Parlamentul Republicii Moldova

NM Espresso: despre „oamenii buni” de la PAS, vânătoarea procurorului general Stoianolgo și despre luarea de rămas bun de la Moldova a Ambasadorului SUA Hogan

CC

Curtea Constituțională va examina, la ședința de vineri, 23 iulie, chestiunea cu privire la confirmarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate, precum și a mandatelor noilor deputați ai parlamentului.

Guvernarea

Partidul pro-prezidențial PAS a obținut majoritatea în parlament – 63 din cele 101 mandate. De notat că 47 dintre reprezentanții PAS sunt aleși pentru prima dată în parlament. NM a relatat în articolul «Хорошие люди от PAS» („Oamenii buni de la PAS”), cine va guverna țara în următorii patru ani (infografic).

Sandu

Președintele Maia Sandu a avut o întrevedere cu Salome Zurabișvili, președintele Georgiei, la Batumi. Cei doi șefi de stat au discutat despre „agenda bilaterală” și „deciziile inovaționale pentru consolidarea relațiilor economice și comerciale dintre Moldova și Georgia”.

SUA

Dereck Hogan, Ambasadorul SUA, a declarat că Banca Mondială, FMI, SUA și UE vor majora asistența financiară pentru noul guvern al Moldovei, „pentru a nu admite posibilitatea unică” de a soluționa problemele țării. Hogan a mai menționat că SUA au investit resurse importante în dezvoltarea presei independente din Moldova și că acest lucru a dat rezultate – „societatea moldovenească a devenit mult mai instruită și mai informată”.

Potrivit afirmațiilor lui Hogan, datorită presei independente, „a fost posibil să se opună rezistență pericolului” din partea Rusiei, propaganda acesteia „având un rol destabilizator în Moldova”. În același timp, Hogan consideră că Moldova ar trebui să susțină „relații pragmatice cu Rusia”, chiar dacă a fost ales cursul proeuropean. Hogan a publicat și un mesaj de adio cu ocazia încheierii misiunii sale diplomatice în Moldova.

Platon

Sergiu Litvinenco, deputat din partea DA, l-a acuzat pe Vasile Levițchi, procuror-adjunct al Procuraturii Anticorupție, de faptul că acesta l-ar fi ajutat pe Veaceslav Platon să părăsească Moldova. Levițchi a numit declarația deputatului o calomnie și a declarat că va cere prejudicii morale.

Procurorul general

Victoria PAS la alegeri și plecarea lui Platon din țară au intensificat criticile celor de dreapta la adresa procurorului general Alexandr Stoianoglo. Și chiar dacă deocamdată nimeni nu a declarat deschis despre necesitatea demiterii procurorului general, acest subiect a devenit principal în disputele indirecte dintre PAS și PSRM. NM a analizat în articolul «Охота на генпрокурора» („Vânătoarea procurorului general”), dacă procurorul general ar putea fi demis.

La rândul său, comentând plecarea lui Platon, Stoianoglo a spus că acesta poate reveni în țară. Însă dacă Platon nu se va prezenta la ședința de judecată, acesta ar putea fi anunțat în căutare, a adăugat procurorul general.

Carburanții

Prețurile la combustibil iarăși au început să crească în Moldova. Iar chestiunea privind achiziția angro de motorină de către fermieri așa și nu a fost soluționată, în pofida cedărilor pe care autoritățile le-au făcut față de companiile petroliere. NM a analizat, de ce se scumpesc carburanții, ce se va întâmpla cu prețurile și cine va fi afectat cel mai mult din cauza creșterii acestora.

Situația epidemiologică

Tulpina „indiană” a coronavirusului (Delta) se răspândește rapid prin toată lumea, aceasta fiind mult mai agresivă și mai contagioasă decât versiunile de bază ale COVID. În acest context, mai multe țări au început să se pregătească de un nou val al epidemiei. NM a relatat despre situația privind tulpina Delta  în țările care sunt cele mai populare printre cetățenii Moldovei pentru odihnă și muncă, dar și despre probabilitatea că această tulpină se plimbă deja prin Moldova.

Iar în Moldova s-au înregistrat în ultimele 24 de ore 86 de cazuri noi de coronavirus, după ce s-au efectuat 5677 de teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns până la 258 096 de persoane. 251 033 de persoane dintre acestea s-au vindecat, 6229 au decedat (2 – în ultimele 24 de ore). 834 de persoane bolnave continuă să se trateze, 52 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 8 – conectate la aparatele de respirație asistată.

Imunizarea

Certificatul moldovenesc de imunizare împotriva coronavirusului va avea acum și o versiune electronică. Astăzi, autoritățile vor lansa oficial o platformă electronică. Certificatul va putea fi instalat pe smartphone sau calculator de pe pagina certificate-covid.gov.md.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 21 iulie

Va avea loc ședința Consiliului Audiovizualului.

La Chișinău va fi lansată o nouă rută de troleibuz.

Ministerul Sănătății va comunica informații despre situația privind imunizarea.

P.S. Newsletter-ul nostru matinal Espresso poate fi obținut prin poștă, în mod gratuit și în trei limbi concomitent. Este simplu – trebuie doar să vă abonați accesând linkul următor.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Natalia Morari

Natalia Morari a comentat informația privind posibila interdicție în spațiul Schengen, alături de Ion Ceban: „Nu am confirmare oficială”

Ex-jurnalista Natalia Morari, care în ultimul an este implicată în politică și a candidat inclusiv la funcția de președinte al țării, a comentat informațiile apărute în presa din Moldova și România despre posibila interdicție în spațiul Schengen alături de primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Morari a reacționat pe rețelele sociale, declarând că „știrea este prea serioasă” pentru a o comenta în lipsa unei confirmări oficiale:

„Știu că așteptați o reacție din partea mea, dar știrea e prea serioasă ca să comentez ceea ce a apărut doar pe surse. Nu am deocamdată nicio confirmare oficială. Dacă va apărea, neapărat voi veni cu o reacție”, a scris aceasta.

Al doilea nume vehiculat în presa din Moldova și România, privind interdicția în spațiul Schengen este cel al ex-premierului Vasile Tarlev, în prezent lider al Partidului „Viitorul Moldovei”. El nu a comentat deocamdată informațiile. De menționat că, în dimineața de 9 iulie, Tarlev a expediat presei un comunicat în care a informat despre participarea la conferința științifico-practică organizată de Universitatea „Ovidius” din Constanța. În seara de 9 iulie, pe pagina de Facebook a acestuia a fost publicată o secvență dintr-un interviu oferit presei române.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

***

Precizăm că Natalia Morari a activat peste 15 ani în domeniul jurnalismului politic din Republica Moldova. De-a lungul timpului a lucrat la TV8, unde a avut propria emisiune politică și făcut parte din Consiliul de administrare al televiziunii. În 2021, Morari a părăsit Consiliul de administrare al televiziunii, invocând „presiunii” din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Morari a declarat că SIS o șantaja cu informații despre viața ei personală și a dezvăluit că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ulterior a fost anunțat în căutare. Informația despre legătura lui Morari cu Platon a provocat un scandal, deoarece s-a aflat că ea a făcut interviuri cu el în timp ce erau deja într-o relație. În final, emisiunea ei de la TV8 a fost închisă definitiv, iar Morari a devenit unul dintre primele și puținele exemple de „cancel culture” în comunitatea profesională și politică din care făcea parte.

După acest eveniment, Natalia Morari a devenit o voce critică față de actualul președinte al țării, Maia Sandu, și partidului de guvernare, pe care i-a susținut în trecut.

În mai 2024, ex-jurnalista a fost organizatoarea unei întâlniri dintre mai mulți lideri politici de opoziție, care a avut drept scop discutarea posibilității de a identifica un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte – o inițiativă a socialistului Igor Dodon. Într-un final, inițiativa a eșuat, iar în luna iulie, Natalia Morari și-a anunțat intenția de concura la scrutinul prezidențial în calitate de „candidat independent”.

În martie 2025, ea a realizat un interviu cu fostul candidat la președinția României, Călin Georgescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: