Transnistria și reintegrarea
La Chișinău a avut loc primul for de reintegrare a țării și soluționare a conflictului transnistrean. La eveniment au participat oficiali, diplomați și experți din Moldova, Ucraina, SUA și UE.
Dorota Dlouchy-Suliga, reprezentant special al Uniunii Europene în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, a remarcat că «status quo-ul» conflictului nu poate dura la nesfârșit: «Este în interesul Tiraspolului să mențină securitatea și stabilitatea, dar […] dacă status quo-ul este menținut, Tiraspolul nu se va putea adapta la schimbări»: «Războiul din Ucraina a schimbat accentele: acum 70% din exporturile de la Tiraspol merg către UE. Și este important ca standardele europene să fie respectate la Tiraspol».
La forum nu au participat reprezentanți ai rmn. Vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian a spus că «forul este pentru toată lumea și, după părerea lui, la întâlnire au fost invitați și reprezentanți ai autorităților transnistrene».
Citiți mai multe în articolul lui Nicolai Paholinițchi «Transnistria are „două opțiuni de viitor“.
Între timp, Biroul pentru Reintegrare a comentat declarația liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, care a spus că escaladarea conflictului transnistrean ar putea duce la un război mondial. Biroul a numit declarația „nepotrivită și contraproductivă“.
Sandu în Găgăuzia
Președinta Maia Sandu a povestit despre călătoria sa în Găgăuzia. Acolo ea s-a întâlnit cu primarii și reprezentanții autorităților locale din Comrat, Ceadâr Lunga și Vulcănești. La întâlnire a fost prezent și vicepreședintele Adunării Populare din Găgăuzia, Gheorghe Leiciu. Sandu a menționat că „dialogul cu aleșii locali este important pentru dezvoltarea regiunii“.
Olanda
Olanda va oferi Moldovei 4 milioane de euro pentru a îmbunătăți sustenabilitatea instituțiilor guvernamentale. Ministra olandeză a Apărării, Kajsa Ollongren, a sosit la Chișinău într-o vizită de lucru și s-a întâlnit cu omologul ei moldovean, Anatolie Nosatâi. Aceștia au semnat un acord pentru consolidarea cooperării dintre ministerele apărării celor două țări.
Într-un interviu scurt cu NM, Ollongren a explicat despre ce au convenit ea și Nosatâi, dacă amenințarea hibridă rusă s-ar putea transforma într-una militară și cum ar putea fi utilă Moldova pentru Uniunea Europeană în probleme de securitate.
Citat: Moldova se confruntă de mult timp cu atacuri hibride. Aceste atacuri destabilizează țara, iar un stat destabilizat este un stat slab care este mai ușor de atacat. Acordul de consolidare a cooperării include, de asemenea, asistență de specialitate din partea Olandei în lupta cu amenințările hibride.»
Iar Ambasada Olandei a invitat chișinăuienii în Grădina Botanică pe 14 aprilie — acolo va avea loc deschiderea «Insulei Lalelelor». Peste 3 mii de bulbi de lalele au fost aduși din Olanda și au fost plantați. Acest cadou se dorește a fi un simbol al «legăturilor și cooperării puternice dintre cele două țări».
O nouă anchetă la aeroport
Procuratura Anticorupție a început anchetarea organizării licitației pentru închirierea spațiului comercial din Aeroportul Chișinău. Administrației i s-au solicitat copii după mai multe documente legate de licitație.
Știri parlamentare
Consiliul Audiovizualului (CA) a prezentat în Parlament un raport privind activitatea sa din 2023. În particular, anul trecut CA a emis 103 avertismente publice și a aplicat 266 de amenzi în valoare de peste 3,1 milioane de lei.
«Fondatorii mass-media audiovizuale care au difuzat știri în sprijinul invaziei și agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei au fost pedepsiți», a subliniat șefa CA, Liliana Vițu.
De asemenea, Parlamentul a informat că în urma rezultatelor referendumului privind aderarea la UE, amendamentele la Constituție nu vor fi votate. Rezultatele plebiscitului ar trebui să devină automat lege.
Noutăți din Chișinău
În centrul Chișinăului, pe strada 31 august, au fost instalate semafoare pentru bicicliști. Noile semafoare ar trebui să îmbunătățească siguranța în trafic.
Terminalele electronice de plată a tichetelor de călătorie vor începe în curând să funcționeze și în troleibuzele de pe ruta nr. 3.
Educaţie
Un nou scandal într-o instituție de învățământ din Moldova. Un profesor de la un centru de excelență a insultat elevii folosind limbaj licențios. Conducerea a inițiat o anchetă internă. Ministerul de resort va monitoriza situația.
Ce ne așteaptă astăzi?
- La ora 09:00 şeful Biroului de Statistică va susține o conferință de presă pe subiectul recensământului populației;
- La ora 09:40 va avea loc conferință de presă comună a ministrului de externe Mihai Popșoi și președintele OSCE Jan Borg;
- Ședința Parlamentului va începe la ora 10:00.