lei moldovenești
Максим Андреев, NewsMaker

NM Espresso: despre returnarea a 7 miliarde de lei în buget, tariful real la gazele naturale și despre viitorul gărilor auto din Moldova

Tariful la gazele naturale și creșterea prețurilor  

Dimineața de 5 septembrie a început cu protestul câtorva zeci de simpatizanți ai partidului „Șor” care, în mod tradițional, au acuzat guvernarea de creșterea prețurilor. După ce au scandat „jos guvernarea” și „demisia”, cei prezenți s-au împrăștiat, ca de obicei, pe la treburile lor. Însă discuțiile despre prețuri nu s-au terminat aici: președintele „Moldovagaz” ne-a încurajat din nou, cică, tariful real pentru consumatori nu este 23 și nici chiar 29 de lei, așa cum compania l-a solicitat recent de la ANRE, ci 36 de lei pentru un metru cub. Și totul e din cauza că prețul de achiziție crește, iar odată cu acesta, cresc și devierile tarifare sau, altfel spus, se acumulează datorii de milioane ale companiei față de „Gazprom”.

Ce-i drept, starea de lucruri la „Moldovagaz” nu e chiar atât de rea. Iată, de exemplu, procuratura a raportat despre finalizarea unui caz de escrocherie și abuz de serviciu în care este vizat un fost vicepreședinte și un membru al consiliului de directori ai companiei. Conform materialelor dosarului, aceștia au angajat un colaborator fictiv cu studii de nouă clase care, timp de trei ani, a câștigat peste 800 mii de lei. Cei de la procuratură însă nu au specificat, câte cazuri asemănătoare încă se află în lucru.

Despre gazele naturale și despre diversificarea livrărilor, dar deja la nivel de stat, a vorbit astăzi și ministrul de externe Nicu Popescu, care efectuează o vizită în Norvegia, unde va avea întrevederi cu ministrul petrolului și energiei Terje Aasland și reprezentanții unor companii energetice private. Va vorbi despre energetică și președintele parlamentului Igor Grosu, care se află acum în Danemarca. 


Compensații și pierderi în agricultură  

Și în timp ce guvernul încearcă să minimizeze cumva impactul crizei gazelor naturale, fermierii au început să evalueze pierderile. Nu există informații exacte despre pierderile de porumb, floarea soarelui și alte culturi, dar producătorii agricoli cer și de această dată să fie adoptată o lege care prevede compensarea pierderilor în agricultură.

Nu se știe dacă va fi adoptată o asemenea lege. Un lucru este cert: guvernul compensează fermierilor accizele la motorina utilizată în agricultură (2,95 lei pentru fiecare litru de motorină, dar pentru un volum de cel mult 64 de tone.


Reforma justiției și șapte miliarde de lei  

Președintele țării a convocat Consiliul Suprem de Securitate. Subiectele nu sunt noi, dar actuale: reforma justiției, minările false și confiscarea bunurilor în cazurile de corupție de rezonanță. După ședința CSS, șefa statului urma să susțină o conferință de presă și a susținut-o, ce-i drept, cu o întârziere de peste două ore.

Printre măsurile făcute publice de către președintele țării:  

  • Consiliul Superior al Magistraturii. Să creeze comisii speciale sau o instanță întreagă, care vor fi împuternicite cu examinarea cazurilor de corupție. Problema de bază a justiției moldovenești: fenomenul scurgerilor de informații care accentuează neîncrederea oamenilor în anchetă și vine cu dovezi că există corupție în sistem.
  • Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale și Centrul Național de Combatere a Corupției, atribuțiile cărora ar trebui să fie extinse. Bunurile în valoare de 7 miliarde de lei, care au fost arestate în cazuri de corupție de rezonanță, trebuiau să fie nu doar arestate, ci confiscate și returnate în bugetul de stat.
  • SIS și MAI. Aceste instituții trebuie să elaboreze un mecanism de evaluare a riscurilor în cazurile în care este vizată securitatea cetățenilor. Sandu a reamintit de zecile de mesaje despre minarea judecătoriilor care, în viziunea sa, „sunt îndreptate spre tărăgănarea audierilor” și au menirea de a destabiliza situația din Moldova. Șefa statului a precizat că sancțiunile pentru astfel de infracțiuni vor fi înăsprite.

Ce ați putea citi? 

Autoritățile moldovenești speră că gările auto, care acum patru ani au fost transmise în gestiunea unei companii private, vor fi readuse în administrarea statului în următoarele luni. Gările auto nu vor fi privatizate. Dimpotrivă, acestea vor fi administrate „de o Societate pe Acțiuni nou înființată”. Relatăm, de ce Agenția Proprietății Publice a decis să rezilieze acordul de concesionare cu compania „Gările Auto Moderne” și dacă au fost motive în acest sens.  


Ce ați putea viziona? 

Vizita de vineri a președintelui țării, care s-a încheiat cu un scandal, a fost „savurată” pe rețelele de socializare în tot weekendul. Așa cum se obișnuiește, părerile s-au împărțit: unii (opoziția) – triumfau („ei, măcar cineva i-a spus președintelui adevărul”), alții au fost dezamăgiți și de nivelul discuțiilor, și de comportamentul deputaților. Iar noi, după ce am vizionat înregistrarea de două ore, prezentăm cât mai succint, cum s-a desfășurat întrevederea.  


Ce va fi astăzi, 6 septembrie: 

  • La ora 10:00, consilierii municipali Chișinău se vor întruni într-o ședință extraordinară.

  • La ora 14:00, va avea loc o conferință de presă dedicată ediției a 30-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

(VIDEO) 5 moldoveni au rămas fără cetățenie/ Cine nu ar trebui să fie în Parlament?/ Pe cine a „înghițit” PAS?

Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!
Subiectele ediției:

— Lipsiți de cetățenie pentru că s-au înrolat în armata rusă
— PAS, acuzat de PSDE că vrea să monopolizeze segmentul pro-UE
— Întrebarea Zilei: Сe partide sau politicieni nu ar trebui să ajungă în Parlament?
— Cod roșu, portocaliu și galben: tot mai puțină apă în râuri
— UE a aprobat al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: