Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova

NM Espresso: Maia Sandu este chemată în judecată, noi falsuri «plimbă» prin Moldova, un polițist a refuzat 20 de mii de dolari

Cazul concesionării aeroportului

Președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean vor fi audiați ca martori în cazul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Instanța a admis cererea avocaților inculpaților. «Sper că vor veni în instanță. Acesta va fi un gest de responsabilitate civică», a declarat fostul premier Iurie Leancă, unul dintre inculpații din dosar.

Administrația prezidențială, comentând decizia judecătorească, a spus că în 2013, Maia Sandu, în calitate de membru al Guvernului, nu a votat pentru concesiunarea către Avia Invest. «Acest lucru poate fi demonstrat cu ușurință vizionând înregistrarea video a ședinței de Guvern», au declarant reprezentații Președinției, adăugând că examinarea acestui caz este «un spectacol de circ jucat de corupți pentru a ascunde adevărul».

Armament din Germania

Germania va furniza Moldovei alte 14 vehicule blindate Piranha-3H, precum și sisteme de apărare antiaeriană. În cadrul ceremoniei de predare a ajutorului militar, un jurnalist de la Canalul 5, controlat de Șor, l-a întrebat pe ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, de ce «Germania oferă ajutor nu pentru a lupta cu sărăcia din Moldova, ci pentru a militariza țara». Ministrul moldovean al Apărării, Anatoli Nosatâi, a numit această întrebarea «manipulatorie». Pistorius a spus că nu ar trebui de contrapus sărăcia cu apărarea.

Sentimente pro-ruse

În Moldova, după cum arată sondajele de opinie, numărul susținătorilor Rusiei în războiul din Ucraina este în creștere. De ce se întâmplă acest lucru și ce legătură are cu asta trecutul istoric și situația socio-economică din Moldova, citiți în materialul «Te bate — înseamnă că iubim».

Gaz pentru Transnistria

Moldova și Ucraina au convenit să continue aprovizionarea cu gaz rusesc a regiunii transnistrene și după 2024, când expiră acordul de tranzit al Ucrainei cu Gazprom. Probabil că gazul va fi livrat în Transnistria prin Turcia. Ministrul Energiei Victor Parlicov a menționat că Moldova nu va garanta niciunul dintre posibilele contracte.

Știri false și dezinformare

Moldova a devenit din nou victima campaniilor de dezinformare. De data aceasta, pe site-urile de filme piratate au reclame false în care era difuzat un videoclipul în care se spunea că autoritățile moldovenești intenționează să introducă o «taxă patriotică» de 10%. Această informație a fost respinsă de Guvern.

Victimă a dezinformării a fost și șeful delegației UE în Moldova, Janis Mazeiks. Imaginea lui a apărut în mai multe fotografii contrafăcute. Mazeiks însuși a spus că i s-a părut «puțin amuzant» să le vadă.

Logsdon a plecat din Moldova

Kent Logsdon, care și-a încheiat mandatul de ambasador al SUA în Republica Moldova, a părăsit țara ieri dimineață. «În timpul muncii mele aici, am întâlnit mulți oameni minunați, și în special tineri talentați, care reprezintă viitorul Moldovei», a menționat diplomatul în discursul său de rămas bun în limba română.

Procedura de moștenire

Parlamentul a aprobat modificări la procedura moștenirii. Acum, pentru a înregistra o moștenire, nu este necesar să vă adresați la un notar de la locul de reședință al testatorului, ci la oricare notar.

Poliția nu ia mită

Ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Adrian Efros, l-a promovat înainte de termen pe șeful inspectoratului de poliție al sectorului Botanica din Capitală, Sergiu Rusu, după ce acesta a refuzat mită de 20 de mii de dolari. Un cetățean al Ucrainei a oferit această sumă pentru că afacerea lui, un call cengtru ilegal, să fie scutit de verificări.

Mituitorul a fost reținut pentru 72 de ore. «Sergiu Rusu a demonstrat că în poliție lucrează oameni cinstiți. Corupția reprezintă o amenințare serioasă pentru securitate», a menționat Efros.

BI-2 despre cetăţenie

Chitaristul bas al grupului rus «BI-2»,Maxim Andriușcenco, care a primit cetățenia moldovenească, a spus că dintre toate țările fostei URSS, «Moldova este cel mai prietenos stat pentru noi». «În plus, Maia și cu mine, președinta, ne simpatizăm reciproc», a adăugat muzicianul, care nu are de gând să rămână în Moldova.

Ce ne așteaptă astăzi:

  • Vară, multă vară și +33 de grade.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Natalia Morari

Natalia Morari a comentat informația privind posibila interdicție în spațiul Schengen, alături de Ion Ceban: „Nu am confirmare oficială”

Ex-jurnalista Natalia Morari, care în ultimul an este implicată în politică și a candidat inclusiv la funcția de președinte al țării, a comentat informațiile apărute în presa din Moldova și România despre posibila interdicție în spațiul Schengen alături de primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Morari a reacționat pe rețelele sociale, declarând că „știrea este prea serioasă” pentru a o comenta în lipsa unei confirmări oficiale:

„Știu că așteptați o reacție din partea mea, dar știrea e prea serioasă ca să comentez ceea ce a apărut doar pe surse. Nu am deocamdată nicio confirmare oficială. Dacă va apărea, neapărat voi veni cu o reacție”, a scris aceasta.

Al doilea nume vehiculat în presa din Moldova și România, privind interdicția în spațiul Schengen este cel al ex-premierului Vasile Tarlev, în prezent lider al Partidului „Viitorul Moldovei”. El nu a comentat deocamdată informațiile. De menționat că, în dimineața de 9 iulie, Tarlev a expediat presei un comunicat în care a informat despre participarea la conferința științifico-practică organizată de Universitatea „Ovidius” din Constanța. În seara de 9 iulie, pe pagina de Facebook a acestuia a fost publicată o secvență dintr-un interviu oferit presei române.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

***

Precizăm că Natalia Morari a activat peste 15 ani în domeniul jurnalismului politic din Republica Moldova. De-a lungul timpului a lucrat la TV8, unde a avut propria emisiune politică și făcut parte din Consiliul de administrare al televiziunii. În 2021, Morari a părăsit Consiliul de administrare al televiziunii, invocând „presiunii” din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Morari a declarat că SIS o șantaja cu informații despre viața ei personală și a dezvăluit că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ulterior a fost anunțat în căutare. Informația despre legătura lui Morari cu Platon a provocat un scandal, deoarece s-a aflat că ea a făcut interviuri cu el în timp ce erau deja într-o relație. În final, emisiunea ei de la TV8 a fost închisă definitiv, iar Morari a devenit unul dintre primele și puținele exemple de „cancel culture” în comunitatea profesională și politică din care făcea parte.

După acest eveniment, Natalia Morari a devenit o voce critică față de actualul președinte al țării, Maia Sandu, și partidului de guvernare, pe care i-a susținut în trecut.

În mai 2024, ex-jurnalista a fost organizatoarea unei întâlniri dintre mai mulți lideri politici de opoziție, care a avut drept scop discutarea posibilității de a identifica un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte – o inițiativă a socialistului Igor Dodon. Într-un final, inițiativa a eșuat, iar în luna iulie, Natalia Morari și-a anunțat intenția de concura la scrutinul prezidențial în calitate de „candidat independent”.

În martie 2025, ea a realizat un interviu cu fostul candidat la președinția României, Călin Georgescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: