NM Espresso: despre „oamenii buni” de la PAS, vânătoarea procurorului general Stoianolgo și despre luarea de rămas bun de la Moldova a Ambasadorului SUA Hogan
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre „oamenii buni” de la PAS, vânătoarea procurorului general Stoianolgo și despre luarea de rămas bun de la Moldova a Ambasadorului SUA Hogan

CC

Curtea Constituțională va examina, la ședința de vineri, 23 iulie, chestiunea cu privire la confirmarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate, precum și a mandatelor noilor deputați ai parlamentului.

Guvernarea

Partidul pro-prezidențial PAS a obținut majoritatea în parlament – 63 din cele 101 mandate. De notat că 47 dintre reprezentanții PAS sunt aleși pentru prima dată în parlament. NM a relatat în articolul «Хорошие люди от PAS» („Oamenii buni de la PAS”), cine va guverna țara în următorii patru ani (infografic).

Sandu

Președintele Maia Sandu a avut o întrevedere cu Salome Zurabișvili, președintele Georgiei, la Batumi. Cei doi șefi de stat au discutat despre „agenda bilaterală” și „deciziile inovaționale pentru consolidarea relațiilor economice și comerciale dintre Moldova și Georgia”.

SUA

Dereck Hogan, Ambasadorul SUA, a declarat că Banca Mondială, FMI, SUA și UE vor majora asistența financiară pentru noul guvern al Moldovei, „pentru a nu admite posibilitatea unică” de a soluționa problemele țării. Hogan a mai menționat că SUA au investit resurse importante în dezvoltarea presei independente din Moldova și că acest lucru a dat rezultate – „societatea moldovenească a devenit mult mai instruită și mai informată”.

Potrivit afirmațiilor lui Hogan, datorită presei independente, „a fost posibil să se opună rezistență pericolului” din partea Rusiei, propaganda acesteia „având un rol destabilizator în Moldova”. În același timp, Hogan consideră că Moldova ar trebui să susțină „relații pragmatice cu Rusia”, chiar dacă a fost ales cursul proeuropean. Hogan a publicat și un mesaj de adio cu ocazia încheierii misiunii sale diplomatice în Moldova.

Platon

Sergiu Litvinenco, deputat din partea DA, l-a acuzat pe Vasile Levițchi, procuror-adjunct al Procuraturii Anticorupție, de faptul că acesta l-ar fi ajutat pe Veaceslav Platon să părăsească Moldova. Levițchi a numit declarația deputatului o calomnie și a declarat că va cere prejudicii morale.

Procurorul general

Victoria PAS la alegeri și plecarea lui Platon din țară au intensificat criticile celor de dreapta la adresa procurorului general Alexandr Stoianoglo. Și chiar dacă deocamdată nimeni nu a declarat deschis despre necesitatea demiterii procurorului general, acest subiect a devenit principal în disputele indirecte dintre PAS și PSRM. NM a analizat în articolul «Охота на генпрокурора» („Vânătoarea procurorului general”), dacă procurorul general ar putea fi demis.

La rândul său, comentând plecarea lui Platon, Stoianoglo a spus că acesta poate reveni în țară. Însă dacă Platon nu se va prezenta la ședința de judecată, acesta ar putea fi anunțat în căutare, a adăugat procurorul general.

Carburanții

Prețurile la combustibil iarăși au început să crească în Moldova. Iar chestiunea privind achiziția angro de motorină de către fermieri așa și nu a fost soluționată, în pofida cedărilor pe care autoritățile le-au făcut față de companiile petroliere. NM a analizat, de ce se scumpesc carburanții, ce se va întâmpla cu prețurile și cine va fi afectat cel mai mult din cauza creșterii acestora.

Situația epidemiologică

Tulpina „indiană” a coronavirusului (Delta) se răspândește rapid prin toată lumea, aceasta fiind mult mai agresivă și mai contagioasă decât versiunile de bază ale COVID. În acest context, mai multe țări au început să se pregătească de un nou val al epidemiei. NM a relatat despre situația privind tulpina Delta  în țările care sunt cele mai populare printre cetățenii Moldovei pentru odihnă și muncă, dar și despre probabilitatea că această tulpină se plimbă deja prin Moldova.

Iar în Moldova s-au înregistrat în ultimele 24 de ore 86 de cazuri noi de coronavirus, după ce s-au efectuat 5677 de teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns până la 258 096 de persoane. 251 033 de persoane dintre acestea s-au vindecat, 6229 au decedat (2 – în ultimele 24 de ore). 834 de persoane bolnave continuă să se trateze, 52 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 8 – conectate la aparatele de respirație asistată.

Imunizarea

Certificatul moldovenesc de imunizare împotriva coronavirusului va avea acum și o versiune electronică. Astăzi, autoritățile vor lansa oficial o platformă electronică. Certificatul va putea fi instalat pe smartphone sau calculator de pe pagina certificate-covid.gov.md.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 21 iulie

Va avea loc ședința Consiliului Audiovizualului.

La Chișinău va fi lansată o nouă rută de troleibuz.

Ministerul Sănătății va comunica informații despre situația privind imunizarea.

P.S. Newsletter-ul nostru matinal Espresso poate fi obținut prin poștă, în mod gratuit și în trei limbi concomitent. Este simplu – trebuie doar să vă abonați accesând linkul următor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: