Ceban a devenit președinte legitim al partidului și a declarat deja că MAN va participa și la alegerile locale, și la cele prezidențiale.
Iar în timp ce politicienii migrează dintr-un partid în altul (și, se pare, acesta este un proces interminabil), aliații de cândva, iar acum membri ai diferitelor partide își unesc eforturile. Așa s-a întâmplat și ieri: unul dintre liderii «Congresului Civic» și ex-comunistul Tkaciuk a declarat deja că va susține protestul organizat de socialiști în susținerea celor șase posturi de televiziune, care va avea loc astăzi, 22 decembrie.
Războiul: hibrid și real
La 21 decembrie, guvernul a organizat o nouă ședință în deplasare. De data aceasta, la Ștefan Vodă. Înainte și după ședință, șefa cabinetului de miniștri a comentat din nou declarațiile despre posturile de televiziune închise temporar și despre eventualitatea unui atac din partea Rusiei asupra Moldovei. Aceasta a declarat că «în guvern ținem cont mereu de toate riscurile și ne pregătim de orice scenarii».
În același timp, premierul a precizat că nu există riscuri despre care autoritățile nu ar declara public — «sunt aceleași riscuri pe care le-am văzut și mai devreme, toate acestea sunt legate de războiul din Ucraina». Totodată, premierul a vorbit în mod repetat despre motivele autorităților de a suspenda temporar activitatea celor șase posturi de televiziune. Potrivit afirmațiilor sale, acestea «au fost parte a războiului hibrid».
Între timp, Avocatul Poporului Panico este de altă părere. Acesta susține că atâta timp cât comisia și consiliul nu vor demonstra că au menținut echilibrul între restricționarea drepturilor fundamentale ale omului și scopul urmărit de aceste instituții, oficiul Avocatului Poporului va considera că autoritățile au încălcat nejustificat drepturile la libertatea de exprimare și la proprietate.
În timp ce suspendarea licențelor încă mai provoacă semne de întrebare, cei din PAS s-au grăbit deja să declare că vor adopta o lege cu privire la dezinformare în mediul online. Deputatul PAS Cheptonar a declarat că acum, în partid «se discută, cum ar trebui să fie, cum e corect, cum să nu se exagereze și să nu fie încălcat dreptul la exprimarea opiniei în mediul online».
Bani: veniturile și cheltuielile cetățenilor
De la începutul anului 2023, creditele ipotecare prin programul de stat Prima Casă, care are circa 8 mii de beneficiari, ar putea să se scumpească cu 2% și vor depăși 14% anual. Ratele au crescut și în vara anului 2022. Atunci, guvernul a decis să compenseze până la o jumătate din scumpirea ipotecii. Cum vor acționa autoritățile de această dată — încă nu se știe.
Pe lângă credite, vor crește din nou tarifele la încălzirea centralizată(de exemplu, la Chișinău — cu 36%, la Bălți — cu 28% comparativ cu tariful actual).
În ce privește veniturile, autoritățile ar putea primi informații despre conturile cetățenilor noștri, care sunt deschise în alte țări. Se presupune că acest lucru va permite monitorizarea fluxurilor de capital din străinătate și va îmbunătăți respectarea legislației fiscale.
Trecând de la cazurile generale la cele particulare, menționăm că autoritățile au sechestrat deja bunuri mobile și imobile în sumă de aproale 1 milion de euro de la fostul director CFM Topală și de la alți membri ai unui grup criminal organizat, vizați în dosarul acestuia. Iar dosarul a fost deja transmis în instanța de judecată.
Pe scurt, despre ceea ce va fi astăzi
- La ora 10:00, la primărie va avea loc conferința de presă a fracțiunii DA din consiliul municipal Chișinău în frunte cu Năstase. Acesta va comenta ultimele declarații ale conducerii partidului.
- La ora 10:00, va începe un protest în apărarea celor șase posturi de televiziune suspendate temporar în baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale.
- La ora 11:00, deputații parlamentului se vor întruni la ultima ședință din acest an. Agenda conține 36 de chestiuni, inclusiv proiectul bugetului pentru anul 2023, pe care deputații îl vor aproba în lectura a doua.