Gazele naturale și Moldovagaz
Moldovagaz intenționează să comaseze 12 companii-fiice de distribuție (Chișinău-Gaz, Ialoveni-Gaz, Găgăuz-Gaz etc.) într-o singură întreprindere, Distribuție-gaz. Potrivit afirmațiilor lui Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al companiei Moldovagaz, astfel, cheltuielile anuale ale Moldovagaz vor putea fi reduse cu 110 milioane de lei. În cadrul reorganizării, vor fi concediate circa 500 de persoane. Ceban a făcut acest anunț la o conferință de presă.
Acesta a mai comunicat că e prea puțin probabilă scăderea tarifului la gazele naturale, care a fost majorat săptămâna aceasta de 2,5 ori. Tariful a fost calculat ținându-se cont de creșterea bruscă a prețurilor de achiziție și a cursului dolarului și nu include devierile tarifare (1,5 miliarde de lei) și datoria față de Gazprom (700 milioane de dolari), a remarcat Ceban.
Gazele naturale și tarifele
După tarifele la gazele naturale, vor crește și tarifele la agentul termic, apă și canalizare, susține Octavian Calmâc, directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Potrivit afirmațiilor acestuia, în lunile următoare, ANRE va trebui să ia «încă multe decizii antipopulare». El nu a specificat, cu cât ar putea să crească tarifele.
Gazele naturale și compensațiile
Guvernul a decis să compenseze scumpirea gazelor naturale pentru toți consumatorii casnici. Premierul Natalia Gavrilița a declarat că pentru primii 50 de metri cubi, populația va plăti 6,8 lei pentru un metru cub și nu 11 lei, iar pentru următorii metri cubi — 7,9 lei. Deci, tariful pentru populație va crește cu mai puțin de două ori și nu de 2,5 ori. Este vorba despre «un pachet de compensații» pentru o perioadă de cinci luni (din noiembrie până în martie). Acesta include și compensații pentru încălzire. Agenții economici nu vor beneficia de compensații pentru gazele naturale, a spus Gavrilița, subliniind că guvernul «a convenit asupra unui preț bun, care este de două ori mai mic decât cel de piață».
PAS și procurorul general
PAS a propus noi amendamente la Legea cu privire la procuratură. De data aceasta, este vorba despre faptul că în stagiul de muncă al candidaților la funcția de procuror general va fi inclusă și activitatea pe care au desfășurat-o peste hotare. Totodată, candidații pentru funcția de șef al Procuraturii Anticorupție și Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale vor fi selectați de către o comisie specială. Cei de la PAS nu au comunicat, cine va face parte din această comisie. Proiectul de lege a fost deja înregistrat în parlament.
Sandu și Paris
Președintele Maia Sandu a plecat astăzi în Franța, unde va participa la Forumul Păcii din Paris. Subiectul principal al evenimentului îl constituie soluționarea problemelor provocate de pandemia de coronavirus. În cadrul forumului, Sandu va avea întrevederi cu președinții Franței, Estoniei și Islandei.
Chișinău și primarul
Primarul Ion Ceban a semnat un ordin cu privire la numirea ex-ministrului justiției Fadei Nagacevschi în funcția de viceprimar al municipiului Chișinău, chiar dacă CMC a respins candidatura acestuia. Ceban a menționat că nu a ascuns faptul că îl va numi pe Nagacevschi și fără acordul consilierilor municipali, mulți dintre care «nu au putut vota PENTRU din motive politice».
Școlile și recuperarea
Ordinul Ministerului Educației cu privire la recuperarea săptămânii de vacanță suplimentară a elevilor i-a revoltat pe părinți, aceștia afirmând că acum, copiii au câte șapte-opt lecții care se termină spre seară. În articolul «Школьникам устроили перезагрузку» («Resetare pentru elevi»), NM a analizat, de ce școlile au decis să recupereze săptămâna suplimentară de vacanță în regim sporit și care sunt consecințele unor astfel de sarcini pentru copii.
Situația epidemiologică
Potrivit informațiilor Ministerului Sănătății, situația ce ține de coronavirus se îmbunătățește în țara noastră: în ultima săptămână, numărul de îmbolnăviri s-a redus cu 16%, iar în comparație cu cifrele «de vârf» din octombrie — cu 30%. Cei de la Ministerul Sănătății au mai comunicat că acum, în statistica de vaccinare vor fi incluși și cetățenii care s-au vaccinat peste hotare. Potrivit ministerului, aceștia constituie de la 5% până la 10% din populația Moldovei.
980 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv la 19 lucrători medicali. În același timp, 51 de persoane au decedat din cauza complicațiilor provocate de Covid. De notat că inițial, Ministerul Sănătății a anunțat 60 de decese. Ulterior însă a precizat că 9 dintre acestea au fost înregistrate mai devreme, dar nu au fost inluse în statistică. Ministerul Sănătății a mai comunicat că desfășoară o verificare a numărului de decese provocate de coronavirus și că a depistat deja «sute de decese», inclusiv în anul 2020, care nu au fost incluse în statistică.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 11 noiembrie
- Va avea loc ședința parlamentului.
- Consiliul Superior al Procurorilor și Consiliul Audiovizualului se vor întruni în ședințe.