Alegerile pentru Parlamentul European
Potrivit rezultatelor alegerilor pentru Parlamentul European, centriștii și-au păstrat majoritatea. Cea mai mare fracțiune rămâne Partidul Popular European (PPE) cu 184 de mandate (partidul de guvernământ PAS din Moldova este membru asociat al PPE), urmat de Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (139) și grupul liberal «Reînnoirea Europei» (80). În total, centriștii au primit aproximativ 400 de mandate. În articolul «Parlamentul European nu s-a schimbat radical», NM relatează cum au votat europenii și dacă Uniunea Europeană și integrarea europeană a Moldovei sunt amenințate de întărirea poziției euroscepticilor în Parlamentul European.
Între timp, la alegerile din Franța și Germania, extrema dreaptă a învins partidele de guvernământ. Președintele Emmanuel Macron, după înfrângerea partidului său «Renaștere», a dizolvat parlamentul francez și a anunțat alegeri anticipate. Premierul belgian Alexander De Croo și-a anunțat și el demisia după ce a pierdut alegerile pentru Parlamentul European.
În Moldova, la aceste alegeri au votat peste 50% dintre cetățenii cu dublă cetățenie. Ministrul de Externe, Mihai Popșoi, a scris că victoria PPE «va oferi Moldovei un sprijin politic puternic». Și le-a mulțumit acelor locuitori ai țării «care s-au mobilizat în mod exemplar și au contribuit la acest rezultat minunat».
Moldova și UE
Aderarea Moldovei la Uniunea Europeană «este un proces lung care poate dura zeci de ani, dar chiar și calitatea de membru asociat oferă suficiente beneficii pentru a simți avantajele integrării europene». În același timp, beneficiile economice generate de aderarea la UE depășesc semnificativ orice dezavantaje. Așa a răspuns politologul rus Ecaterina Șuliman la întrebarea despre eurointegrarea Moldovei, după rostirea unui discurs la Chișinău.
Între timp, a decis care va fi prima întreprindere din Moldova care va avea dreptul să exporte carne de pasăre pe piața UE — e vorba despre avicola Axedum.
Recean și Ucraina
Premierul Dorin Recean a mers la Berlin, unde va participa la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei. Declarația privind restaurarea Ucrainei va fi prezentată în cadrul conferinței.
Bugetul Chișinăului
Primăria a publicat în sfârșit proiectul bugetului municipal pentru anul 2024. Veniturile se estimează la 7,564 miliarde lei (+752 milioane lei), cheltuielile — 8,209 miliarde lei (+850 milioane lei). Deficitul a crescut cu aproape 100 de milioane de lei, până la 644 milioane. Se propune ca deficitul să fie acoperit din contul creditelor interne, împrumuturilor externe și soldurilor rămase la sfârșitul anului trecut.
Citiți mai multe în materialul lui Alexandr Nugmanov.
Tarifele la apă și canalizare
Compania Apă-Canal Chișinău a transmis Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE) o solicitare de majorare a tarifelor la serviciile de alimentare cu apă și de canalizare cu 37,6%, date fiind pierderile acumulate din cauza tarifelor mici și a planurilor de modernizare a infrastructurii.
Cazuri judiciare
Curtea Supremă de Justiție a admis cererea președintelui Curții Constituționale, Domnica Manole, de revizuire a cazului de revocare a acesteia de la Curtea de Apel Chișinău. Manole poate primi circa 100 de mii de euro (1,9 milioane de lei) de la stat.
Deputatul moldovean, Vadim Vacarciuc, care a fost arestat în Statele Unite, a fost eliberat pe o cauțiune de 10 mii de dolari. O cauțiune atât de mare se explică prin riscul ridicat de evadare.
Moldova și închisorile
Moldova este printre cele cinci țări europene cu cel mai mare număr de deținuți la 100 de mii de locuitori. În plus, după cum reiese din raportul Consiliului Europei, în ultimul an această cifră a crescut de 1,5 ori. Dintre țările europene, cei mai mulți deținuți la 100 de mii de locuitori sunt în Turcia — 408,4, Georgia — 256,1, Azerbaidjan — 243,9, Moldova — 241,9 și Ungaria — 210,7. Cei mai puțini sunt în Liechtenstein — 15,1.
Citiți ce spun experții despre această situație în materialul NM.
Ecologie
Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a vizitat două întreprinderi din Iași care colectează deșeuri și monitorizează activitatea serviciului municipal de colectare a deșeurilor. Potrivit ministrului, autoritățile planifică să construiască centre similare în Moldova.
LGBT
Ambasadele a 25 de țări din Moldova au semnat o declarație comună cu ocazia Lunii Mândriei LGBT, care are loc în fiecare an în iunie. Ambasadele și biroul ONU și-au exprimat solidaritatea cu toate persoanele LGBT din țară. În Moldova, Săptămâna Mândriei se va încheia pe 16 iunie cu un marș.
Ce ne așteaptă astăzi:
- La ora 10:00 va începe ședința Consiliului Municipal Chișinău;
- La ora 11:00 va avea loc o conferință de presă privind construcția stadionului național.