Coronavirusul: situația
129 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore. Astfel, numărul total al celor care s-au infectat a crescut până la 4248 de persoane. Mai mult de o treime din ei – 1423 de persoane – s-au vindecat deja.
Autoritățile au mai comunicat că rata mortalității provocate de COVID din Moldova este cea mai joasă din regiune – 3%, în timp ce în România, de exemplu, este 5,7%, în lume – 7%. Premierul Chicu: „Noi trebuie să le fim recunoscători medicilor noștri pentru profesionalismul lor și să ne mândrim cu ei”. În același timp, rata medicilor și a lucrătorilor medicali care s-au îmbolnăvit de COVID din Moldova este una dintre cele mai înalte din regiune a– aproape un sfert (1056).
Starea de urgență și restricțiile
Autoritățile au decis că după 15 mai, nu vor prelungi regimul stării de urgență. Însă unele măsuri restrictive vor funcționa în continuare. Ultima interdicție care va fi anulată sunt acțiunile în masă.
Școlile și instituțiile universitare nu vor fi deschise în acest an de învățământ. Festivitatea ultimului sunet în școli a fost anulată. La 15 mai, autoritățile vor anunța dacă vor fi organizate examenele de bacalaureat.
Și în Transnistria sunt relaxate măsurile de carantină. Acolo au permis să fie deschise centrele de deservire tehnică auto și atelierele de reparație a încălțămintei, iar de săptămâna viitoare, ar putea să fie deschise magazinele de produse nealimentare. De menționat că toți lucrătorii trebuie să poarte măști.
Cursele aeriene anulate
Pasagerii companiilor aeriene din Moldova încearcă deja de două luni să-și obțină banii pentru biletele la cursele care au fost anulate din cauza epidemiei și a sistării traficului aerian regulat. NM s-a interesat, de ce „Air Moldova” și „Fly One” nu doresc să returneze banii și care sunt sfaturile juriștilor în această situație.
Dodon și Lukașenko
Președintele Igor Dodon a anunțat că a avut un dialog online cu președintele Belarusului Alexandr Lukașenko. Dodon i-a spus colegului său belarus că apreciază înalt măsurile de combatere a epidemiei care au fost întreprinse de Minsk, dar și că este impresionat de faptul că în Belarus, s-a decis să nu fie anulată Parada Victoriei de la 9 mai: „Adesea eu aduc drept exemplu poziția dvs. în privința coronavirusului și a modului în care luptați cu această pandemie. Eu sunt convins că și dvs. îi veți face față, și noi”.
Judecătorii CC
Curtea Constituțională a sesizat Procuratura Generală solicitându-i să întreprindă măsurile legale în vederea informațiilor despre presupusele filaje și intimidări la adresa judecătorilor.
Pâinea
Premierul Ion Chicu a respins declarațiile precum că Moldova ar putea să se confrunte cu problema insuficienței de grâu din cauza secetei. Chicu a declarat că „prin aceste speculații, opoziția încearcă să provoace creșterea artificială a prețurilor la grâu, pâine și făină” și a dat asigurări că rezervele strategice de grâu în țară sunt suficiente.
Anterior, Partidul DA a cerut să se instituie stare de urgență în țară din cauza secetei și să se interzică exportul de cereale. La fel, în legătură cu aceasta, DA cere convocarea ședinței extraordinare a parlamentului.
„Statul din umbră”
Vladislav Kulminski, directorul executiv al Institutului de Inițiative Strategice IPIS, a scris pentru NM editorialul «Режим по интересам» („Regimul pe interese”) – despre sistemul puterii concentrate în mâinile unei singure persoane, pe care Igor Dodon l-a construit timp de o jumătate de an.
Presa
Ziua libertății presei a fost marcată în lume la 3 mai. Cu ocazia acestei zile, NM a decis să reamintească, ce s-a întâmplat pe piața media din Moldova în ultimul an și de ce aceasta continuă să rămână sub influența intereselor politice și de afaceri. Despre aceasta – în articolul «Хозяин медиа. Как в Молдове за год перекроили рынок СМИ» („Stăpânul presei. Cum a fost recroită piața mass-media din Moldova într-un singur an”).
Iar în articolul «Битва журналистов» („Bătălia jurnaliștilor”), noi am relatat, cum „vânatul” informației oficiale se transformă adesea în Moldova într-o bătălie îndelungată a jurnalistului cu instituțiile statului, ce „dansuri rituale” apar în aceste cazuri, dar și am prezentat câteva istorii care au devenit deja legende redacționale.
Și testul NM, cu un titlu absolut necaracteristic pentru noi – «ШОК! ФОТО!» („ȘOC! FOTO!”). Susținând acest test, veți putea înțelege dacă reușiți să recunoașteți instituția de presă doar din titlurile textelor pe care le vedeți și pe Facebook.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 5 mai
Vor avea loc tradiționalele briefinguri zilnice despre situația privind coronavirusul în Moldova.
Se va desfășura ședința Consiliului Municipal Chișinău.
Primăria va organiza dezbateri despre concepția comerțului stradal în Chișinău.