PAS și trădarea de patrie
Modificările aduse articolului din Codul Penal privind trădarea de patrie propuse de deputații PAS amenință libertatea de exprimare în Republica Moldova, a declarant Amnesty International Moldova. Activiștii pentru drepturile omului cred că noua definiție a trădării de patrie este «vagă și vulnerabilă la abuz» și amenință în mod direct dreptul la libertatea de exprimare. «Noua definiție a trădării ar putea fi folosită pentru a lupta cu oponenții politici […] Este alarmant că această lege riscă să criminalizeze viziunile și opiniile pe care dreptul internațional ar trebui să le protejeze», consideră Amnesty International. Activiștii pentru drepturile omului au cerut Parlamentului să abroge amendamentele, iar președintei Maia Sandu să nu le promulge.
Administrația prezidențială, comentând aceste modificări scandaloase la Codul Penal, a comunicat că Sandu nu este familiarizată încă cu ele și nu a luat o decizie privind promulgarea lor. De asemenea, NM l-a întrebat pe unul dintre autorii amendamentelor, deputatul PAS Igor Chiriac, de ce au fost adoptate modificări atât de semnificative privind «trădarea de patrie» ca și amendament la un proiect de lege existent, și nu ca o inițiativă legislativă separată. Despre ceea ce a răspuns acesta, citiți în materialul «Trădarea de patrie» schimbată în 4 minute«.
Alegeri
Președintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale din Moldova din 20 octombrie.
Partidul de guvernământ PAS a chemat între timp rezidenții țării care au cetățenia uneia dintre țările UE să participe la alegerile pentru Parlamentul European, care vor avea loc în acest weekend. De aceste alegeri depinde cursul dezvoltării UE în următorii ani, a remarcat PAS.
Dosarul Guțul
Luni dimineață, poliția a fost alertată despre plasarea unei bombe în Judecătoria Buiucani, unde urma să aibă loc audieri în cazul bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul. După ce clădirea a fost verificată și nu s-a găsit nci un obiect suspect, alerta cu bombă s-a repetat. Clădirea iarăși a fost verificată și din nou nu au fost găsite obiecte suspecte. Şedinţa de judecată a avut loc, iar avocaţii inculpatei au cerut timp pentru a studia materialele dosarului penal. Procurorul a spus că avocații încearcă în mod clar să amâne procesul.
Și iarăși despre Șor
Poliția a raportat efectuarea a 30 de percheziții noi în cazul finanțării ilegale a partidului Șor, deja desființat. Se presupune că reprezentanții unui grup infracțional au organizat o nouă schemă de contrabandă cu valută străină.
Un fost angajat al Centrului Național Anticorupție, Victor Guțuleac, este suspectat de spălare de bani în interesul aceluiași Ilan Șor, potrivit unei anchete a RISE Moldova.
Dezinformare
Principalii sponsori ai campaniilor de dezinformare din Moldova sunt în continuare Ilan Șor și Veaceslav Platon, potrivit asociației WatchDog. Doar în luna mai, Șor și Platon au cheltuit peste 31 de mii de euro pentru videoclipuri publicitare împotriva autorităților moldovenești, referendumul pentru integrarea europeană și în sprijinul Rusiei. Studiul mai notează că autoritățile moldovenești nu au mecanisme directe de suprimare a acestor campanii.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, și-a exprimat opinia că Rusia se află în spatele filmului fals despre presupusa deschidere a unei «tabere militar-turistice» pentru liceeni din Moldova. El a spus că «vor răspândi și mai multe falsuri pentru a otrăvi spațiul informațional».
Sandu și recensământul
Președinta Maia Sandu a participat la recensământ și a făcut apel la toți cetățenii să participe și «să fie prietenoși cu recenzorii și să răspundă corect la întrebări». A fost realizat un videoclip despre modul în care Sandu a primit recenzorii și a luat parte la recensământ.
Exerciții militare
În Moldova au început noi exerciții militare cu participarea rezerviștilor. Potrivit Ministerului Apărării, acestea vor dura până pe 7 iunie.
Construcție ilegală
În 2023, în Chișinău au fost construite cinci clădiri multietajate fără permisiunea autorităților, iar în 2024, în capitală, au mai apărut alte două construcții neautorizate. Dezvoltatorii ocolesc legea, începând construcția fără avizele necesare și apoi contestând amenzile în instanță. Juriștii spun că pentru remedierea situației e nevoie de a îmbunătăți legislația.
Victoriile noastre
Judoka moldovean, în același timp și polițist de frontieră, Mihail Latîșev a câștigat o medalie de aur la Cupa Mondială, care a avut loc în Maroc. Astfel s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris.
Ce ne așteaptă astăzi?
- La ora 09:30 se va întruni în şedinţă Consiliul Superior al Magistraturii;
- Ședința ANRE începe la ora 10:00.