Tarife și proteste
Guvernul a hotărât să compenseze majorarea tarifelor la gazele naturale nu doar pentru consumatorii casnici, dar și pentru întreprinderi. Cabinetul de Miniștri este gata să compenseze acestora primii 500 de metri cubi de gaze naturale, a declarat Natalia Gavrilița, menționând că autoritățile doresc să sprijine astfel producătorii de bunuri de de primă necesitate.
Lângă sediul administrației prezidențiale a avut loc un protest împotriva noii majorări a tarifelor la gazele naturale și încălzire. Protestatarii au cerut compensarea 100% a tarifelor: «Scumpirile ne omoară». La protest au participat preponderent persoane în etate. Acestea au mai cerut să fie anulată decizia cu privire la majorarea vârstei de pensionare.
Iar Ion Ceban, primarul municipiului Chișinău, a anunțat că primăria va da în judecată guvernul din cauza majorării tarifelor la gazele naturale de la 1 ianuarie. Ceban consideră ilegală majorarea retroactivă a tarifului, dar și faptul că acest lucru s-a făcut «la indicația» guvernului.
Benzină și motorină
Prețurile la carburanți continuă să crească în fiecare zi în Moldova. Astăzi, prețul maxim de comercializare cu amănuntul a benzinei Ai-95 a crescut cu 15 bani — până la 23,09 lei pentru un litru, motorina s-a scumpit cu 14 bani — până la 20,04 lei pentru un litru.
Consiliul Suprem de Securitate și prețurile
Președintele Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate pentru a discuta despre situația economică și cea financiară din țară, dar și despre riscurile cu care Moldova s-ar putea confrunta în anul 2022. După aceste discuții, Consiliul Suprem de Securitate a recomandat Băncii Naționale să mențină «tendința de creștere a prețurilor», utilizând în acest scop «toate pârghiile legale». Iar guvernul trebuie să elaboreze măsuri suplimentare de susținere a categoriilor vulnerabile ale populației.
Guvernul și deșeurile de metale
Guvernul a solicitat Uniunii Europene să reia exportul de deșeuri de metale către Republica Moldova, pe care UE l-a interzis la sfârșitul anului trecut din cauza unei «erori tehnice». Opoziția și ONG-urile au acuzat guvernul de lobbarea intereselor Transnistriei, iar Tiraspolul — de blocarea activității economice din regiune. NM a analizat în articolul «Молдова бьется за металл» («Moldova luptă pentru metale»), ce atribuție au în acest sens Uzina metalurgică de la Râbnița și drepturile omului.
Business și diplomație
Ministrul de externe Nicu Popescu a avut o întrevedere cu avicultorii, producătorii și exportatorii de fructe, produse de panificație și lactate. Participanții la întrevedere au vorbit despre necesitatea dezvoltării diplomației economice pentru promovarea produselor moldovenești pe piețe noi.
Drepturile consumatorilor
Guvernul a decis să reformeze Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, iar conducerea acesteia — să fie demisă. Potrivit informațiilor cabinetului de miniștri, colaboratorii agenției se ocupau de extorcare de bani și nu de drepturile consumatorilor. Patru inspectori ai agenției au fost deja reținuți fiind bănuiți de corupție.
Ministerul Justiției și reforma justiției
Moldova a prezentat la ONU un raport cu privire la drepturile omului în țară, în care se menționează exclusiv despre realizări. Raportul a fost prezentat de Iulian Rusu, secretar de stat la Ministerul Justiției. Într-un blitz interviu pentru NM acesta a răspuns la întrebări despre conflictul interetnic de la Otaci, problemele ce țin de reabilitarea deținuților și despre situația privind drepturile omului în Transnistria.
Consiliul Superior al Procurorilor
La doar câteva zile de la numirea sa în calitate de membru al Consiliului Superior al Procurorilor, avocatul Gheorghe Avornic a demisionat. Candidatura lui Avornic, care a fost avocatul lui Vladimir Plahotniuc, a fost înaintată de Academia de Științe. Numirea acestuia a fost criticată de ministrul justiției Sergiu Litvinenco și președintele Maia Sandu.
Situația epidemiologică
2449 de cazuri noi de contaminare cu coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv la 116 cadre medicale. Ministerul Sănătății a comunicat și despre șapte victime ale Covid-ului.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 1 februarie
- Adunarea generală a Consiliului Autorităților Locale din Moldova.
- Conferința de presă a CEC.