NM Espresso: Transnistria economisește gaz, autoritățile „corectează” statisticile, iar proiectul de lege privind armele pentru funcționari „nu a împușcat”

Alegeri: îngrijorări ale UE, opoziția

Uniunea Europeană este îngrijorată de riscurile de ingerință externă și amenințări hibride cu care se confruntă Moldova în ajunul alegerilor parlamentare, a declarat comisarul european pentru democrație, Michael McGrath, în urma unei întâlniri la Chișinău cu ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru. McGrath a menționat că experți ai UE deja lucrează în țară pentru a asigura alegeri corecte și pentru a sprijini mass-media independentă.

Între timp, opoziția încearcă din nou să se unească înainte de alegeri. Partidul Comuniștilor și Partidul Socialiștilor au anunțat că susțin inițiativa platformei „Pentru Moldova” de a uni forțele opoziției. Comuniștii au declarat că aceasta ar putea „inspira electoratul de centru-stânga”, iar socialiștii – că opoziția trebuie să elaboreze o strategie comună.

PAS a calificat decizia PCRM și PSRM drept „unificare a forțelor pro-Kremlin” și a subliniat că, în toamnă, cetățenii vor avea de ales între „a intra în UE peste patru ani și a se întoarce în trecut, unde este război, domnește sărăcia și sunt reprimate toate libertățile”.

Despre platforma „Pentru Moldova” și inițiativa sa, NM a scris [aici].

Grosu despre moartea „celui mai vârstnic alegător”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat despre moartea, la vârsta de 106 ani, a lui Constantin Cojocaru – „cel mai vârstnic alegător” al Moldovei și ultimul veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial care a luptat în rândurile Armatei române. Grosu a declarat că a avut „marea onoare să se întâlnească cu Cojocaru și să afle de la el despre dragostea de națiune și de țară”.

Controlul online-ului?

În Moldova se dorește modificarea Codului serviciilor media audiovizuale, care va permite autorității de reglementare să controleze platformele video și conținutul video online. Ce schimbări pregătesc autoritățile, ce critici au apărut asupra proiectului și de ce acesta nu vizează YouTube și TikTok, citiți în materialul „PAS introduce cenzura online?”

Sărăcia și „eroarea”

Publicarea datelor despre sărăcia din Moldova de către Biroul Național de Statistică a provocat un scandal nu doar din cauza nivelului ridicat al sărăciei absolute. Unii politicieni au declarat că aceste date „nu reflectă imaginea completă”.

În materialul „Cetățenii Moldovei nu sunt chiar atât de săraci? Cum au vrut autoritățile să „corecteze” statistica”, NM a explicat cum este măsurată sărăcia în Moldova și de ce această metodologie a fost criticată de funcționari.

Criza energetică în Transnistria: continuare?

În Transnistria, benzinăriile au stopat vânzarea gazului lichefiat șoferilor obișnuiți din cauza „restricționării livrărilor de gaz”. Liderul regiunii, Vadim Krasnoselski, a numit situația „instabilă”, menționând că livrările au loc „cu sprijinul Rusiei”, dar acordurile sunt pe termen scurt și „este necesar să se economisească resursele”.

La Chișinău s-a menționat, în acest context, că nu controlează livrările pe teritoriul rmn, dar „oferta de ajutor din partea UE și a Moldovei rămâne valabilă”.

Arme pentru funcționari: continuare

Ca răspuns la valul de critici, Ministerul Afacerilor Interne a exclus din proiectul de modificări legislative prevederea care permitea funcționarilor de rang înalt să obțină permise de port-armă fără a urma cursuri de pregătire și fără aviz medical.

Deputatul PAS Radu Marian a numit versiunea inițială a proiectului de lege „foarte proastă și o idee nereușită”, subliniind că „deputații sunt categoric împotrivă”.

Liderul Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, a remarcat că „doar presiunea publică” poate opri asemenea încercări ale autorităților de a acționa „fără discuții publice”.

Cazul Guțul: continuare

Instanța a respins cererea avocaților Eugeniei Guțul privind adresarea către Curtea Constituțională și efectuarea unei expertize financiare, considerându-le „nemotivate” și invocând o decizie anterioară a Curții Constituționale. Următoarea ședință, în cadrul căreia vor avea loc dezbaterile judiciare, este programată pentru 1 iulie. După aceasta, inculpații vor avea ultimul cuvânt, iar instanța se va retrage pentru deliberări.

Platon, Plahotniuc

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a înghețat unele active aparținând fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, și omului de afaceri Veaceslav Platon. În această listă au fost incluse și câteva persoane apropiate lui Ilan Șor.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Moldova Mare” a semnat un acord de colaborare cu un partid suveranist din Bulgaria: „Ne unim pentru a apăra valorile spirituale”

Partidul politic „Moldova Mare”, condus de Victoria Furtună, a anunțat că a semnat un acord bilateral de cooperare politică partidul bulgar „Svoboda”.

Potrivit unui comunicat emis de „Moldova Mare”, acordul prevede o „colaborare strategică” între cele două formațiuni, cu accent pe „apărarea identității naționale, valorilor tradiționale, organizarea de proiecte comune în domeniul educației și culturii, precum și participarea în structuri europene orientare patriotică”.

Ne unim forțele cu acele partide politice din Europa care apără suveranitatea, valorile spirituale și libertatea popoarelor, opunându-se presiunilor externe și curentului ideologic globalist”, a declarat Victoria Furtună în cadrul ceremoniei de semnare desfășurate la Chișinău.

Considerăm că este o responsabilitate morală să susținem forțele politice care au curajul să spună adevărul, să apere valorile tradiționale și să lupte pentru libertatea propriilor țări. Alianța cu Moldova Mare este o alianță cu poporul Republicii Moldova, care merită un viitor independent”, a declarat Vladimir Simeonov.

Memționăm că Partidul „Svoboda” este un partid conservator din Bulgaria. Potrivit informației publicate pe site-ul formațiunii, membrii partidului „pledează pentru apărarea suveranității Bulgariei, fără dependențe de forțe externe, fie ele economice sau politice”.

***

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a demisionat cu scandal în martie 2024, acuzând Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

După ce a demisionat, Victoria Furtună a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să acorde interviuri, în care a abordat inclusiv subiecte politice, iar în Chișinău au apărut bannere cu imaginea sa. Toate acestea au culminat cu intrarea sa în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, în calitate de „candidat independent”.

Scrutinul prezidențial s-a desfășurat pe fundalul unei anchete privind o schemă de corupere electorală, desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor. În ajunul alegerilor, Ziarul de Gardă a publicat o investigației care arată că Victoria Furtună este beneficiară a schemei.

În cadrul scrutinului prezidențial, Victoria Furtună a obținut 4,45% din voturile exprimate.

În pofida faptului că acum conduce un partid care se declară pro-european, de când a ajuns în atenția publică, Victoria Furtună s-a remarca prin declarații împotriva Uniunii Europene. Chiar în urmă cu o zi, pe 17 martie, aceasta a scris pe canalul său de Telegram că ajutorul european de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova este „sclavie financiară”.

Totodată, Victoria Furtună susține că Republica Moldova și Federația Rusă ar trebui să-și îmbunătățească relațiile, care au degradat după începerea invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

Pe 6 martie, Furtună a avut o întrevedere cu ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Ea a publicat o fotografie făcută în timpul întâlnirii, în care apare alături de Ozerov pe fundalul unui portret al președintelui rus, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea țării vecine.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: