NM Espressо: despre reducerea rezervelor valutare ale Moldovei, controverse privind auditul datoriei la gaz și înăsprirea pedepselor pentru șoferi
Full Article 4 minutes read

NM Espressо: despre reducerea rezervelor valutare ale Moldovei, controverse privind auditul datoriei la gaz și înăsprirea pedepselor pentru șoferi

Parlamentarii au revenit 

A avut loc prima ședință plenară a parlamentului din noua sesiune. În discursul de deschidere, speakerul Igor Grosu s-a adresat către opoziție.

„Eu vă îndemn în această sesiune, indiferent de opțiunile politice, de supărări, să ne unim și să folosim această fereastră de oportunitate, acest moment în care să ne rupem de acest spațiu barbar, toxic, care aduce moarte, șantaj, duce în trecut și să ne ancorăm în spațiul păcii, a libertății, unde viața omului are valoare. Asta e șansa noastră”, a menționat Grosu.

Ulterior, Grosu a propus deputaților să înăsprească pedepsele pentru șoferii vitezomani sau cei care urcă la volan în stare de ebrietate. Speakerul consideră că aceștia trebuie să rămână definitiv fără drept de a conduce mijloace de transport: „Să fie pieton sau pasager pe viață”.

În cadrul primei ședințe din noua sesiune, au fost aprobate candidaturile a doi membri noi ai Consiliului Superior al Magistraturii: Lucia Popescu și Iulian Muntean.

În afară de aceasta, a fost aprobată în prima lectură inițiativa legislativă privind activitatea taxiurilor. Astfel, toți proprietarii de platforme și aplicații pentru comanda taxiurilor vor fi obligați să își înregistreze activitatea juridică în Moldova și să prezinte anual raportul privind numărul mijloacelor de transport și a șoferilor.

În lectura a doua a fost aprobat proiectul de modificare a Codului cu privire la știință și inovare. Amendamentele prevăd că, în curând, în țară va fi creat Consiliul Consultativ pentru Știință și Tehnologie.


Relații internaționale

Maia Sandu a discutat cu premierul român Marcel Ciolacu despre colaborarea în domeniul energetic și dezvoltarea infrastructurii transfrontaliere. Printre proiectele prioritate în următorii ani se numără construirea podului de la Ungheni, construcția Liniei Electrice Aeriene 400 kV Bălți-Suceava, extinderea controlului coordonat la frontieră și transformarea acestuia în control comun. Maia Sandu a mulțumit României pentru ajutorul în implementarea și altor proiecte comune.

Iar Comisia privind politica externă din cadrul Parlamentului Italiei a adoptat în unanimitate o rezoluție privind susținerea cursului european al Moldovei. Maia Sandu și Nicu Popescu au apreciat acest gest de bunăvoință, pe care l-au calificat drept „semn de solidaritate și prietenie”.

O delegație a Comisiei de la Veneția a venit în vizită de lucru la Chișinău. Scopul vizitei este pregătirea opiniei privind proiectul de lege care prevede înființarea, în Moldova, a Tribunalului Anticorupție.


Rezervele Băncii Naționale

Pe durata ultimei luni, rezervele BNM s-au redus cu peste $200 mln. În mare parte, acest lucru se datorează plăților aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova, inclusiv pentru împrumuturile privind achiziționarea gazului. Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, este o practică normală.


Auditului datoriei la gaz

Vadim Ceban a comentat rezultatul auditului datoriei istorice pretinse de Gazprom de la Moldovagaz. Acesta a menționat că este nedumerit de propunerea ministrului Energiei Victor Parlicov, privind achitarea sumei de la $8,6 mln pentru soluționarea divergenței. Ceban a subliniat că doar suma privind datoria istorică și cea curentă a Termoelectrica și a CET-Nord față de Moldovagaz pentru furnizarea gazului natural constituie $46 mln și este confirmată prin documente.

Iar purtătoarea de cuvânt a MAE-ului rus Maria Zaharova a făcut trimitere la declarația Gazprom, care „categoric nu este de acord” cu rezultatele auditului și intenționează să „își apere drepturile legale”.


Rusia continuă să urmărească?

Europa Liberă Moldova a prezentat o nouă anchetă conform căreia cel puțin doi din cei zece diplomați ruși rămași în urma expulzărilor recente au legături cu FSB. Încă doi locuiesc la Moscova la adrese asociate serviciilor secrete ale armatei ruse. Publicația mai susține că Rusia continuă să completeze personalul ambasadelor sale cu oameni din agențiile de informații.


 

Cine ar putea rămâne fără mașină

Poliția a aprobat instrucțiunea privind confiscare automobilelor. Mașinile ar putea fi confiscate, dacă șoferii urcă la volan în stare de ebrietate, după ce au rămas fără permis de conducere sau dacă predau cu bună știință conducerea vehiculului unei persoane care este privată de dreptul de a conduce vehicule.


Detalii despre moartea sportivei

Primul antrenor al speranței fotbalului moldovenesc Violeta Mițul, care a murit în munții din Islanda, a dezvăluit detalii despre tragedie. Potrivit lui Victor Senic, tânără a ieșit noaptea la o plimbare cu o coechipieră, au stat împreună pe o bancă situată la 20 de metri de o prăpastie, iar ulterior s-a prăbușit în gol.


Ce ne așteaptă vineri? 

09:45 Conferința internațională a Uniunii Avocaților din Republica Moldova

11:00 expoziție ECO & GREEN EXPO

15:00 ședința CEC

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: