privesc.eu

NM Espresso: despre reținerea vertiginoasă a lui Stoianoglo, înscenarea unui viol și scumpirea benzinei

Justiție

Subiectul principal al zilei de marți l-a constituit reținerea procurorului general Alexandr Stoianoglo, care a fost suspendat din funcție. Evenimentele s-au desfășurat într-un mod vertiginos.

Consiliul Superior al Procurorilor s-a convocat într-o ședință extraordinară. În agendă a fost inclusă o singură chestiune — denunțul deputatului PAS Lilian Carp împotriva lui Alexandr Stoianoglo.

În consecință, Victor Furtună, procuror în Procuratura Anticorupție, a fost desemnat pentru cercetarea lui Stoianoglo.

Sergiu Litvinenco, ministrul justiției, a anunțat ulterior pe pagina sa de Facebook că procurorul Victor Furtună a deschis un dosar penal împotriva lui Stoianoglo.

După aceasta, procuratura a comunicat că Stoianoglo va susține un briefing la ora 18:00. Însă briefingul nu a mai avut loc. Ministrul justiției a venit seara la sediul Procuraturii Generale. Litvinenco a dat asigurări jurnaliștilor că nu știe dacă Stoianoglo a fost reținut.

Adunarea extraordinară a Consiliului Superior al Procurorilor nu a avut loc din lipsă de cvorum. În cadrul acesteia urma să fie desemnat procurorul general interimar. După aceasta, Stoianoglo a fost scos din clădire sub obiectivele camerelor de luat vederi și înconjurat de angajații Serviciului de Informații și Securitate.

Mai menționăm faptul că Uniunea Europeană a respins astăzi orice acuzații de ingerință politică în procesele interne sau în procedurile legale din Moldova. Delegația UE în țara noastră a comentat astfel declarația procurorului general Alexandr Stoianoglo precum că fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari ar fi avut o corespondență informală cu fostul șef al Delegației, Peter Michalko.

La rândul lor, asociațiile obștești au condamnat declarația lui Stoianoglo precum că reprezentanți ai societății civile, presa independentă și parteneri de dezvoltare s-au implicat în discreditarea acestuia.

 

COVID

1533 de persoane au fost diagnosticate cu coronavirus în ultimele 24 de ore. În laboratoare s-au făcut 9440 de teste. Astfel, numărul celor care s-au contaminat în țara noastră a ajuns până la 299 843 de persoane.

24 de persoane cu vârste cuprinse între 37 și 87 de ani au decedat, în ultimele 24 de ore, din cauza complicațiilor provocate de COVID-19. Numărul total al victimelor coronavirusului a ajuns până la 6901.

De notat că în secția reanimare a Institutului de Medicină Urgentă din Chișinău au rămas doar trei locuri pentru pacienții cu coronavirus.
Rețineri din cauza înscenării unui viol

Procurorii în colaborare cu ofițerii Serviciului Informații și Securitate și ai Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al Ministerului Afacerilor Interne din Moldova au efectuat noi percheziții în locuințele celor vizați în dosarul despre «fabricarea unui dosar penal despre viol». După percheziții, oamenii legii au reținut șase foști și actuali colaboratori ai MAI.

Reținerile au avut loc în contextul unui dosar care a fost fabricat în anul 2018 de fosta Direcție nr. 5, în care fostul polițist de frontieră Gheorghe Petic a fost acuzat de viol. Chiar Petic a confirmat această informație pentru NM.

 

Știri pe scurt

Ann Linde, președintele în exercițiu al OSCE, ministrul afacerilor externe al Suediei, va veni într-o vizită în Moldova.

Vadim Krasnoselski, liderul administrației regiunii transnistrene, a avut o întrevedere la Tiraspol cu Robin Dunningan, adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA.

De astăzi, prețul benzinei va crește cu 9 bani, iar cel al motorinei — cu 12 bani.

 

Și despre ceea ce va fi astăzi, 6 octombrie

  • La ora 10:00, Consiliul Superior al Procurorilor se va întruni în ședință pentru a alege procurorul general interimar.
  • Un grup de oameni de afaceri vor susține o conferință de presă în susținerea procurorului general Alexandr Stoianoglo.
  • Ministerul Sănătății va prezenta informații referitoare la vaccinare și COVID.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Brian Brown, activist conservator american, lăsat să intre în R. Moldova, după ce a fost oprit la frontieră: „Au spus că au greșit”

Activistul american Brian Brown, a anunțat astăzi, 28 iulie, că i s-a permis intrarea în Republica Moldova, după ce, cu o zi înainte, fusese oprit la frontieră din motiv că urma să participe la conferința conservatorilor, „Make Europe Great Again”, un eveniment despre care SIS susține că ar avea „organizatori obscuri, fără transparență de finanțare și cu legături dubioase cu gruparea criminală Șor”.

El a făcut aceste precizări într-o postare pe rețeaua X, după care a apărut în intervenții video alături de liderul Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, care a catalogat acțiunile autorităților drept „intimidare”.

„Eram deja în avion și pregătit de decolare când Poliția de Frontieră a urcat la bord și m-a dat jos. Au spus că au greșit și mi-au aprobat intrarea”, a scris Brown pe rețeaua X.

Tododată, activistul a scris că mulțumește ambasadei SUA în Moldova pentru că „și-a făcut timp să-l ajute”.

Menționăm că Brian Brown este președinte al Organizației Naționale pentru Căsătorie și al Organizației Internaționale pentru Familie. 

Potrivit publicației Europa Liberă Moldova, activistul american a fost un oaspete frecvent al Chișinăului în timpul când președinte era socialistul Igor Dodon, care „se orienta tot mai pronunțat spre teme social-conservatoare”, în frunte cu combaterea a ceea ce el și alți conservatori numesc „mișcarea LGBT”.

Brown a fost oaspetele cel mai important al lui Dodon la Congresul Mondial al Familiilor– o manifestare conservatoare ținută la Chișinău în 2018.

***
Mai mulți politicieni din UE și SUA nu ar fi fost lăsați să intre în R. Moldova pentru a participa la conferința „Make Europe Great Again” (MEGA), preconizată în perioada 28–29 iulie. Printre aceștia se numără europarlamentarul ceh Ondřej Dostál, care a fost declarat persona non grata și expulzat de autoritățile moldovene. Potrivit organizatorilor, motivul invocat de către autorități ar fi „amenințarea la adresa ordinii publice și a securității naționale”. 

Ulterior, și Brian Brown, activist suveranist din SUA a scris pe rețeaua X că i s-ar fi refuzat accesul în Republica Moldova.

Mai târziu, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a venit cu explicații referitor la interdicția de intrare aplicată mai multor politicieni străini. Potrivit SIS, aceste persoane urmau să participe la un eveniment cu organizatori obscuri, fără transparență de finanțare și cu legături dubioase cu gruparea criminală Șor.

„În baza informațiilor, unii participanți și organizatori au scopul de a promova o agendă extremistă, de subminare a integrității teritoriale și a democrației din Republica Moldova. De exemplu, unul din participanți este un promotor al războiului Rusiei împotriva Ucrainei, dar și un susținător fidel al ocupației Rusiei în teritorii ce nu-i aparțin, cu utilizarea narațiunii ostile de „protejare a intereselor cetățenilor ruși asupriți”, referindu-se inclusiv la regiunea transnistreană”, se menționează în comunicatul SIS.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: