Stare de urgență și moțiune de cenzură
Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a solicitat deputaților să introducă starea de urgență în sectorul energetic. Proiectul de lege menționează că situația ar putea deveni mai dificilă decât în noiembrie 2022, când Ucraina a suspendat exportul de energie electrică din cauza bombardamentelor Rusiei, iar Centrala de la Cuciurgan a oprit livrările de curent către malul drept al Nistrului.
Deputații au discutat, de asemenea, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Recean, inițiată de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a ieșit în apărarea ui Recean. În cele din urmă, moțiunea nu a primit susținerea majorității deputaților.
Compensațiile pentru încălzire
Deputatul PAS și președintele Comisiei parlamentare pentru economie, Radu Marian, a recunoscut că mulți cetățeni sunt nemulțumiți de mărimea compensațiilor pentru încălzire din acest an. El a explicat că obiectivul autorităților nu este să ofere aceeași sumă ca în anul precedent, ci să asigure ca facturile plătite de cetățeni să nu fie mai mari decât iarna trecută. Totodată, Marian a subliniat că tarifele din acest an sunt mai mici.
10 ore de blackout în Transnistria
Regiunea transnistreană s-ar putea confrunta cu un blackout de 10 ore în urma trecerii Centralei de la Cuciurgan la cărbune. Ministrul dezvoltării economice al regiunii, Serghei Obolonic, a explicat că ambele blocuri pe cărbune ale centralei sunt extrem de uzate, iar o eventuală oprire a unuia dintre ele ar putea lăsa malul stâng al Nistrului fără energie electrică pentru 10 ore.
Transnistria a elaborat un plan de deconectări programate în cazul întreruperii furnizării gazelor. Potrivit șefului Centralei, Vasile Sîrbu, aceste măsuri ar putea deveni necesare dacă populația va utiliza simultan prea multe electrocasnice. Una dintre măsurile preventive este aprovizionarea cu lemne de foc pentru un eventual blackout.
Energie regenerabilă în Moldova
Conform unui raport al Ministerului Energiei, în 2024, Moldova a ocupat primul loc în clasamentul Comunității Energetice, datorită progreselor semnificative în domeniul energiei regenerabile. Până în 2030, Moldova planifică să atingă o cotă de 27% de energie «verde» în consumul total.
Rezultatele vizitei Maiei Sandu la Bruxelles
Președinta Maia Sandu și-a încheiat vizita de lucru la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu noul președinte al Consiliului European, António Costa. În cadrul discuțiilor, aceștia au abordat subiecte precum economia Republicii Moldova și aderarea la Zona unică de plăți în euro (SEPA). Maia Sandu a oferit detalii despre discuții: «Am convenit să finalizăm negocierile pentru aderarea la Zona unică de plăți în 2025 și să eliminăm complet taxele de roaming».
De asemenea, președinta a conferit «Ordinul de Onoare» fostului Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și vicepreședinte al Comisiei Europene, Josep Borrell, pentru tot ce a făcut el pentru Moldova.
Sandu a discutat și despre cel mai mare pachet de asistență financiară, în valoare de 1,8 miliarde de euro, din care prima tranșă va fi disponibilă în primele luni ale anului 2025.
Cu toate acestea, ritmul lent al reformelor-cheie și capacitatea insuficientă a instituțiilor de stat ar putea încetini procesul de integrare a Moldovei în Uniunea Europeană.
În plus, țara se confruntă cu o migrație masivă, iar modelul sursei de «forță de muncă ieftină» nu mai este viabil, dar nici nu a fost înlocuit de un alt model sustenabil. Aceste concluzii au fost formulate de experții centrului Expert-Grup în cadrul unui studiu privind situația economică a Moldovei.
Protestele sindicatelor
Federația Națională a Sindicatelor va organiza un protest în fața clădirii Parlamentului din Chișinău. Organizația cere majorarea salariilor angajaților din sectorul public. Sindicatele au întocmit o listă de cerințe adresate autorităților.
Dodon îl «copiază» pe Georgescu
Președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, aflat la forumul «CO.ЗНАНИЕ» din Nijnii Novgorod, a declarat că tendințele globale indică trecerea de la globalism la suveranism. El a menționat că Occidentul se opune acestui proces și a dat exemplul alegerilor din România, unde suveranistul Călin Georgescu a câștigat recent primul loc la alegerile prezidențiale. Însă rezultatele acestor alegeri au fost anulate pe motiv de «intervenție a Rusiei».
Alegeri în România după «instrucțiunile» lui Șor
Curtea Constituțională a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din România, în care a câștigat candidatul populist Călin Georgescu. Cine a «îngenuncheat» democrația românească? Prin ce se aseamănă strategiile lui Georgescu cu rețeaua lui Șor? Sunt Kremlinul și TikTok cu adevărat vinovați? Răspunsurile le puteți afla în noul episod NM_explains cu Ecaterina Dubasova.
Conform unei investigații a unei publicații românești, Georgescu ar fi folosit idei din proiectul «Hrană, apă, energie» lansat în 2022 de Ilan Șor pentru programul său electoral. Georgescu, însă, susține că Șor i-ar fi furat ideile.
«Capturarea Parlamentului Moldovei»
Șeful SIS, Alexandru Musteață, a avertizat că Rusia ar putea încerca să intervină în alegerile parlamentare din Republica Moldova din 2025. Acesta a prezentat dovezi solide, deși Rusia și susținătorii săi din Moldova neagă orice implicare.
Deficit de vaccinuri antigripale
Instituțiile medicale din Moldova au utilizat deja 99,7% din stocurile de vaccinuri antigripale. Doze disponibile mai sunt doar în Chișinău, Bălți, Edineț și Râșcani. Agenția Națională pentru Sănătate Publică îndeamnă cetățenii să se grăbească.
Escrocii au obținut 4 milioane de lei
Poliția a reținut doi bărbați suspectați de escrocherie. Aceștia ar fi înșelat două femei, obținând de la ele 4 milioane de lei, promițându-le câștiguri pe platforme de trading.
Atenție, nu este Fiscul
Serviciul Fiscal de Stat (SFS) din Moldova a avertizat cetățenii despre creșterea numărului de cazuri de fraudă. Escrocii trimit e-mailuri din numele instituției, cerând plata unor «obligațiuni fiscale». SFS explică cum pot fi identificate mesajele autentice.
Ex-deputat riscă 15 ani de închisoare
Procuratura Anticorupție a finalizat ancheta împotriva unui fost deputat al Parlamentului Republicii Moldova. Potrivit surselor NM, este vorba despre Eva Gudumac. Suma totală a achizițiilor acesteia a depășit de peste 60 de ori salariul mediu al unui deputat în 2017. Acuzata riscă o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare.
Vinuri moldovenești la Tokyo
La Tokyo a avut loc o expoziție a vinurilor din Republica Moldova, unde și-au prezentat produsele 16 crame. În primele 11 luni ale anului 2024, exportul vinurilor moldovenești în Japonia a crescut cu 94%.
Campionii noștri
Sportivii moldoveni au câștigat 25 de medalii la Campionatul European de kettlebell și para- kettlebell din Pescara, Italia.
Halterofilul moldovean Marin Robu a obținut o medalie de argint și una de bronz la Campionatul Mondial de Haltere din Bahrain.
Maratonul de Crăciun la Chișinău
Circulația transportului va fi suspendată în centrul Chișinăului pe 14 decembrie, din cauza Maratonului de Crăciun. Primăria capitalei a anunțat care rute de troleibuz și autobuz vor fi afectate.
Bulgaria și România, în Spațiul Schengen
Începând cu 1 ianuarie 2025, Bulgaria și România vor fi integrate complet în Spațiul Schengen. Consiliul Uniunii Europene a aprobat eliminarea controalelor la frontierele acestor țări.
Trump — «Omul Anului»
Revista americană Time l-a desemnat pe Donald Trump drept «Omul Anului». Autorii scriu că renașterea politică a lui Trump «nu are egal în istoria americană».
Agenda zilei
- 10:00 — Protest organizat de Federația Națională a Sindicatelor din Moldova
- 13:00 — Ședința Consiliului Municipal Chișinău