NM Espresso: despre regimul COVID în „zonele roșii” din Moldova, extrădarea lui Plahotniuc și strada Albișoara din Chișinău, inundată

Epidemia: situația

835 de cazuri noi de COVID s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, fiind procesate 2787 de teste. Astfel, bilanțul celor care s-au contaminat a ajuns până la 52 029 de persoane. 38 579 dintre acestea s-au însănătoșit, 1310 au decedat (9 – astăzi). 12 140 de persoane infectate continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 568 dintre ele fiind în stare gravă, iar 36 – conectate la aparatele de respirație asistată.

12 școli și peste 290 de clase din Moldova activează la distanță din cauza carantinei. Astfel, de la începutul anului de învățământ, 247 de elevi și 265 de profesori au fost diagnosticați cu coronavirus.

Din cauza creșterii numărului de contaminări, în spitalele din capitală va fi majorat numărul de locuri pentru chișinăuienii care s-au îmbolnăvit de coronavirus.

Codul roșu de pericol COVID: ce înseamnă asta

Cele mai multe raioane din Moldova, inclusiv municipiile Chișinău și Bălți, au fost incluse în „zona roșie” de pericol COVID. Potrivit deciziei Ministerului Sănătății, în aceste raioane și orașe trebuie să fie înăsprite măsurile de carantină: introducerea autoizolării, interzicerea acțiunilor de amploare și trecerea școlilor la procesul de instruire în regim online. NM a analizat, dacă autoritățile publice locale vor fi obligate să introducă aceste măsuri și ce (nu) au soluționat deja acestea.

Cum au fost ploile torențiale în Moldova și în Chișinău

Ploile torențiale de marți au fost iarăși o încercare pentru chișinăuieni. Ca de obicei, unele străzi au fost inundate, în oraș s-au format ambuteiaje (foto, video), a fost blocată circulația troleibuzelor. A fost inundată și strada Albișoara, iar pe strada Pușkin s-a surpat pavajul de pe trotuar. Primarul Ion Ceban a spus că „precipitațiile abundente au demonstrat locurile slabe”, a recunoscut că pe strada Albișoara „mai este de lucru” și a promis că pe această stradă vor fi adăugate 86 de guri de captare a apei.

Ploile torențiale au afectat și multe raioane ale țării. La sudul și centrul Moldovei, ploile au provocat inundații, au spălat drumuri, au inundat curți și beciuri ale caselor particulare (foto). Iar la Comrat, sute de case au rămas fără gaze: ploaia a provocat inundații, șuvoaiele de apă au înecat curțile particulare și au demolat conductele de gaz (foto).

Transnistria: un nou dosar despre insultarea lui Krasnoselski

Un nou dosar penal a fost deschis în Transnistria, de data aceasta, împotriva Nadejdei Bondarenco, redactorul ziarului local de opoziție «Правда Приднестровья» („Adevărul Transnistriei”), membru al Partidului Comunist local. Ea este bănuită de insultarea publică a liderului nerecunoscutei RMN, Vadim Krasnoselski. Motiv pentru aceasta a fost publicarea „Adresarea liderului opoziției transnistrene, deținutului politic Oleg Horjan către poporul Transnistriei”.

Plahotniuc: îl va extrăda oare Turcia

După ce în presă a apărut o informație precum că fostul lider PDM, Vladimir Plahotniuc a părăsit teritoriul SUA și se află în Istanbul, MAI a inițiat verificarea acestei informații. Ministerul a transmis demersuri către autoritățile din SUA, România și Turcia. Mai târziu, Procuratura Generală a comunicat că Istanbul a confirmat oficial că Plahotniuc se află în Turcia. Moldova a expediat autorităților Turciei un demers de extrădare a acestuia.

Automobilul tău nu-i pe loc? Caută-l la parcarea specială

La 28 septembrie, automobilele parcate neregulamentar pe străzile din Chișinău au început să fie evacuate la o parcare specială din Trușeni. De evacuarea automobilelor se ocupă compania privată „Magda Tur”, iar tarifele pornesc de la 790 de lei. De notat că niciun leu din această sumă nu ajunge în bugetul de stat. NM s-a interesat, de ce se întâmplă așa ceva și de ce automobilele de la parcarea specială pot fi luate doar în zilele de lucru, până la ora 17.00.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 30 septembrie

Consiliul Superior al Magistraturii se va convoca în ședință.

Casa Națională de Asigurări Sociale va lansa un nou sistem pentru accesul cetățenilor la contul personal.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Nota 6-7″. Cum apreciază unul dintre donatorii PAS activitatea guvernării în domeniul economic

Vasile Tofan, partener senior al fondului de investiții private „Horizon Capital” și unul dintre donatorii Partidului  Acțiune și Solidaritate (PAS), se declarată dezamăgit de partidul de guvernare „în anumite privințe”. În cadrul emisiunii NM „Есть вопросы”, omul de afaceri a apreciat politicile în domeniul economic cu notele 6-7. De asemenea, Tofan a recunoscut că, de-a lungul timpului, i s-a propus de mai multe ori să ocupe funcții publice.

„Nu ascund că am simpatie pentru această generație de lideri și politicieni care încearcă să schimbe ceva. În același timp, sunt critic la adresa lor și, ca mulți alții, sunt dezamăgit în anumite privințe. Dar apreciez faptul că, în general, ei sunt oameni cinstiți. Spre deosebire de mulți care finanțează opoziția cu saci întregi de bani, ei abordează acest lucru transparent”, a declarat Tofan.

Întrebat cum apreciază politica economică a guvernării din ultimii patru ani, investitorul a fost rezervat în nota acordată.

„Le-aș da un 6–7 din 10. Au intenții bune, sincere, dar, ca mulți politicieni, le lipsește curajul pentru a implementa reforme cu adevărat eficiente”, a spus el.

În contextul stagnării economice, Tofan consideră că situația este cauzată de o combinație de factori interni și externi.

„E o prostie să negi influența războiului, secetei sau crizei din industria auto europeană. Hai să trecem rapid prin factorii principali. În primul rând, războiul — un factor evident pentru toată lumea, investițiile nu vin. În al doilea rând, seceta: sectorul agricol reprezenta înainte cam 12% din PIB, acum este în jur de 5%, deci o pierdere de circa 7%.

Al treilea — componentele auto, care de mulți ani sunt cel mai mare articol de export al Moldovei: aproape 20% din exporturi. Industria auto germană este acum într-o criză profundă.

Al patrulea factor — demografic. Creșterea economică este numărul de persoane care muncesc, înmulțit cu productivitatea lor. Dacă populația scade, asta afectează economia direct”, a menționat el.

Omul de afaceri a atras atenția că multe dintre problemele cu care se confruntă țara nu pot fi puse exclusiv în cârca PAS.

„Am enumerat patru factori principali, dar provocările sunt mult mai multe. Acestea sunt dificultăți reale, externe și interne, pentru care PAS nu poate fi considerat responsabil. Deși mulți afirmă că exodul populației a fost cauzat de guvernarea PAS, realitatea este că demografia urmează un trend global, care nu se schimbă pe termen scurt”, a punctat Tofan.

De asemenea, Tofan a recunoscut că, de-a lungul timpului, i s-a propus de mai multe ori să ocupe funcții publice.

„Nu sunt politician. Sunt prea rațional și, în același timp, prea emoțional pentru asta. Resimt o repulsie față de politicieni. Când aud ce spun unii dintre ei, mă întreb: chiar cred în ceea ce spun sau doar mint pentru a obține puterea? Nu știu ce e mai grav”, a subliniat acesta.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: