Maia Sandu în Portugalia
În timpul vizitei de stat la Lisabona, președinta țării s-a întâlnit cu oamenii de afaceri portughezi și a încercat să îi convingă că merită să investească în Moldova. Sandu le-a povestit despre proiectele de infrastructură care vor îmbunătăți legăturile Moldovei cu UE, le-a propus să investească în energie vere și a scos în evidență dezvoltarea domeniului IT. La forum a participat și președintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sausa.
Știri de la Guvern
În cadrul ședinței din 4 octombrie, cabinetul de miniștri a aprobat ajustările la bugetul de stat pentru anul 2023. Astfel, lucrătorii medicali vor primi salarii cu 15% mai mari începând cu luna curentă, iar angajații din domeniul cultură – cu 25% mai mari. Pedagogii vor beneficia de un ajutor unic în mărime de 5000 lei. Suplimentar, vor fi alocate 100 mln lei pentru drumuri, iar pentru proiectele de dezvoltare a localităților „Sat european” vor fi alocate încă 300 mln lei. Pentru susținerea fermierilor și a businessului au fost alocate încă 100 mln lei, iar pentru achitarea facturilor la energie electrică și încălzire în școli, grădinițe, spitale și alte instituții de stat – 352 mln lei.
De asemenea, Guvernul a aprobat proiectul de lege care prevede că mamele neangajate în câmpul muncii vor beneficia de asigurare medicale gratuită pe o durată de până la 2 ani după naștere.
Alegeri
Majoritatea parlamentară a aprobat în cadrul ședinței de urgență, în două lecturi, modificările la Codul Electoral, care vor restricționa participarea la alegeri a reprezentanților partidelor declarate în afara legii. Speakerul Igor Grosu a declarat că modificările vor înlătura lacunele din cauza cărora Curtea Constituțională a declarat neconstituționale modificările anterioare.
Cu doar câteva ore înainte de ședința Parlamentului, Comisia pentru Situații Excepționale a interzis reprezentanților partidelor neconstituționale să participe la scrutin. Iar reprezentanții partidelor „Renaștere” și „Șansă”, afiliate oligarhului fugar Ilan Șor, s-au pomenit cu percheziții.
La rândul său, Șor a calificat cele întâmplate pe 4 octombrie drept „ziua neagră a istoriei țării” și „dictatură totală”.
Despre cum a reușit PAS să ocolească decizia Curții Constituționale și dacă a fost sau nu legală această abordare – în materialul „Cum să scapi de Ilan Șor într-o zi”.
Între timp, directorul Agenției Relații Interetnice Dmitri Moruz și-a anunțat demisia, pe care a explicat-o prin lipsa unor rezultate semnificative în activitate. Totodată, Moruz intenționează să își concentreze forțele pentru cursa electorală pentru funcția de primar de Cahul.
Despre importul grânelor și nu numai
Ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a declarat că, prin decizia CSE, în Moldova, importul de grâu, porumb și floarea-soarelui va fi posibil doar în bază de licență. Bolea consideră că astfel se va reuși stabilizarea prețurilor la cereale și vor fi protejați producătorii locali.
Între timp, România a decis să limiteze importul de cereale din Moldova și Ucraina.
Sezonul de încălzire bate la ușă
Ministrul Muncii Alexei Buzu a îndemnat cetățenii ca, din 1 noiembrie, să se înregistreze pe platforma compensatii.gov.md. Nivelul de vulnerabilitate energetică va fi determinat în baza a două criterii: veniturile familiilor din ultimele șase luni și consumul de energie în sezonul rece precedent.
Premiile Nobel
Premiul Nobel pentru chimie 2023 a fost câștigat de cercetătorii Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus şi Alexei I. Ekimov, a anunțat miercuri Academia Regală Suedeză de Ştiinţe. Premiul a fost acordat pentru „descoperirea și sinteza punctelor cuantice”. Nanoparticulele și punctele cuantice sunt utilizate în luminile LED și în ecranele TV și pot fi folosite și pentru a ghida chirurgii în timp ce îndepărtează țesuturile canceroase.
Ce ne așteaptă astăzi?
10:00 ședința Parlament, Forumul de afaceri Moldova – Estonia