NM Espresso: despre primul pas al Republicii Moldova spre UE, acordurile dintre Chișinău și Kiev și despre „chimia alb-roșie”
Full Article 7 minutes read

NM Espresso: despre primul pas al Republicii Moldova spre UE, acordurile dintre Chișinău și Kiev și despre „chimia alb-roșie”

Împușcături la Aeroportul Chișinău

Seara de 30 iunie a fost marcată de o tragedie, care a avut loc la Aeroportul din Chișinău. În jurul orei 17:30, un bărbat originar din Tadjikistan, căruia îi fusese interzisă intrarea în Moldova, a împușcat mortal un polițist de frontieră și un angajat al pazei. De asemenea, a rănit un pasager.

Prim-ministrul Dorin Recean a precizat: „Unui cetățean din Tadjikistan de 43 de ani i-a fost interzisă intrarea în Republica Moldova din considerente de securitate. În timpul însoțirii sale către zona sterilă pentru a fi returnat, acesta a împușcat mortal un polițist de frontieră și un angajat din securitatea aeroportuară, cu arma sustrasă de la un angajat al poliției de frontieră”.

Persoanele care au decedat în timpul serviciului sunt polițistul de frontieră Serghei Muntean (31 de ani, angajat din 2011) și agentul de securitate Igor Ciofu (40 de ani, tată a trei copii).

Atacatorul a fost reținut de Brigada cu destinație specială „Fulger”. Acesta a fost rănit în timpul reținerii și a fost internat în stare critică. El riscă închisoare pe viață.

Ulterior, Aeroportul și-a reluat activitatea, însă în regim special. MAI a precizat că Procuratura Generală a deschis un dosar penal.

Președinta țării Maia Sandu a transmis condoleanțe pentru apropiații victimelor. „Pierderea celor dragi este o durere nemărginită pentru familii. Este o zi tristă pentru noi toți”, a menționat șefa statului,

„Vom lua toate măsurile pentru ca astfel de incidente să nu mai aibă loc”, a declarat speakerul Parlamentului Igor Grosu.

În ajun, forțele de ordine au reținut la Chișinău un cetățean al Ucrainei, care pregătea un atac cu explozibil în țara sa asupra unui politician. El riscă între 10 și 15 ani de închisoare sau detenție pe viață.

Relații internaționale

Moldova și Franța au semnat un memorandum de cooperare. Potrivit documentului, relațiile bilaterale moldo-franceze vor fi intensificate la nivel parlamentar, va fi activată colaborarea grupurilor de prietenie, cooperarea din punct de vedere tehnic, vor fi organizate stagii de lucru. Igor Grosu a menționat că semnarea memorandumului demonstrează încă o dată că Moldova „nu este singură”.

Au trecut trei luni de când piața Uniunii Europene s-a deschis pentru exportul de ouă și carne procesată din Moldova. Totuși, producătorii locali nu se grăbesc să profite de această ocazie. Experții au mai multe explicații. Șeful adjunct al ANSA Alexandr Manciu a menționat că, pentru a obține permisiunea de export, antreprenorii trebuie să respecte câteva recomandări ale UE: „De exemplu, pasărea trebuie să fie crescută în aer liber, pe când la noi se permite și creșterea în colivii”, a precizat acesta. Doar câteva companii din Moldova încearcă să corespundă normelor pieței europene. Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii Iurie Scripnic a precizat că sunt trei companii, care ar putea începe exportul în UE: „Este și o companie care își exportă produsele în Africa”.

Energie

În iulie, malul drept al Nistrului va continua să cumpere energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan. Potrivit Energocom, se planifică achiziționarea unui volum de 98% din cantitatea necesară. Restul urmează a fi achiziționată pe bursa română de energie OPCOM.

Ministrul Energiei Victor Parlicov a făcut precizări cu privire la declarația sa controversată privind introducerea TVA-ului pentru energie electrică și gaze naturale pentru consumatori. El a subliniat că a fost doar o discuție, iar subiectul nu este pe agenda instituției. „Nu modificăm acum TVA-ul pentru gaze și energia electrică. Dar în realitate este o subvenție fiscală: statul permite consumatorilor să nu plătească un anumit cuantum de taxe. Majoritatea nici nu cunoaște”, a declarat Parlicov într-o conferință de presă.

Cultură

Unul dintre cei mai celebri dirijori din Europa, Misha Katz, a acordat un interviu pentru NM. La Chișinău, acesta a ținut un concert în cadrul festivalului anual „Nopțile pianistice”. În interviu, am discutat despre dragostea față de Chișinău, despre ce se întâmplă momentan în lumea academică a muzicii și cum războiul din Ucraina i-a schimbat viața.

Moldova, pe calea schimbării

Ministerul Educației a dispus suspendarea temporară a contractului individual de muncă cu antrenorul de la Școala sportivă specializată republicană de tenis din Chișinău, acuzat de hărțuirea sexuală a elevei sale de 15 ani. Acesta este vizat într-un proces penal deschis de Procuratură și dacă va fi găsit vinovat, riscă până la 7 ani de închisoare.

Activiștii pentru drepturile animalelor s-au adresat președintelui Parlamentului Igor Grosu cu solicitarea ca proiectul de lege privind protecția animalelor să fie revăzut. Potrivit acestora, în proiect lipsesc mai multe momente-cheie.

Deputatul PAS Dorian Istratii a criticat-o pe ministra Finanțelor Veronica Sirețeanu pentru proiectul de politică fiscală, care prevede o taxă de drum de trei ori mai mare în cazul mașinilor electrice față de mașinile cu ardere internă. Potrivit acestuia, proprietarii de mașini electrice ar trebui, dimpotrivă, să se bucure de scutiri. Ministra a răspuns că modificarea propusă are drept scop asigurarea respectării principiului echității fiscale.

Dosarul „ȘOR”

Judecătorii au decis prelungirea cu încă 20 de zile a arestului la domiciliu în cazul deputatul Marina Tauber.

Fotoliul de deputat al lui Ilan Șor va rămâne liber în Parlament. Curtea Constituțională a declarat drept inadmisibilă sesizarea CEC privind mandatul lui Vladimir Vitiuc. 

Ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru a precizat că blocul „Ș.O.R” nu poate fi înregistrat, întrucât legea nu permite utilizarea unor denumiri asemănătoare.

Găgăuzia

Maia Sandu a participat la un forum dedicat tinerilor, care s-a desfășurat la Comrat. Șefa statului a vorbit și despre campania de dezinformare care ar fi fost lansată în autonomie împotriva conducerii țării și a aderării la UE. Potrivit președintei, principala problemă în combaterea dezinformării în regiune este necunoașterea de către localnici a limbii române și a celei găgăuze. Referindu-se la cele mai recente alegeri locale, Sandu a propus înăsprirea sancțiunilor nu doar pentru cei care cumpără voturi, și ci pentru cei care și le vând.

Bașcanul Găgăuziei Irina Vlah a comentat declarația președintei țării. Aceasta este de părere că Maia Sandu ar fi „prost informată despre atitudinea Găgăuziei față de UE”: „Oamenii apreciază valorile europene. Aici, oamenii apreciază valorile din Europa, ne convin. Cine spune că suntem împotrivă? Dimpotrivă, eu – în calitate de bașcan, vorbesc tot timpul despre asta”.

Externe

În Franța continuă dezordinile în masă pentru a treia zi. Acestea au izbucnit după ce un polițist a împușcat un adolescent de 17 ani. Au fost reținute peste 400 de persoane.

Activista din Suedia Greta Thunberg a vizitat Kievul și s-a întâlnit cu președintele Vladimir Zelenski. Aceștia au discutat despre consecințele catastrofei ecologice de la Kakhovka. Thunberg a acuzat Rusia de genocid.

Ucraina și alte 7 țări non-UE s-au alăturat sancțiunilor adoptate de UE împotriva celor bănuiți de tentative de destabilizare a situației din Moldova. Este vorba despre: Macedonia de Nord, Muntenegru, Albania, Ucraina și Bosnia și Herțegovina – state candidate la aderare, precum și Islanda, Liechtenstein și Norvegia – țări EFTA (membre ale Spațiului Economic European).

Madonna a fost externată din spitalul din New York. Aceasta și-a anulat turneu mondial din cauza unei infecții bacteriene.

Inflația din zona euro a căzut în iunie până la 5,5%, datorită prețurilor mai mici la energie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: