Sandu, reforme și UE
Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu șeful Delegației Uniunii Europene în Moldova, Janis Mažeiks, cu care a discutat despre pașii următori pe calea spre UE. Aceștia includ implementarea recomandărilor Comisiei Europene, analiza legislației moldovenești pentru compatibilitate cu standardele europene și aprobarea cadrului de negocieri de către statele membre UE.
Cu societatea civilă, Sandu a discutat organizarea referendumului pentru aderarea Moldovei la UE, preconizat pentru sfârșitul anului. Președinta a accentuat rolul ONG-urilor ca forță motrice a consolidării democratice și a promovării integrării europene în rândul cetățenilor.
Guvernul a aprobat Programul de reforme economice pentru 2024-2026, elaborat în contextul analizei economice a țărilor candidate la UE. Programul vizează consolidarea reformelor structurale pentru susținerea stabilității macroeconomice, creșterea competitivității și crearea de noi locuri de muncă. Documentul va fi prezentat în curând Comisiei Europene.
Prima ședință a Parlamentului și proteste
Legislativul a desfășurat prima ședință plenară a sesiunii de primăvară, la care au participat și deputații Partidului «SOR», formațiunea declarată neconstituțională. Concomitent, reprezentanții partidului «Renaștere», afiliat lui Șor, au organizat un protest în centrul capitalei cu lozinci antiguvernamentale. Reporterul NM Denis Borșevici a descoperit și un contraprotest. Din fericire, nu au fost înregistrate ciocniri violente.
Deputata PAS Doina Gherman a devenit vicepreședintă a Parlamentului, înlocuindu-l pe Mihai Popșoi, care a preluat funcția de ministru al Afacerilor Externe. Candidatura lui Gherman a fost susținută de 54 de deputați PAS, 8 abținându-se.
Parlamentul a ratificat acordul cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru un grant de €600.000. Fondurile vor fi direcționate spre dezvoltarea sistemului de gestionare a deșeurilor, incluzând achiziționarea de echipamente și lichidarea depozitelor neautorizate.
La solicitarea Veronicăi Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție, Parlamentul a extins personalul instituției cu 54 de unități. Numărul procurorilor va rămâne neschimbat, sporind numărul ofițerilor de urmărire penală, a investigatorilor și a consilierilor procurorilor. Bugetul de stat va aloca 103 milioane de lei în acest scop.
De asemenea, a fost adoptat în a doua lectură amendamentul deputatului PAS Lilian Carp, care obligă președinții partidelor politice, adjuncții și membrii organelor executive ale formațiunilor politice să depună declarații de venit și avere.
Opoziția parlamentară a solicitat audierea premierului Dorin Recean, a ministrului Infrastructurii Andrei Spînu și a ministrului Energiei Victor Parlicov pentru a discuta probleme acute din țară. Inițiativa opoziției a fost respinsă de PAS, iar speakerul Igor Grosu a numit opoziția «o grupare politică organizată».
Primăria Chișinău
În următoarele două săptămâni, Primăria Chișinăului va elabora și prezenta spre consultare proiectul de buget municipal pentru 2024. Consiliul Municipal va putea să îl adopte peste nu mai devreme de o lună. Viceprimarul Olga Ursu a declarat că problemele cu elaborarea bugetului au apărut din cauza greșelilor, «posibil intenționate», ale actualului Guvern.
Ion Ceban a transferat responsabilitatea organizării grupelor cu program prelungit în școli către Ministerul Educației, care a numit un «propriu» șef al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport.
La rândul său, ministrul Educației, Dan Perciun, a invitat părinții elevilor la ședința Consiliului Municipal Chișinău pentru a convinge continuarea finanțării grupelor cu program prelungit din bugetul municipal.
Capitala și patrimoniul cultural
Ministerul Culturii a prezentat mai multe inițiative și proiecte arhitecturale pe care intenționează să le pună în aplicare în 2024 pentru a proteja obiectele incluse în lista patrimoniului național. În primul rând, este vorba despre conceptul de cartier istoric al Chișinăului în zona străzilor Mitropolitului Banulescu-Bodoni și Pușkin, inclusiv trotuarul din secolul al XIX-lea de pe strada 31 august 1989. Conform proiectului, cartierul istoric va deveni un spațiu cultural distinct.
De asemenea, Ministerul Culturii intenționează să conteste decizia Curții de Apel Chișinău în cazul cafenelei «Guguță».
Sub privirea lui Themis
Înalta Curte de Justiție a emis o decizie finală în procesul intentat de fostul concesionar al Aeroportului Chișinău, Avia Invest, împotriva guvernului. Cererea a fost respinsă. În plus, compania a fost obligată să plătească Moldovei costurile de judecată în valoare de 216,6 mii de euro și taxa de arbitraj de 422,5 mii de euro.
Diverse
În Moldova, a început din nou înscrierea pentru cursurile gratuite de limba română. Acestea vor avea loc atât în format fizic, cât și online, din luna martie până în decembrie. La finalizarea cursurilor, studenților li se vor elibera certificate.
Inspectoratul General pentru Migrație al Moldovei a refuzat acordarea azilului unui tânăr homosexual, care a fugit din Rusia din cauza homofobiei și a războiului. Motivul invocat a fost «insuficiența dovezilor» că ar fi fost persecutat în țara sa natală.
Ce ne așteaptă astăzi?
- 09:00 — briefing de presă susținut de către deputatul PAS Radu Marian și directorul Secretariatului Comunității Energetice, Arthur Lorkowski
- 10:00 — ședința ANRE;
- 10:00 — ministrul Energiei Victor Parlicov va susține o conferință de presă alături de comisarul european pentru energie, Kadri Simson.