NM Espresso: despre regimul COVID în „zonele roșii” din Moldova, extrădarea lui Plahotniuc și strada Albișoara din Chișinău, inundată
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre regimul COVID în „zonele roșii” din Moldova, extrădarea lui Plahotniuc și strada Albișoara din Chișinău, inundată

Epidemia: situația

835 de cazuri noi de COVID s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, fiind procesate 2787 de teste. Astfel, bilanțul celor care s-au contaminat a ajuns până la 52 029 de persoane. 38 579 dintre acestea s-au însănătoșit, 1310 au decedat (9 – astăzi). 12 140 de persoane infectate continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 568 dintre ele fiind în stare gravă, iar 36 – conectate la aparatele de respirație asistată.

12 școli și peste 290 de clase din Moldova activează la distanță din cauza carantinei. Astfel, de la începutul anului de învățământ, 247 de elevi și 265 de profesori au fost diagnosticați cu coronavirus.

Din cauza creșterii numărului de contaminări, în spitalele din capitală va fi majorat numărul de locuri pentru chișinăuienii care s-au îmbolnăvit de coronavirus.

Codul roșu de pericol COVID: ce înseamnă asta

Cele mai multe raioane din Moldova, inclusiv municipiile Chișinău și Bălți, au fost incluse în „zona roșie” de pericol COVID. Potrivit deciziei Ministerului Sănătății, în aceste raioane și orașe trebuie să fie înăsprite măsurile de carantină: introducerea autoizolării, interzicerea acțiunilor de amploare și trecerea școlilor la procesul de instruire în regim online. NM a analizat, dacă autoritățile publice locale vor fi obligate să introducă aceste măsuri și ce (nu) au soluționat deja acestea.

Cum au fost ploile torențiale în Moldova și în Chișinău

Ploile torențiale de marți au fost iarăși o încercare pentru chișinăuieni. Ca de obicei, unele străzi au fost inundate, în oraș s-au format ambuteiaje (foto, video), a fost blocată circulația troleibuzelor. A fost inundată și strada Albișoara, iar pe strada Pușkin s-a surpat pavajul de pe trotuar. Primarul Ion Ceban a spus că „precipitațiile abundente au demonstrat locurile slabe”, a recunoscut că pe strada Albișoara „mai este de lucru” și a promis că pe această stradă vor fi adăugate 86 de guri de captare a apei.

Ploile torențiale au afectat și multe raioane ale țării. La sudul și centrul Moldovei, ploile au provocat inundații, au spălat drumuri, au inundat curți și beciuri ale caselor particulare (foto). Iar la Comrat, sute de case au rămas fără gaze: ploaia a provocat inundații, șuvoaiele de apă au înecat curțile particulare și au demolat conductele de gaz (foto).

Transnistria: un nou dosar despre insultarea lui Krasnoselski

Un nou dosar penal a fost deschis în Transnistria, de data aceasta, împotriva Nadejdei Bondarenco, redactorul ziarului local de opoziție «Правда Приднестровья» („Adevărul Transnistriei”), membru al Partidului Comunist local. Ea este bănuită de insultarea publică a liderului nerecunoscutei RMN, Vadim Krasnoselski. Motiv pentru aceasta a fost publicarea „Adresarea liderului opoziției transnistrene, deținutului politic Oleg Horjan către poporul Transnistriei”.

Plahotniuc: îl va extrăda oare Turcia

După ce în presă a apărut o informație precum că fostul lider PDM, Vladimir Plahotniuc a părăsit teritoriul SUA și se află în Istanbul, MAI a inițiat verificarea acestei informații. Ministerul a transmis demersuri către autoritățile din SUA, România și Turcia. Mai târziu, Procuratura Generală a comunicat că Istanbul a confirmat oficial că Plahotniuc se află în Turcia. Moldova a expediat autorităților Turciei un demers de extrădare a acestuia.

Automobilul tău nu-i pe loc? Caută-l la parcarea specială

La 28 septembrie, automobilele parcate neregulamentar pe străzile din Chișinău au început să fie evacuate la o parcare specială din Trușeni. De evacuarea automobilelor se ocupă compania privată „Magda Tur”, iar tarifele pornesc de la 790 de lei. De notat că niciun leu din această sumă nu ajunge în bugetul de stat. NM s-a interesat, de ce se întâmplă așa ceva și de ce automobilele de la parcarea specială pot fi luate doar în zilele de lucru, până la ora 17.00.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 30 septembrie

Consiliul Superior al Magistraturii se va convoca în ședință.

Casa Națională de Asigurări Sociale va lansa un nou sistem pentru accesul cetățenilor la contul personal.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: