Coronavirus: sinteză
551 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv la 28 de lucrători medicali, după ce s-au efectuat 2533 de teste. Astfel, numărul total al cazurilor de contaminare confirmate în țara noastră de la începutul epidemiei a ajuns până la 158 860. S-au vindecat 149 026 de persoane, 3424 au decedat (11 — în ultimele 24 de ore). 6410 persoane bolnave continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 199 dintre ele fiind în stare extrem de gravă, iar 49 — conectate la aparatele de respirație asistată.
Moldova a exclus patru țări din lista țărilor «din zona roșie». În aceasta au rămas 22 de țări, inclusiv SUA, Israel și Marea Britanie.
Uniunea Europeană a aprobat vaccinul împotriva coronavirusului elaborat de compania AstraZeneca. Este cel de-al treilea vaccin aprobat de UE, după Pfizer/BioNTech și Moderna.
Sandu
Președinta Maia Sandu a discutat cu șefii ministerelor și departamentelor, cum ar putea fi susținuți cetățenii și micul business care au fost afectați de epidemie și de criza economică. Sandu a propus să fie simplificată cât mai operativ procedura de obținere a îndemnizației de șomaj și a altor tipuri de prestații sociale, dar și să fie elaborat un mecanism de subvenționare a întreprinderilor mici.
OSCE
În ultimii doi ani, procesul de reglementare transnistreană a fost prea puțin activ, fiind împiedicat de incapacitatea negociatorilor de a identifica un numitor comun și de restricțiile impuse din cauza epidemiei. Este afirmația ambasadorului Thomas Mayr-Harting, Reprezentantului Special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, după vizita pe care a efectuat-o în Moldova. Cu toate acestea, în opinia sa, dialogul dintre Chișinău și Tiraspol se restabilește treptat.
Politică
Igor Dodon, liderul PSRM, a criticat decizia PAS de a nu vota pentru Natalia Gavriliță pe care Sandu a desemnat-o în calitate de candidat la funcția de premier: «Este un circ. Și o bătaie de joc de un coleg de partid, pentru că doamna Gavriliță este vicepreședinte al PAS. Veniți măcar în sala de ședințe, de ce să boicotați?». Totodată, Dodon a explicat de ce nu a schimbat denumirea platformei sale «Președintele Igor Dodon răspunde».
Partidul DA ar putea să-și schimbe președintele. Organizația teritorială DA din Bălți a desemnat-o pe deputata Arina Spătaru în calitate de candidat la funcția de președinte al partidului. Noul lider DA va fi ales la congresul partidului care se va desfășura la 28 februarie. Și Andrei Năstase, actualul lider al DAm intenționează să candideze.
Salarii
Câțiva deputați ai Partidului PAS s-au adresat către Curtea Constituțională cu o sesizare în care au cerut ca CC să explice dacă salariul minim ar putea fi mai mic decât minimul de existență. Indiferent de decizia CC, fracțiunea PAS intenționează să propună un proiect de lege cu privire la o nouă formulă de calculare a salariului minim.
Prețuri
NM a constatat că în timpul apropiat, în Moldova ar putea crește considerabil prețurile la mărfurile importate din China, dar și la mărfurile locale produse din materie primă chineză. NM a analizat, ce și cu cât s-ar putea scumpi în Moldova și care este legătura «crizei containerelor» în acest sens.
Farmacii și politicieni
Conducerea rețelei de farmacii «Felicia» l-a acționat în judecată pe liderul «Partidului Nostru», Renato Usatîi. Cei din companie au numit defăimare declarația lui Usatîi precum că în spatele achiziției de către rețeaua «Felicia» a rețelei de farmacii «Gedeon Richter» sunt persoane apropiate lui Plahotniuc și Șor și socialiștii, care au scopul de a comercializa medicamente de contrabandă.
Chișinău
Consiliul Național al Monumentelor Istorice (CNMI), componența căruia a fost schimbată anticipat de către Ministerul Culturii acum două săptămâni, a aprobat proiectul de construcție a unui complex din patru blocuri de locuit și un business centru în zona de protecție dintre Circ și Biserica «Constantin și Elena». Componența precedentă a consiliului a respins de câteva ori acest proiect. Care a fost reacția chișinăuienilor la decizia CNMI — puteți afla din articolul «„Монстр“ у Цирка» («`Monstrul` de lângă Circ»).
Totalurile economice ale lunii ianuarie
Prin ce s-a făcut memorabilă luna «economică» ianuarie? Prin continuarea protestelor feroviarilor care nu-și primesc salariile deja de câteva luni, creșterea prețurilor la carburanți, medicamente și multe altele. Prin ce a mai devenit memorabilă luna ianuarie și de ce prognozele experților nu sunt îmbucurătoare — NM a relatat despre toate acestea în prima ediție din anul 2021 a «Totalurilor economice» (video).