NewsMaker/Виталий Шмаков

NM Espresso: despre ostașul din Moldova care a murit în Ucraina, incendierea din Tiraspol și despre tăierea imunităților

Războiul din Ucraina

Luni a devenit cunoscut faptul că Piotr Cojocar, un tânăr de 24 de ani, originar din Moldova, a murit în timpul acțiunilor militare din Ucraina. Cojocar a luptat de partea Rusiei. NM i-a găsit la Ceadîr-Lunga pe foștii profesori ai tânărului și a aflat, cum a ajuns acesta în armata rusă.

Iar Vladimir Bucarschi, membru al echipei Partidului Socialiștilor, a ajuns în centrul unui scandal. Acesta a publicat o postare în care a îndemnat «să fie jupuită pe viu pielea cu tatuajele naziste» de pe «ticăloșii naziști» din Ucraina. În scurt timp după ce a comunicat cu reporterul NM, acesta a eliminat postarea. Dar a subliniat că nu are de gând să prezinte scuze.

Militarul rus Vadim Șișimarin a fost condamnat la închisoare pe viață, la Kiev, pentru uciderea unui civil în Ucraina. Cei din Rusia și-au exprimat deja îngrijorarea în legătură cu soarta acestuia.

Iar SUA au anunțat despre noi livrări de armament în Ucraina.

Transnistria

MAI din regiunea transnistreană a acuzat structurile de forță ale Moldovei că au comandat incendierea comisariatului militar de la Tiraspol. Cei de la Chișinău încă nu au comentat acest caz.

Moldova — NATO

Declarația ministrului de externe al Marii Britanii Liz Truss că Moldova «ar trebui să fie echipată în conformitate cu standardele NATO» în cazul unei invazii militare a Rusiei continuă să «acumuleze» reacții. Cei de la MAE al Rusiei au spus că vor monitoriza reacția autorităților moldovenești referitoare la aceste declarații. Astfel de planuri i-au indignat pe cei din PSRM. Iar potrivit MAEIE, cooperarea cu țările NATO prevede respectarea principiului de neutralitate a Moldovei.

Politică

Autoritățile Moldovei au decis să limiteze imunitatea deputaților. NM și experții au analizat, de ce deputații au nevoie de imunitate, cum funcționează aceasta în alte țări, are sens limitarea imunității și dacă după aceasta, justiția va funcționa mai bine.

Stoianoglo

Consiliul Superior al Procurorilor i-a propus președintelui Maia Sandu să-l demită pe procurorul general Alexandr Stoianoglo în baza evaluării. Iar ministrul justiției Litvinenco și-a expus o opinie separată.
Și, în sfârșit, despre noutăți îmbucurătoare. Jurnalista NewsMaker Nadejda Coptu a câștigat premiul Tulip Press Awards pentru cele mai bune materiale jurnalistice despre respectarea drepturilor omului în Moldova.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Vârsta de pensionare pentru femeile din Republica Moldova a crescut cu jumătate de an

Începând cu 1 iulie 2025 se majorează vârsta de pensionare pentru femeile din Republica Moldova. Acestea se vor pensiona deja la împlinirea a 61 de ani și 6 luni. Pentru bărbați, vârsta de pensionare rămâne neschimbată – 63 de ani. Stagiul complet de cotizare atât pentru femei, cât și pentru bărbați este de 34 de ani.

Vârsta standard de pensionare pentru femei în fiecare an se majorează cu 6 luni de la 1 iulie, până va atinge 63 ani, pentru a fi egală cu vârsta de pensionare a bărbaților. Din anul 2028, atât bărbații, cât și femeile vor obține dreptul de pensionare la 63 de ani.

Cetățenii pot afla anul în care vor putea solicita pensia pentru limită de vârstă aici.

Legea prin care s-a decis egalarea vârstei de pensionare s-a votat în 2021, la inițiativa lui Dan Perciun, atunci președinte al Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie. Legislatorii au invocat indicatorii demografici înregistrați în Republica Moldova, care arătau că ponderea persoanelor în vârstă de peste 60 ani este în creștere continuă.

Pentru persoanele care nu au stagiu complet se calculează pensia incompletă, mărimea căreia este proporțională cu numărul de ani de stagiu. Persoanele care au o vechime a stagiului de cotizare mai mică de 15 ani, nu au dreptul la pensie, ci doar la o alocație pentru persoanele în vârstă, care este de 50% din mărimea pensiei minime pentru limită de vârstă.

Dreptul la pensie anticipată pentru carieră lungă se acordă persoanelor care au realizat un stagiu contributiv de cotizare cu 5 ani pentru bărbați și cu 3 ani pentru femei mai mare decât cel prevăzut în lege. Astfel, din iulie, indiferent de vârstă, bărbații vor avea dreptul la pensia anticipată pentru carieră lungă dacă au un stagiu complet de cotizare de 39 de ani, iar femeile – dacă au un stagiu complet de cotizare de 37 de ani.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: