censor.net

NM Espresso: despre refuzul G7 de a plăti în ruble pentru gazele naturale, negocierile dintre Rusia și Ucraina și despre «greva japoneză» la Orhei

Războiul din Ucraina

Primarul de Mariupol a declarat despre necesitatea evacuării totale a populației orașului, deoarece acolo «este imposibil să trăiești»: nu este nici apă, nici lumină, nici căldură, nici telecomunicații. Potrivit estimărilor edilului, acum, în orașul cu o jumătate de milion de locuitori, au rămas aproximativ 160.000 de persoane.

nouă rundă de negocieri dintre Rusia și Ucraina va avea loc la Istanbul. Negocierile ar putea să înceapă chiar astăzi.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a acordat un interviu unui grup de jurnaliști din Rusia (video). Întrebat, cum vede victoria Ucrainei în acest război, Zelenski a declarat că Kievul se referă la un compromis: «să revenim de unde am început — la hotarele Donbassului și Crimeii».

Zelenski a oferit un interviu și publicației britanice The Economist, în care a apreciat liderii occidentali. Astfel, a lăudat premierul Marii Britanii Johnson care «a furnizat armament Ucrainei». Și a criticat președintele Franței Macron, care nu a acordat sprijin militar Ucrainei.

Cronologia evenimentelor din 28 martie — în transmisiunea online «Războiul din Ucraina. Ziua 32».

Occidentul numește războiul din Ucraina cel mai periculos conflict din Europa din anul 1945. Iar Rusia face niște asocieri cu operațiunile militare ale SUA și NATO în Iugoslavia, Irak, Libia și Siria. NM a analizat în articolul «А как же Сербия? А Ирак?» («Și cum rămâne cu Serbia? Dar Irak?»), care este deosebirea dintre aceste conflicte și cel din Ucraina și de ce războiul din Ucraina este o amenințare pentru securitatea din Europa și din lume.

Gazele naturale

Președintele Rusiei Vladimir Putin a ordonat guvernului, companiei «Gazprom» și Banca Rusiei ca până la 31 martie, să convertească în ruble contractele pentru gazele naturale încheiate cu țările care au impus sancțiuni împotriva Rusiei. Pentru aceasta, trebuie să fie modificate contractele actuale. Însă volumele livrărilor, prețurile și mecanismele de formare a prețurilor indicate în contracte se păstrează. Moldova nu face parte din această listă.

Italia a declarat că nu va putea să plătească în ruble pentru gazele naturale rusești, pentru că această țară nu deține o asemenea valută. În replică, cei de la Kremlin au menționat că Rusia nu va furniza gaze naturale în mod gratuit țărilor care vor refuza să plătească în ruble.

După aceasta, și țările G7 au refuzat să plătească Rusiei în ruble pentru gazele naturale. Din G7 fac parte Marea Britanie, Germania, Italia, Canada, Franța, Japonia și SUA.

Rusia

Persoanelor fizice și persoanelor juridice din Rusia le-a fost permisă utilizarea Facebook și Instagram dacă acestea nu practică pe rețelele de socializare activități extremise interzise prin lege.

Carburanți

După o ușoară scădere, prețurile la carburanți în Moldova au început să crească din nou. Benzina Ai-95 s-a scumpit cu 8 bani — până la 27,11 lei pentru un litru, motorina — cu 34 de bani, până la 26,97 lei pentru un litru.

Orhei

Autoritățile locale și instituțiile de învățământ din raionul Orhei au anunțat «grevă japoneză», cerând ca guvernul să compenseze creșterea prețurilor la energia electrică. Cei din Orhei au precizat că școlile sunt nevoite să-și cheltuiască propriile fonduri care și așa sunt modeste și care urmau să fie alocate pentru investiții. Cei de la Orhei au îndemnat și alte raioane să le urmeze exemplul și să declare grevă.

Examenele de absolvire

În gimnaziile și liceele din Moldova au început pretestările pentru absolvenții claselor a 9-a și a 12-a. De la 28 martie până la 8 aprilie, vor fi organizate teste similare cu cele de la examenele de absolvire.

Fotbal

Echipa de jurnaliști ai Asociației Presei Sportive din Moldova s-a clasat pe locul trei la un prestigios turneu internațional de fotbal, care s-a desfășurat anul acesta în Hurghada (Egipt).

Și despre ceea ce va fi astăzi, 29 martie

  • Ședințele Consiliului Superior al Magistraturii și Comisiei Electorale Centrale.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Candidata PAS la alegeri, Anastasia Nichita, răspunde criticilor: „Viața personală nu trebuie să devină o armă politică”

Luptătoarea Anastasia Nichita, care candidează la alegerile parlamentare pe listele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a reacționat public după valul de critici iscate în urma anunțului său. Sportiva afirmă că a fost ținta unor acuzații nemeritate, după ce a ales să se lanseze în politică, și face apel la respectarea vieții personale.

„Viața personală a unui om nu trebuie să devină o armă politică sau un subiect de speculații. Sunt și voi rămâne un om care respectă valorile transparenței, însă consider că există o limită de demnitate care nu ar trebui niciodată depășită. Oricât de puternici am parea în exterior, fiecare dintre noi poartă propriile bătălii în suflet. Sunt lucruri care nu se văd, dar care dor. Sunt alegeri si încercari prin care trecem, ca orice alt om, și care nu ar trebui judecate mai ales din lipsă de cunoștință”, a scris campioana mondială la lupte libere, Anastasia Nichita.

Anastasia Nichita și-a încheiat mesajul mulțumind celor care „înțeleg și aleg să respecte” și a reiterat că decizia de a se implica politic vine din dorința de a schimba lucrurile în bine.

Multiplă campioană europeană și mondială la lupte, Anastasia Nichita a anunțat oficial, pe 7 iulie, că intră în politică pe listele Partidului Acțiune și Solidaritate, alături de rectorul Emil Ceban și fotbalistul Maxim Potîrniche. „Da, poate nu am experiență politică, dar am experiența trăirii realităților cu care se confruntă orice tânăr sportiv din țara noastră. (…) Știu cum e să porți pe umeri drapelul țării, Moldova trebuie să fie pe podiumul campionilor”, a menționat Anastasia Nichita în cadrul conferinței susținută alături de liderul PAS Igor Grosu.

Anunțul a generat numeroase reacții, iar Anastasia Nichita a devenit, în rezultat, ținta unui val de critici în mediul online. Internauții au reacționat, în special, la o postare a sportivei în care aceasta a sugerat retragerea pașapoartelor românești celor care au votat împotriva integrării europene, precum și deportarea moldovenilor din diaspora care au exprimat aceeași opțiune. Mesajul, considerat de unii o încălcare a principiilor democratice, a fost apreciat ca fiind inacceptabil pentru un viitor parlamentar.

Mai mulți membri ai PAS au sărit, însă, în apărarea campioanei, inclusiv vicepreședinta Parlamentului, deputata partidului de guvernare Doina Gherman, care a a condamnat „limbajul vulgar, sexist și instigator” din spațiul public. La rândul său, formațiunea politică i-a mulțumit Anastasiei Nichita pentru că a decis să se alăture echipei „și să devină vocea sportivilor din Moldova”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: