Prea mult Putin
În știrile de marți a fost prea mult Putin – conducătorul rus a adresat un mesaj către Adunarea Federală, iar rezultatele acestuia sunt destul de îngrijorătoare. Putin a abrogat propriul decret din anul 2012 privind cursul de politică externă al Rusiei. Acest curs presupunea identificarea unui dialog cu UE și SUA, precum și „respectarea suveranității Republicii Moldova și a integrității teritoriale a altor țări”. Potrivit decretului, Rusia urma „să se implice activ în căutarea căilor de soluționare a problemei transnistrene bazate pe respectarea suveranității, integrității teritoriale și a statutului neutru al Republicii Moldova”.
Care este pericolul pentru noi, ca țară, în acest sens? Deocamdată nu-i clar. MAEIE a comunicat că va examina minuțios „conținutul noii concepții, când aceasta va fi publicată” și insistă, în continuare, asupra soluționării pe cale pașnică a conflictului și a retragerii trupelor ruse.
În același timp, Moscova își suspendă, în mod unilateral, participarea la Tratatul privind reducerea armelor nucleare strategice. SUA au comentat deja această decizie. Antony Blinken, Secretarul de stat al SUA, a declarat că respectiva decizie este „tristă și iresponsabilă”. Secretarul general al NATO a îndemnat Rusia să-și revadă decizia înainte de a fi prea târziu.
… și puțin de Biden
Iar Joe Biden a ținut un discurs la Varșovia. Acesta a remarcat aspirația cetățenilor Moldovei de a fi liberi și a cerut aplauze pentru Maia Sandu. La fel, președintele american s-a adresat către cetățenii Rusiei, declarând că Occidentul nu este un dușman pentru ei și că „Putin a ales acest război, care a început din dorința sa” și că doar el îl poate opri.
Tiraspol: situația este sub control. Zelenski: suntem gata să ajutăm…
Autoritățile regiunii transnistrene a Moldovei se grăbesc să ne calmeze: situația este deocamdată stabilă. Vitalii Ignatiev, șeful așa-zisului minister de externe din stânga Nistrului, a acordat un interviu pentru publicațiile din Rusia, în care a menționat că autoritățile de pe malul stâng al Nistrului fac tot posibilul pentru a evita escaladarea conflictului, iar „Transnistria nu amenință pe nimeni, inclusiv Ucraina”.
Și Volodimir Zelenski a acordat un interviu, doar că pentru presa germană. Președintele ucrainean a remarcat clar: dacă Rusia va deschide al doilea front în regiunea transnistreană, Kievul nu va lăsa Moldova în pericol.
Recean deschide parantezele
Prim-ministrul Dorin Recean a efectuat o vizită de lucru în raionul Fălești, unde a fost întrebat inclusiv despre Zelenski și despre presupusul plan al Rusiei de a prelua controlul asupra Aeroportului Chișinău. Recean a confirmat: da, președintele ucrainean a avut dreptate; da, Rusia a dorit să preia Aeroportul Chișinău pentru ca, prin acesta, să-și trimită militarii în Ucraina. Potrivit afirmațiilor premierului, Moldova „este gata să facă față unor astfel de provocări”.
Josep Borrell, șeful diplomației europene, a comunicat că Bruxelles examinează oportunitatea de a trimite o misiune în țara noastră în cadrul Politicii de Securitate și Apărare Comună a UE. Oficialul a subliniat că „Moldova are nevoie de susținere”.
Herson: bombardamente și noi pierderi de vieți
Orașul ucrainean Herson a fost supus azi bombardamentelor. Despre aceasta a anunțat Comandamentul operativ „Sud”. Conform datelor preliminare, 21 februarie a fost ultima zi de viață pentru șase locuitori ai orașului.
Cu Ucraina în inimă
Se apropie o zi neagră: un an de la invazia rusă în Ucraina. În semn de solidaritate, Arcul de Triumf din Chișinău, scuarul Catedralei și Aleea Grigore Vieru vor fi iluminate, în zilele de 23 și 24 februarie, în culorile drapelului ucrainean. Ion Ceban a semnat o dispoziție în acest sens. Iar în primăria capitalei va fi inaugurată expoziția „Copiii pentru pace”.
În perioada 24 februarie – 25 martie, în Moldova se va desfășura Luna Ucrainei în Europa. Planul de acțiuni include organizarea activităților cu participarea artiștilor din Ucraina și din Moldova, proiecții de filme, expoziții, reședințe de artă, ateliere și multe-multe altele. În continuare, Moldova este cu Ucraina în inimă.
București: nimic rusesc
Autoritățile României au decis să suspende activitatea Centrului rus de cultură și știință din țară. Într-un comunicat de presă al MAE al României se menționează că centrul respectiv s-a ocupat de dezinformare și propagandă, dar și de „justificarea războiului”. În Moldova, Centrul rus de cultură și știință încă nu este atins.
COVID-19: „V-a fost dor?!”
Pe lângă multe alte bucurii din politica internă și cea externă, în Moldova continuă să crească numărul de îmbolnăviri cu coronavirus. Comparativ cu săptămâna precedentă, numărul de contaminări s-a dublat. 10 pacienți au decedat din cauza complicațiilor.