Inaugurarea Maiei Sandu
Pe 24 decembrie, la Chișinău, a avut loc inaugurarea președintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu. Ceremonia s-a desfășurat la Palatul Republicii, în ziua încheierii primului mandat al Maiei Sandu. NM a urmărit evenimentul în direct.
La ceremonie au participat prim-ministrul Dorin Recean, președintele Parlamentului Igor Grosu, președinta Curții Constituționale Domnica Manole și alți oficiali. Cum a decurs inaugurarea, puteți urmări în reportajul foto realizat de NM.
În discursul său, Sandu a subliniat că «timpurile bune» promise s-au dovedit a fi «grele și pline de încercări», însă autoritățile au reușit să «mențină pacea și să protejeze democrația de amenințările externe».
De asemenea, Maia Sandu a abordat și tema crizei energetice: «Am început să ne eliberăm de dependența energetică. Și, deși prețurile sunt încă ridicate, nimeni nu ne mai poate controla».
Al doilea mandat al Maiei Sandu
Peste patru ani, PAS va trebui să găsească un alt candidat pentru funcția de președinte. Deocamdată, se pare că nu există un astfel de candidat. În același timp, Maia Sandu are o sarcină dificilă: să finalizeze negocierile cu UE până la sfârșitul celui de-al doilea mandat, făcând integrarea europeană ireversibilă. NM a analizat dacă Sandu poate realiza acest deziderat, ce riscuri prezintă viitoarele alegeri parlamentare și dacă e posibil ca după Sandu să se creeze un «vid de putere».
Schimbări în echipa Maiei Sandu
Consiliera președintelui pe probleme de cultură și relații interetnice, Angela Brașoveanu, pleacă din echipa administrației prezidențiale. Aceasta a declarat că va lucra la un proiect național major dedicat dezvoltării culturii.
Stoianoglo revine în politică
Fostul candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a anunțat că nu dorește să adere la vreun partid, dar este pregătit să intre în lupta politică. El a recunoscut că a primit invitații din partea mai multor partide, inclusiv de la PSRM, pentru a ocupa un loc listele lor pentru alegerile parlamentare. Cu toate acestea, Stoianoglo a subliniat că, dacă va participa la lupta politică, o va face nu pentru a deveni deputat, ci pentru a «aduce majoritatea cetățenilor moldoveni la victoria binemeritată».
Stoianoglo intenționează să devină «inițiatorul unui dialog larg și public între partide», pentru a uni cetățenii.
Chișinău și Bălți au rămas fără bugete pentru 2025
Consiliile municipale Chișinău și Bălți trebuiau să aprobe bugetele pentru anul 2025, însă acest lucru nu a fost posibil din lipsa cvorumului. În ambele municipii, acest eșec a provocat scandaluri cu implicarea primarilor și a consilierilor municipali din partea PSRM și PAS.
Criza energetică afectează spitalele din Transnistria
În regiunea transnistreană, spitalele centrale din Râbnița, Bender și Dubăsari, precum și Centrul Mamei și al Copilului din Bender nu vor putea funcționa non-stop după sistarea livrării gazului rusesc începând cu 1 ianuarie 2025. Autoritățile locale planifică redirecționarea pacienților către instituții medicale din alte orașe.
Unele sate ar putea rămâne fără gaz
Mai mult de zece sate din Moldova, aflate sub controlul Chișinăului (amplasate pe malul stâng al Nistrului), ar putea rămâne fără gaz din 1 ianuarie 2025. Aceste localități sunt conectate la rețeaua transnistreană, administrată de Tiraspoltransgaz. În cazul întreruperii livrărilor de la «Gazprom», acestea la fel ar putea fi afectate.
Găgăuzia a sărbătorit 30 de ani de autonomie
Autonomia Găgăuziei a împlinit 30 de ani. În acest an, autoritățile autonomiei, aflate sub controlul lui Ilan Șor, au fost nevoite să sărbătorească acest jubileu fără participarea Chișinăului. Nici diplomații europeni nu au fost prezenți la eveniment.
Despre cum s-a desfășurat sărbătoarea și ce greșeli și succese consideră locuitorii din Găgăuzia că au marcat ultimii 30 de ani, puteți citi în reportajul NM din Comrat, «Cu rugăciuni, Stalin și Găgăuzia Land».
Ambasadorii cântă colinde moldovenești
Ieri, în Ajunul Crăciunului, șeful misiunii UE în Moldova, ambasadorii țărilor europene și reprezentanți diplomatici din SUA, Marea Britanie, Japonia, Ucraina și Elveția în Moldova au interpretat colindul «O, brad frumos».
Clipul video a fost publicat de delegația UE în Moldova.
Despre ce a discutat Popșoi cu EAU
Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a discutat telefonic cu omologul său din Emiratele Arabe Unite, Abdullah bin Zayed Al Nahyan. Popșoi a abordat planurile pentru 2025: recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere, deschiderea ambasadei EAU în Moldova și lansarea unei curse aeriene din Chișinău către Abu Dhabi.
Sezonul de gripă în Moldova
Agenția Națională pentru Sănătate Publică a înregistrat 40 de cazuri de gripă sezonieră într-o săptămână, de cinci ori mai multe decât în săptămâna precedentă.De asemenea, numărul cazurilor de COVID-19 a crescut.
Criminal: delapidare și contrabandă
Un fost angajat al SIS va fi judecat pentru delapidarea a 250 000 de lei destinați desfășurării unor activități de investigație.
Organele de drept au confiscat 25 000 de pachete de țigări în valoare de peste un milion de lei. Perchezițiile au avut loc în casele și automobilele a doi suspecți care vindeau țigări fără acte și, probabil, le exportau ilegal.
Migrația ilegală
Poliția de Frontieră a destructurat o nouă rețea de migrație ilegală a bărbaților din Ucraina. Organele de drept au reținut doi locuitori ai raionului Ocnița, suspecți în organizarea schemei, și un complice al acestora din Ucraina. Potrivit poliției, suspecții percepeau 6500 de dolari pentru fiecare recrut.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!