kp.md

NM Espresso: riscă oare Moldova să rămână fără gaze, de ce ACUM îl consideră că procurorul Morari este victimă și încotro zboară Filat

Gazele: guvernul se poartă ciudat?

Liderii ACUM Maia Sandu și Andrei Năstase au declarat că de la 1 ianuarie, Moldova riscă să înghețe, rămânând fără gaze. Sandu afirmă că negocierile cu Ucraina și România în privința livrărilor alternative de gaze sunt blocate. Iar Năstase a amenințat guvernul Chicu prin proteste în masă, dacă acesta nu va găsi o soluție pentru depășirea crizei energetice.

În replică, premierul Ion Chicu a învinuit guvernul Sandu de faptul că acesta nu s-a pregătit cum trebuie de sezonul rece al anului și a numit declarațiile lui Sandu «manipulări» și încercări de a atrage atenția asupra sa. Iar cei de la «Moldovagaz» au dat asigurări că reversul va fi, «în pofida a orice».

Iar NM a constatat că cele 90 de milioane de dolari pe care autoritățile moldovenești le-au solicitat de la BERD pentru achitarea livrărilor de gaze în situații excepționale, Moldova le va obține prin garanție de stat. În anumite circumstanțe, aceste 90 de milioane de dolari ar putea să se transforme în datorie de stat. NM a analizat, pe cât este de posibil acest lucru și de ce guvernul își asumă riscurile garanției de stat, dacă responsabilitatea principală pentru asigurarea țării cu gaze o poartă «Moldovagaz», întreprinderea care trebuie să soluționeze problema privind posibilele modalități de livrare.

Procuratura Generală: cu ce a început Stoianoglo

Procurorul general Alexandru Stoianoglo a dat indicații să fie verificată activitatea procuraturii Anticorupție și a Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, începând cu anul 2016. În legătură cu aceste verificări, Stoianoglo i-a suspendat din funcții pe șefii acestor procuraturi, Viorel Morari și Dorin Compan. Nu se știe, pe cât timp. Deocamdată, ei au fost transferați la Procuratura Generală.

În aceeași zi, la 9 decembrie, Morari a contestat în instanța de judecată dispoziția lui Stoianoglo cu privire la verificări și la suspendarea din funcție.

Cei din ACUM au motivat hotărârea procurorului general prin reluarea de către Procuratura Anticorupție a dosarului despre finanțarea ilegală din străinătate a PSRM. Alții, de exemplu, liderul Partidului «Stânga Europeană» Grigore Petrenco și ex-procurorul Ivan Diacov consideră că Morari a primit după merit. Diacov a amintit despre investigația furtului miliardului, pe care Procuratura Anticorupție o desfășoară deja de un an, iar Petrenco a sugerat blocului ACUM «să nu creeze» din Morari o victimă.

Filat: zboară din Moldova?

Ex-premierul Vlad Filat, a cărui eliberare înainte de termen din închisoare a fost contestată de către autorități, intenționează să zboare spre Ungaria. Potrivit lui Filat, el zboară spre Budapesta la invitația prietenului său, prim-ministrul Ungariei Viktor Orban.

Eliberarea din închisoare a lui Filat a provocat multe semne de întrebare. Ministrul justiției Fadei Nagacevschi a menționat că nu înțelege, cum Filat a fost eliberat condiționat înainte de termen, dacă acesta nu și-a ispășit nici o jumătate din cei nouă ani de pedeapsă. NM a analizat, împreună cu experții, cum a fost calculat termenul lui Filat și dacă eliberarea sa a fost legală.

Șor: deputatul fugar revine?

Noul primar de Taraclia, ales din partea Partidului «Șor», a organizat în oraș deschiderea festivă a sărbătorilor de iarnă. Evenimentul principal a fost discursul video al lui Ilan Șor. Deputatul anunțat în căutare a repetat promisiunea sa electorală de a transforma Taraclia într-un Nice moldovenesc și a dat asigurări că «în curând», va reveni în Moldova. Taraclienii l-au salutat bucuroși. Detalii despre aceasta aflați din reportajul NM.

Plahotniuc: cumpără o televiziune din România?

Fostul lider al Partidului Democrat, oligarhul Vladimir Plahotniuc ar putea cumpăra postul de televiziune Prima TV din România. Conform informațiilor presei din România, Plahotniuc a propus aproape 4 milioane de euro pentru televiziunea care se află în prag de faliment.

Gripa: de ce nu se ajung vaccinuri

În Moldova din dreapta Nistrului, doar copiii sunt vaccinați gratuit contra gripei, precum și femeile însărcinate, persoanele în etate cu maladii cronice, medicii, polițiștii, militarii. Statul nu are bani pentru toți. O situație similară este și pe malul stâng al Nistrului. NM a analizat, de ce sunt insuficiente vaccinurile contra gripei și de ce doritorii de a se vaccina contra plată nu pot face acest lucru.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 10 decembrie

  • Consiliul Superior al Magistraturii va încerca din nou să convoace ședința. Celelalte patru încercări au eșuat din lipsă de cvorum.
  • Va avea loc ședința Comisiei Electorale Centrale.
  • În parlament va avea loc prima ședință a Platformei consultative a reprezentanților societății civile.
  • În parlament va fi vernisată expoziția consacrată rolului tinerilor în asigurarea drepturilor omului.
  • Anatol Postică, detectiv particular, va vorbi, în cadrul unei conferințe de presă, despre o escrocherie de pe piața imobiliară a Moldovei ce ține și de corupția din procuratură.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: