NM Espresso: salarii mai mari pentru unii bugetari, de ce oamenii lui Șor nu vor putea, totuși, să candideze la alegeri și cine va putea importa cereale

Maia Sandu în Portugalia

În timpul vizitei de stat la Lisabona, președinta țării s-a întâlnit cu oamenii de afaceri portughezi și a încercat să îi convingă că merită să investească în Moldova. Sandu le-a povestit despre proiectele de infrastructură care vor îmbunătăți legăturile Moldovei cu UE, le-a propus să investească în energie vere și a scos în evidență dezvoltarea domeniului IT. La forum a participat și președintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sausa.


Știri de la Guvern

În cadrul ședinței din 4 octombrie, cabinetul de miniștri a aprobat ajustările la bugetul de stat pentru anul 2023. Astfel, lucrătorii medicali vor primi salarii cu 15% mai mari începând cu luna curentă, iar angajații din domeniul cultură – cu 25% mai mari. Pedagogii vor beneficia de un ajutor unic în mărime de 5000 lei. Suplimentar, vor fi alocate 100 mln lei pentru drumuri, iar pentru proiectele de dezvoltare a localităților „Sat european” vor fi alocate încă 300 mln lei. Pentru susținerea fermierilor și a businessului au fost alocate încă 100 mln lei, iar pentru achitarea facturilor la energie electrică și încălzire în școli, grădinițe, spitale și alte instituții de stat – 352 mln lei.

De asemenea, Guvernul a aprobat proiectul de lege care prevede că mamele neangajate în câmpul muncii vor beneficia de asigurare medicale gratuită pe o durată de până la 2 ani după naștere.


Alegeri 

Majoritatea parlamentară a aprobat în cadrul ședinței de urgență, în două lecturi, modificările la Codul Electoral, care vor restricționa participarea la alegeri a reprezentanților partidelor declarate în afara legii. Speakerul Igor Grosu a declarat că modificările vor înlătura lacunele din cauza cărora Curtea Constituțională a declarat neconstituționale modificările anterioare.

Cu doar câteva ore înainte de ședința Parlamentului, Comisia pentru Situații Excepționale a interzis reprezentanților partidelor neconstituționale să participe la scrutin. Iar reprezentanții partidelor „Renaștere” și „Șansă”, afiliate oligarhului fugar Ilan Șor, s-au pomenit cu percheziții.

La rândul său, Șor a calificat cele întâmplate pe 4 octombrie drept „ziua neagră a istoriei țării” și „dictatură totală”.

Despre cum a reușit PAS să ocolească decizia Curții Constituționale și dacă a fost sau nu legală această abordare – în materialul „Cum să scapi de Ilan Șor într-o zi”.

Între timp, directorul Agenției Relații Interetnice Dmitri Moruz și-a anunțat demisia, pe care a explicat-o prin lipsa unor rezultate semnificative în activitate. Totodată, Moruz intenționează să își concentreze forțele pentru cursa electorală pentru funcția de primar de Cahul.


Despre importul grânelor și nu numai 

Ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a declarat că, prin decizia CSE, în Moldova, importul de grâu, porumb și floarea-soarelui va fi posibil doar în bază de licență. Bolea consideră că astfel se va reuși stabilizarea prețurilor la cereale și vor fi protejați producătorii locali.

Între timp, România a decis să limiteze importul de cereale din Moldova și Ucraina.


Sezonul de încălzire bate la ușă

Ministrul Muncii Alexei Buzu a îndemnat cetățenii ca, din 1 noiembrie, să se înregistreze pe platforma compensatii.gov.md. Nivelul de vulnerabilitate energetică va fi determinat în baza a două criterii: veniturile familiilor din ultimele șase luni și consumul de energie în sezonul rece precedent.


Premiile Nobel 

Premiul Nobel pentru chimie 2023 a fost câștigat de cercetătorii Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus şi Alexei I. Ekimov, a anunțat miercuri Academia Regală Suedeză de Ştiinţe. Premiul a fost acordat pentru „descoperirea și sinteza punctelor cuantice”. Nanoparticulele și punctele cuantice sunt utilizate în luminile LED și în ecranele TV și pot fi folosite și pentru a ghida chirurgii în timp ce îndepărtează țesuturile canceroase.


Ce ne așteaptă astăzi? 

10:00 ședința Parlament, Forumul de afaceri Moldova – Estonia

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Natalia Morari

Natalia Morari a comentat informația privind posibila interdicție în spațiul Schengen, alături de Ion Ceban: „Nu am confirmare oficială”

Ex-jurnalista Natalia Morari, care în ultimul an este implicată în politică și a candidat inclusiv la funcția de președinte al țării, a comentat informațiile apărute în presa din Moldova și România despre posibila interdicție în spațiul Schengen alături de primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Morari a reacționat pe rețelele sociale, declarând că „știrea este prea serioasă” pentru a o comenta în lipsa unei confirmări oficiale:

„Știu că așteptați o reacție din partea mea, dar știrea e prea serioasă ca să comentez ceea ce a apărut doar pe surse. Nu am deocamdată nicio confirmare oficială. Dacă va apărea, neapărat voi veni cu o reacție”, a scris aceasta.

Al doilea nume vehiculat în presa din Moldova și România, privind interdicția în spațiul Schengen este cel al ex-premierului Vasile Tarlev, în prezent lider al Partidului „Viitorul Moldovei”. El nu a comentat deocamdată informațiile. De menționat că, în dimineața de 9 iulie, Tarlev a expediat presei un comunicat în care a informat despre participarea la conferința științifico-practică organizată de Universitatea „Ovidius” din Constanța. În seara de 9 iulie, pe pagina de Facebook a acestuia a fost publicată o secvență dintr-un interviu oferit presei române.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

***

Precizăm că Natalia Morari a activat peste 15 ani în domeniul jurnalismului politic din Republica Moldova. De-a lungul timpului a lucrat la TV8, unde a avut propria emisiune politică și făcut parte din Consiliul de administrare al televiziunii. În 2021, Morari a părăsit Consiliul de administrare al televiziunii, invocând „presiunii” din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Morari a declarat că SIS o șantaja cu informații despre viața ei personală și a dezvăluit că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ulterior a fost anunțat în căutare. Informația despre legătura lui Morari cu Platon a provocat un scandal, deoarece s-a aflat că ea a făcut interviuri cu el în timp ce erau deja într-o relație. În final, emisiunea ei de la TV8 a fost închisă definitiv, iar Morari a devenit unul dintre primele și puținele exemple de „cancel culture” în comunitatea profesională și politică din care făcea parte.

După acest eveniment, Natalia Morari a devenit o voce critică față de actualul președinte al țării, Maia Sandu, și partidului de guvernare, pe care i-a susținut în trecut.

În mai 2024, ex-jurnalista a fost organizatoarea unei întâlniri dintre mai mulți lideri politici de opoziție, care a avut drept scop discutarea posibilității de a identifica un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte – o inițiativă a socialistului Igor Dodon. Într-un final, inițiativa a eșuat, iar în luna iulie, Natalia Morari și-a anunțat intenția de concura la scrutinul prezidențial în calitate de „candidat independent”.

În martie 2025, ea a realizat un interviu cu fostul candidat la președinția României, Călin Georgescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: