Integrarea europeană: sancțiunile împotriva Rusiei și participarea în CSI
După obținerea statutului de țară candidat la aderarea la UE, în Republica Moldova au apărut întrebări privind aderarea la sancțiunile anti-ruse, dar și cum rămâne cu apartenența la CSI. Nicu Popescu, ministrul afacerilor externe și integrării europene, a precizat că UE nu-i cere Republicii Moldova să introducă noi sancțiuni împotriva Rusiei. Însă Popescu a subliniat că guvernul de la Chișinău a coordonat cu partenerii europeni politica Republicii Moldova referitoare la sancțiuni. Faptul că «Uniunea Europeană a acordat Republicii Moldova statutul de candidat înseamnă că țara noastră se îndreaptă cu pași siguri spre UE», a menționat Popescu.
Opoziția critică guvernarea pentru ceea ce încă nu s-a întâmplat. Deputatul fugar Ilan Șor a amenințat că-și va chema simpatizanții, «din numele său», să iasă la protest dacă, «Doamne ferește», guvernul va accepta sancțiunile. Șor consideră că aceste acțiuni vor duce țara «spre foame, frig și sărăcie».
Dar ce-i de făcut cu CSI? În timp ce guvernarea moldovenească se gândește, cei din Comunitate consideră că statutul de candidat al Republicii Moldova la aderarea la UE nu va împiedica participarea țării noastre în CSI. Serghei Lebedev, șeful comitetului executiv al CSI, a declarat că cei din comunitate «speră foarte mult» că Republica Moldova își va menține cooperarea cu CSI. Lebedev a remarcat că Republica Moldova încă nu și-a declarat oficial intenția de a înceta interacțiunea cu CSI.
Experții, despre rezultatele întrevederii lui Sandu cu Zelenski
Alexei Tulbure, fostul reprezentant permanent al Republicii Moldova la ONU și în Consiliul Europei: «Mă bucur că și cei de la Chișinău, și cei de la Kiev conștientizează faptul că trebuie să cooperăm în această direcție [integrarea europeană] și nu să fim rivali și concurenți unii cu alții, așa cum s-a întâmplat în Europa Centrală și în Europa de Sud-Est».
Iulian Groza, directorul executiv IPRE: «Prin această întrevedere, Kiev și Chișinău au dat un semnal clar și o confirmare a continuării cooperării».
Ce alte subiecte, pe lângă aspirațiile spre UE, au discutat cei doi șefi de stat la Kiev — NM relatează în articolul «Молдова и Украина не должны конкурировать на европейском пути». Чем важна встреча Санду и Зеленского?” («Republica Moldova și Ucraina nu trebuie să concureze în calea spre Europa». Prin ce este importantă întrevederea dintre Sandu și Zelenski?)
Averea deputaților și a președintelui
Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a verificat averea deținută de președintele Maia Sandu pe când aceasta era în funcția de deputat și prim-ministru. Plângerea deputatului socialist Vasile Bolea precum că în anul 2019, Sandu cheltuia mai mult decât primea nu s-a confirmat.
ANI nu a găsit niciun fel de abateri nici în declarația deputatului socialist Bogdan Țîrdea. Verificarea a fost efectuată începând cu anul 2020, la solicitarea deputatului PAS Radu Marian. Acesta a cerut să se verifice, de ce în anul 2013, Țîrdea a declarat că primea câte 1250 de lei lunar și a reușit să-și cumpere un automobil și imobil.
CEDO: Stoianoglo vs Republica Moldova
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a examinat plângerea procurorului general demis Alexandr Stoianoglo și a cerut guvernului Republicii Moldova să răspundă la câteva întrebări. Și anume: au avut procurorii temei pentru a-l plasa pe Stoianoglo în arest la domiciliu? Și de ce nu i s-a permis să atace demiterea în instanțele naționale. Aceste întrebări au fost publicate de către avocații lui Stoianoglo.
Ministerul Justiției a învinuit avocații «de manipularea opiniei publice». Potrivit Ministerului Justiției, noile întrebări din partea CEDO nu influențează nimic. Și așa cum a promis, guvernul va răspunde la toate până la 22 septembrie.
Bani pentru afaceri
Banca Mondială va oferi 50 milioane de dolari pentru Întreprinderile Micro, Mici și Mijlocii din Republica Moldova. De granturi în cadrul mecanismului de cofinanțare vor putea beneficia și noii și potențialii exportatori, precum și companiile care prestează servicii pentru dezvoltarea afacerilor. BM nu a precizat dacă aceste fonduri vor fi acordate în calitate de împrumut sau credit nerambursabil.
Procurorul-șef al UE vine la noi
Procurorul-șef european Laura Kövesi va efectua o vizită la Chișinău, în perioada 11-14 iulie. Oficialul va avea întrevederi cu conducerea Republicii Moldova, reprezentanții sistemului justiției și va interacționa cu societatea civilă.
Noul val de coronavirus
Numărul cazurilor de coronavirus înregistrate în Republica Moldova a crescut cu 85% în ultima săptămână. În această perioadă, patru pacienți cu Covid au decedat din cauza complicațiilor. Ministrul sănătății Ala Nemerencoa explicat această situație printr-un nou val de coronavirus la nivel mondial. Ministrul a îndemnat populația Republicii Moldova să respecte măsurile de protecție și «să reducă numărul de contacte cu alte persoane». Ca să nu fie nevoie de introducerea noilor restricții.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 29 iunie:
Ședința guvernului. Agenda conține, printre altele, ratificarea Acordului cu privire la acordarea unui credit de 120 milioane de euro din partea UE pentru Republica Moldova.
Ministrul sănătății Ala Nemerenco va relata despre construcția spitalelor raionale în Bălți și Cahul.