Noul guvern
Parlamentul a acordat vineri vot de încredere guvernului Nataliei Gavrilița. Guvernul a fost aprobat cu voturile deputaților PAS, care a și format noul cabinet de miniștri și care deține majoritatea absolută în parlament. Blocul PCRM-PSRM nu a votat pentru guvern. Și partidul „Șor” s-a răzgândit să voteze pentru cabinetul de miniștri al lui Gavrilița, motivând prin „atacurile asupra partidului”, inclusiv din partea candidatului la funcția de premier.
Prezentând deputaților programul de activitate și componența cabinetului său de miniștri, Gavrilița a precizat, de ce partidul de la guvernare a decis să majoreze numărul de ministere de la 9 până la 13. Potrivit afirmațiilor lui Gavrilița, acest lucru se va face fără a crește numărul de angajați pe sector, dar iată în ce privește costurile, deocamdată nu e clar. Majoritatea parlamentară a aprobat și noua structură a guvernului.
În timpul ședinței, în parlament s-a deconectat pe neașteptate lumina, a funcționat semnalul de alarmă și a mirosit a ars. Mai târziu, s-a constatat că a funcționat alarma de incendiu. Motivul l-a constituit fumul de la bucătărie. Pericolul unui incendiu a fost eliminat și ședința a continuat.
Despre modul în care parlamentul a aprobat guvernul Gavrilița, noi am relatat detaliat în transmisiunea online format text «PAS за PAS» („PAS cu PAS”).
În aceeași zi, miniștrii au depus jurământul. La ceremonia de depunere a jurământului, președintele Maia Sandu le-a urat membrilor noului guvern succes și a menționat că „învestirea unui guvern integru, sprijinit de o majoritate parlamentară formată din oameni cinstiți, este ceea ce și-au dorit sute de mii de oameni care au mers la vot cu speranța de a schimba situația din țară în bine”. Cum s-a desfășurat ceremonia – puteți urmări în transmisiunea noastră online.
Riscuri și priorități
După alegerile parlamentare anticipate, PAS a obținut oportunitatea de a forma independent cabinetul de miniștri, fără a împărți cu cineva guvernarea. În articolul «Молдова ждет перемен» („Moldova așteaptă transformări”), NM a analizat, cum puterea unui singur partid, așteptările prea mari ale cetățenilor și schimbarea clasei politice ar putea deveni pentru noua guvernare și un avantaj, și o capcană în același timp.
Guvernul Gavrilița a numit una dintre principalele sale priorități combaterea corupției. Intenționează să înceapă cu sistemul justiției pe care vor să-l curățe de judecătorii și procurorii corupți, cu ajutorul evaluării externe. În articolul «По законам хорошего времени» („Conform legilor vremurilor bune”), NM a analizat, poate oare sistemul justiției să fie curățat prin această metodă și de ce pentru realizarea acestui obiectiv este necesară o abordare complexă.
Pensii
Guvernul Gavrilița a promis că deja anul acesta va majora mărimea pensiei minime până la 2 mii de lei. Această inițiativă va costa bugetul circa 700 milioane de lei anul curent și 2,3 miliarde de lei anul viitor. NM a analizat, va putea oare noua guvernare să-și îndeplinească această promisiune și de ce acest lucru nu va soluționa problema principală a sistemului de pensii.
Chișinău și ploile torențiale
Din cauza ploilor torențiale, mai multe străzi din Chișinău s-au transformat vineri în râuri, circulația transportului, inclusiv a celui public, a fost perturbată (foto). Vântul puternic a răsturnat arbori. Ziua s-a făcut întuneric, ca pe timp de noapte. Sinopticienii susțin că acest lucru nu este provocat de nicio anomalie, pur și simplu de-asupra Moldovei a trecut un ciclon. Cei de la Moldcell au anunțat despre defecțiuni tehnice în activitatea operatorului de telefonie mobilă din cauza condițiilor meteo nefavorabile.
Jocurile Olimpice
Sportivele Daniela Cociu și Maria Olărașu din Moldova au ajuns în semifinalele Jocurilor Olimpice la proba canoe dublu 500 de metri. S-a calificat în semifinale și Serghei Tarnovschi, care a ocupat locul întâi în grupa a patra a calificărilor la proba canoe individual la 1000 de metri.
Situația epidemiologică
În Moldova continuă să crească numărul de cazuri de îmbolnăvire cu COVID. În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 241 de cazuri noi de coronavirus. La fel ca și în zilele precedente, cele mai multe cazuri de contaminare s-au înregistrat în Transnistria (52), Chișinău (51) și Cahul (32). Alte cinci persoane au decedat din cauza complicațiilor provocate de coronavirus. 1456 de persoane bolnave continuă să se trateze, 70 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 14 – conectate la aparatele de respirație asistată.