Alegeri: Sandu vs Stoianoglo
Duminică, 27 octombrie, vor avea loc dezbateri între candidații la funcția de președinte al Moldovei — actualul șef de stat, Maia Sandu, și fostul Procuror General, Alexandr Stoianoglo. Dezbaterile se vor desfășura fără moderator: candidații își vor adresa reciproc câte zece întrebări. De asemenea ei vor avea timp pentru un cuvânt introductiv și pentru concluzii. Despre motivul pentru care aceste dezbateri au generat deja controverse, chiar înainte de a începe, și de ce sunt considerate cele mai importante dezbateri din Moldova din ultimii ani, aflați în noul episod al «NM_explains it all» cu Ecaterina Dubasova.
Între timp, înaintea turului doi al alegerilor, tensiunile au atins cote maxime, iar limbajul urii a revenit în politica moldovenească. În articolul «Ștefan cel Mare se va răsuci în mormânt», NM analizează de ce politicienii moldoveni nu pot renunța la xenofobie și limbajul plin de ură.
Sandu despre reforma justiției
Într-un interviu recent, Sandu a declarat că practicile internaționale de reformare a justiției s-au dovedit ineficiente în Moldova și că reforma justiției «nu se poate face cu mănuși albe». Sandu consideră că imediat după aceste alegeri vor trebui «adoptate măsuri radicale, diferite de cele din trecut».
PCRM: voturi pentru Stoianoglo
Partidul Comuniștilor (PCRM) și-a îndemnat membrii, susținătorii și cetățenii «patrioți» să voteze în turul doi «împotriva Maiei Sandu și pentru Alexandr Stoianoglo.» Anterior, liderul formațiunii, Vladimir Voronin, a afirmat că angajați ai ambasadelor Moldovei «au aruncat buletine de vot» și că PCRM deține dovezi ale falsificărilor. În acest context, partidul s-a adresat instanței de judecată.
Pentru turul doi al alegerilor prezidențiale, Partidul Socialiștilor (PSRM) a solicitat autorităților deschiderea a cinci secții de vot în Rusia. Formațiunea politică a cerut «respect elementar față de diaspora moldovenească din Rusia».
În Rusia, între timp, a fost arestat în lipsă jurnalistul român Mircea Barbu, corespondent al publicației HotNews. Tribunalul din Kursk l-a dat în urmărire federală și internațională, acuzându-l că ar fi intrat ilegal în Rusia «de pe teritoriul Ucrainei».
Șor: mită, percheziții, arestări
Poliția a raportat reținerea liderului unui grup infracțional din Ungheni, parte a rețelei lui Ilan Șor, condamnat în Moldova și cu reședință în Rusia. Organele de ordine au precizat că au primit o plângere privind persoana reținută, în care se afirmă că acesta ar fi plătit 1500 de lei pentru un vot în favoarea unui «candidat anume» la alegerile și referendumul din 20 octombrie.
Bărbatul a fost reținut pentru trei zile.Centrul Național Anticorupție (CNA) a anunțat desfășurarea de noi percheziții în dosarul de corupere a alegătorilor — de această dată în Chișinău și în raioanele Orhei, Rezina și Nisporeni.
Între timp, o persoană necunoscută, pretinzând a fi angajat al organelor de drept, a trimis către mass-media o listă cu numele a câteva mii de cetățeni, despre care se presupune că ar fi asociați «rețelei lui Șor». Poliția nu a confirmat și nici nu a infirmat autenticitatea listei. Procuratura Anticorupție a anunțat că va verifica datele din listă.
Alegeri: nereguli
Misiunea de monitorizare Promo-LEX a publicat un videoclip în care un bărbat «ajuta» alegătorii dintr-un azil de bătrâni din Comrat să voteze. Acesta punea el însuși ștampilele pe buletine, fără a explica semnificația referendumului, ci doar întreba dacă doresc să voteze «pentru Europa» sau «casă». Promo-LEX a sesizat poliția în privința incidentului. Dacă va fi găsită vinovată, persoana riscă o amendă de până la 57,5 mii lei sau până la cinci ani de închisoare.
Chicu: «anularea» alegerilor
Candidatul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), Ion Chicu, a cerut anularea rezultatelor alegerilor prezidențiale. Formațiunea politică a depus o cerere la Curtea de Apel Chișinău. PDCM consideră că «CEC nu a asigurat desfășurarea unor alegeri libere și democratice, iar rezultatele alegerilor sunt incorecte și falsificate». În plus, Maia Sandu a fost acuzată de utilizarea resurselor administrative și de agitație electorală ilegală.
Alegeri: rezultate surprinzătoare
În contextul sprijinului surprinzător de scăzut pentru parcursul european la referendum, puțini au observat că în unele raioane ale Moldovei s-au schimbat preferințele politice ale alegătorilor. În materialul „Sandu în Transnistria. Stoianoglo la Bălți. Usatîi în diasporă”, NM a comparat rezultatele primului tur al cursei prezidențiale din 2020 și 2024 și a relatat în ce raioane au câștigat candidații altor partide în primul tur și cum Șor a pierdut raionul Orhei.
Producție
Banca Mondială a prezentat un raport despre situația privind producția de medicamente și de componente auto din Moldova. NM a relatat despre riscurile și perspectivele acestor industrii și recomandările Băncii Mondiale pentru dezvoltarea și extinderea lor.
Monument nou în Chișinău
În centrul capitalei, pe strada pietonală Eugen Doga, a fost instalat un monument sub forma unei chei de vioară. Primarul Ion Ceban a anunțat că noul obiect de artă este, de asemenea, dedicat compozitorului moldovean Eugen Doga.
Burse
Mai mult de 50 de studenți din Moldova, care studiază în domeniul energeticii, fizicii și matematicii, au primit burse în valoare de 1000 euro din partea AC Language School, pentru a acoperi costul studierii unei limbi străine.
Fotbal
Clubul de fotbal «Petrocub» din Hîncești a pierdut meciul cu clubul polonez «Jagiellonia» în cadrul fazei Ligii Conferinței. Meciul a avut loc pe 24 octombrie, în orașul polonez Białystok, și s-a încheiat cu scorul de 2-0.
Războiul din Ucraina
Publicația «Istorii Importante» a publicat un articol despre un orfelinat din Olekși — una dintre cele mai bune instituții din Ucraina pentru copii cu dizabilități. După ocuparea orașului Oleșkî, autoritățile ruse au evacuat 84 de copii din internat — deși mulți dintre ei aveau părinți sau alte rude. În prezent, instituția a încetat să mai existe în forma sa inițială, iar soarta unora dintre copii rămâne necunoscută.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!