Sandu în Parlament: ovații, demers
Președinta Maia Sandu a rostit ieri un discurs în cadrul ședinței Parlamentului. După cum a remarcat administrația prezidențială, discursul șefei statului în Parlament este un «semnal de mobilizare politică». Deputații din partidul de guvernământ PAS i-au oferit ovații lui Sandu. Iar deputații din opoziție au întâmpinat-o cu pancarte pe care scria «Sandu nu este președinta noastră!», «Sandu — președinta războiului» și au părăsit sala de ședințăîn momentul în care Sandu a urcat la tribună.
Președinta a declarat că în lume au loc astăzi schimbări majore, iar singura cale de a păstra pacea și libertatea este «aderarea la UE, unde vom fi sub protecție». Iar «datoria noastră morală este să nu permitem ca Moldova să fie folosită împotriva Ucrainei».
Sandu s-a adresat de asemenea, în limba rusă, locuitorilor Găgăuziei, îndemnându-i să nu creadă pe cei care spun că ea este împotriva autonomiei. Sandu a afirmat că o grupare criminală vrea să preia puterea în Găgăuzia și că aceasta împiedică dialogul dintre Comrat și Chișinău.
Opoziția și alegerile
Blocul comuniștilor și socialiștilor (BCS), înainte de a părăsi ședința, a propus organizarea alegerilor parlamentare la sfârșitul lunii iulie, și nu la sfârșitul lui septembrie, așa cum propusese anterior PAS. Blocul a declarat că «în țară există o criză a guvernării, iar oamenii doresc cât mai curând o reînnoire a puterii». BCS a anunțat de asemenea crearea unei «Platforme naționale pentru alegeri libere și corecte», menită să unească forțele politice și «să prevină falsificările».
Moldova 3
Consiliul Audiovizualului (CA) s-a pronunțat împotriva creării canalului public de televiziune în limba rusă Moldova 3. În special, din motiv că compania Teleradio-Moldova nu va fi obligată să respecte pe acest canal norma de conținut în limba română, ceea ce ar constitui un element de concurență neloială între difuzori. În plus, în opinia CA, diversitatea lingvistică pe TV și radio în Moldova este deja asigurată.
De asemenea, Consiliul Audiovizualului a amendat compania Teleradio-Moldova cu 15 mii de lei pentru faptul că instituția a modificat logo-urile posturilor TV și de radio fără coordonarea prealabilă cu CA.
Scandalul Stamate: continuare
Deputata Olesea Stamate, care a fost exclusă din PAS din cauza scandalului legat de legea amnistiei, a propus crearea unei comisii parlamentare pentru investigarea modului în care a fost adoptată această lege. Stamate l-a acuzat de asemenea pe premierul Dorin Recean și pe alți politicieni de răspândirea unor acuzații false împotriva sa, menționând că nu a introdus niciun amendament secret care să prevadă eliberarea celor condamnați la detențiune pe viață.
Iar Președintele Parlamentului, Igor Grosu, comentând decizia Olesei Stamatede a rămâne deputat independent, a remarcat că ea nu a fost exclusă din fracțiune, ci doar i s-a cerut să renunțe la mandat.
Cazul Guțul: continuare
Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, care figurează în două dosare penale, va rămâne în arest la domiciliu. Curtea de Apel Chișinău a respins atât cererea procurorului, care a solicitat ca Guțul să fie reîntoarsă în penitenciar, cât și cererea avocatului, care a insistat asupra eliberării acesteia.
Roaming și UE
Parlamentul a aprobat o lege care va reduce treptat costul serviciilor de roaming între Moldova și UE. Aceasta va permite cetățenilor moldoveni să plătească pentru apeluri și internet în UE la aceleași tarife ca și acasă, iar pe viitor, taxele de roaming ar putea fi complet anulate.
Agricultură și înghețuri
Ministerului Agriculturii va avea nevoie de un termen de până la o lună pentru a calcula pagubele provocate de înghețurile din aprilie. Fermierii au declaratcă situația din pomicultură este una dintre cele mai grave din ultimele decenii: pierderile ajung între 25% și 91% din recoltă. Iar dacă pomicultorii «nu vor fi ajutați acum, până la următorul sezon s-ar putea pierde nu doar plantațiile, ci și piețele de desfacere».
Alegerile din România și Moldova
Pe 4 mai în România vor avea loc alegeri prezidențiale. În campania electorală s-a implicat activ și Moldova, unde locuiesc peste un milion de cetățeni români. Politicienii moldoveni îndeamnă alegătorii să voteze pentru unii sau alți candidați. În materialul «PAS pariază totul pe Antonescu», NewsMaker a relatat de ce fac acest lucru și cum ar putea influența acest fapt procesele electorale și relațiile dintre Chișinău și București.
Agenda zilei, 18 aprilie:
- 11:30 — Veaceslav Ioniță va prezenta studiul «Relațiile comerciale ale Republicii Moldova cu SUA».