Noua ediție a Constituției
Până la sfârșitul săptămânii, în librăriile din Moldova va fi disponibilă o nouă ediție a Constituției. Noua ediție a legii supreme include «toate modificările legate de cursul de integrare europeană al Moldovei, aprobate prin referendumul constituțional republican din 20 octombrie, precum și prevederile privind recunoașterea limbii române ca limbă oficială de stat», au declarat reprezentanți ai Guvernului.
Remanieri în Guvern
Prim-ministrul Dorin Recean va anunța remanierile guvernamentale luni, 18 noiembrie: «În aceste zile după scrutin, împreună cu mai multă lume, am analizat și am pus în discuție schimbările pe care trebuie să le facem în guvernare și cine anume trebuie să conducă efortul în sensul acestor schimbări».
De asemenea, Recean a subliniat că instituțiile statului se confruntă cu un deficit acut de personal, dar trebuie să gestioneze eficient resursele în condiții de restricții și «să se concentreze pe priorități».
Credit BERD
Moldova speră să obțină un credit de 143,5 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru un proiect de optimizare a sistemului de termoficare centralizată în Chișinău. Guvernul a aprobat inițierea negocierilor. Proiectul include trecerea a 1665 de clădiri la un sistem de încălzire pe orizontală.
Alegerile: aspecte neobișnuite
De ce principiul «nu e nevoie să votez, totul este deja decis» nu funcționează în Moldova? Cum a influențat corupția electorală asupra rezultatelor alegerilor și de ce a fost posibil acest lucru? Este posibil «să furi» rezultatul alegerilor în ziua votului? Despre aceste aspecte și alte probleme din campania electorală a discutat jurnalista NewsMaker Daria Slobodcicova într-un interviu cu Nicolae Panfil, directorul de program al asociației Promo-LEX.
Noile acte de identitate
Guvernul Republicii Moldova a aprobat cerințele tehnice și standardele de siguranță pentru noile acte de identitate, care vor fi introduse până în aprilie 2025. Acestea vor fi dotate cu cipuri electronice pentru stocarea semnăturii electronice. Noile acte de identitate vor putea fi folosite și ca pașaport, iar informațiile despre domiciliu nu vor mai fi indicate.
Bălți: scandal și o nouă taxă
Primăria Bălți a decis să limiteze prin reguli speciale posibilitatea jurnaliștilor de a reflecta activitatea administrației orașului. Centrul pentru Jurnalism Independent a acuzat Primăria Bălți de obstrucționarea activității jurnaliștilor. În urma acestui incident, primarul Alexandr Petkov și-a cerut scuze și a anulat noile reglementări.
De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2025, taxa pentru călătoriile cu troleibuzul va crește de la 4 la 6 lei, iar locuitorii vor plăti o taxă de salubritate de 13 lei pe lună (156 lei pe an).
Investiții: Calea ferată
Compania germană Obermeyer Group deschide o filială în Moldovași angajează personal pentru a «contribui la modernizarea rețelei feroviare a Moldovei». Compania a primit un contract de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru asistență tehnică și supravegherea proiectului de reabilitare a unui tronson de cale ferată din Moldova. Ministrul Economiei Dumitru Alaiba a declarat că țara devine «atractivă pentru marii investitori.»
Protecția copiilor
Guvernul a aprobat un proiect de lege pentru protecția copiilor minori împotriva ieșirilor ilegale din țară în situații vulnerabile, de exemplu în caz de divorț a părinților. Dacă va fi aprobat de Parlament, proiectul va interzice scoaterea unui copil din țară pentru o perioadă mai mare de 30 de zile fără consimțământul notarial al tuturor reprezentanților săi legali.
Cultivarea cânepei în Moldova
Guvernul a aprobat un proiect de lege care permite fermierilor să cultive cânepă industrială pentru producția de semințe, fibre sau ulei. Conform proiectului, va fi permisă cultivarea doar a anumitor soiuri tehnice. «Este o oportunitate excelentă pentru afacerile din Moldova, pentru fermieri și pentru cei care produc componente din cânepă industrială», a declarat prim-ministrul Dorin Recean.
Tehnică de uz casnic
Guvernul a aprobat un proiect de lege care va verifica conformitatea electrocasnicelor importate în Moldova cu standardele europene de ecologie și eficiență energetică. Este vorba despre electrocasnice, becuri, dispozitive electronice și sisteme de încălzire. Noile cerințe au scopul de a contribui la optimizarea consumului de energie și creșterea durabilității aparatelor.
Agenda zilei:
- 10:00 — Deschiderea Laboratorului de Cercetări Sociale, Inovație și Date «Dimitrie Gusti», Universitatea de Stat din Moldova
- 11:00 — Ședința Consiliului Național al Monumentelor