Trei ani cu președinta Maia Sandu
Maia Sandu a publicat un mesaj în ziua în care s-au împlinit trei ani de la victoria sa la alegerile prezidențiale. «Victoria nu a fost o destinație, ci un început. Și vom merge înainte pentru a îndeplini angajamentele pe care ni le-am asumat și pentru a lăsa copiilor și tinerilor o Moldovă mai bună», a menționat șefa statului.
Calcule după alegeri
NM a studiat rapoartele financiare ale partidelor, publicate de CEC, pentru a estima cât au costat voturile alegătorilor, în termeni matematici. Astfel, cel mai ieftin au costat voturile pentru Partidul «Patrioții Moldovei» — 2,5 lei per vot. Formațiunea politică a cheltuit 1500 lei pentru campania electorală și a obținut 606 voturi în Chișinău și raionul Fălești. Cel mai scump a costat un vot pentru Partidul «Forța Diasporei» — 200 de lei. Formațiunea a cheltuit 102 mii lei și a obținut 510 voturi în toată țara. Totuși, expertul economic IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță consideră că prețul unui vot «nu are nimic în comun cu realitatea, întrucât suma reală a tuturor campaniilor este de 20 de ori mai mare». Detalii în materialul lui Nicolai Paholinițchi.
Între timp, Dumitru Diacov a declarat că nu exclude că ar putea înregistra din nou la Agenția Servicii Publice denumirea «Partidul Democrat din Moldova».El a menționat că va face acest lucru, dacă oamenii vor insista. Acum un an, formațiunea controlată în trecut de Vladimir Plahotniuc a fost redenumită. Iar Mihai Ghimpu a declarat că, în curând, Partidul Liberal va avea un nou președinte, însă acesta nu va fi Dorin Chirtoacă.
Premierul versus patronatul
Guvernul a aprobat proiectul care prevede restricții pentru plățile în numerarîn cazul cumpărăturilor scumpe, cum ar fi mașini sau imobile. Inițiativa a fost criticată chiar în timpul prezentării ca ședința Executivului de către președintele Confederației Naționale a Patronatului Leonid Cerescu, care a menționat că există mai multe obiecții importante. Premierul Dorin Recean a refuzat propunerea lui Cerescu privind desfășurarea unor consultări suplimentare și a declarat că este necesară reducerea utilizării banilor în numerar, inclusiv din cauza cazurilor de corupere a alegătorilor.
Justiție
Chiar astăzi, Consiliul Superior al Magistraturii va desfășura interviuri cu 47 de pretendenți la cele 15 funcții vacante de judecători în diferite localități ale țării. Pe 17 noiembrie vor fi audiați alți 40 de candidați. Cel mai mare punctaj l-au obținut avocatul Alexandru Rotaru (80 de puncte), avocatul Andrei Mațco (79 puncte) și procurorul PCCOCS Sergiu Petrușca (79 puncte). Asta cu toate că Petrușca a fost implicat în dosarul privind filarea opoziției, iar Rotaru nu a trecut de verificările comisiei Pre-vetting privind etica profesională. Detalii în materialul lui Alexandru Nugmanov.
Investiții pentru Aeroport
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a anunțat că, săptămâna viitoare, la Chișinău vor veni reprezentanții unei companii franceze, cu care va discuta despre posibile investiții. Spînu a precizat că este nevoie de un «partener strategic» și a subliniat că se referă nu neapărat la concesionare. Acesta a precizat că este nevoie de investiții în mărime de €200-300 mln pentru construirea noului terminal, reparația pistei de decolare/aterizare și parcări. Decizia privind soarta aeroportului ar urma să fie luată în următoarele șase luni.
Între timp, low costul Wizz Air a decis să revină în Moldova. Din 14 decembrie vor fi operate zboruri din Chișinău spre Roma, Milano și Londra.
Memorie veșnică
Ministrul Culturii Sergiu Prodan a participat la conferința dedicată împlinirii a 120 de ani de la pogromul evreilor. «Aceste evenimente ne amintesc, o dată în plus, despre pericolul discursului de ură și accentuează importanța promovării toleranței și a bunei înțelegeri mai ales acum, într-o epocă a dezinformării și a minciuni. Și suntem datori, ca stat și ca cetățeni, să respingem orice discriminare și violență asupra unor oameni, indiferent de etnia, religia sau viziunea lor politică», a menționat Prodan.
Răspunsul Guvernului pentru Ceban
Purtătorul de cuvânt al Executivului Daniel Vodă a comentat propunerea primarului reales al capitalei Ion Ceban privind unirea forțelor Primăriei și a Guvernului în organizarea sărbătorilor de Crăciun. «Ne dorim ca Crăciunul să fie celebrat nu doar în capitală, dar și în întreaga republică sub aceeași tematică, sub tradițiile frumoase care sunt în Republica Moldova „O țară europeană“. În acest sens vom lansa invitații publice către autoritățile publice locale din întreaga republică, vom invita să celebrăm Crăciunul în valorificarea tradițiilor naționale», a comunicat Vodă.
Moldova și sancțiunile contra Rusiei
Vicepremierul Nicu Popescu a declarat că Moldova s-a alăturat la patru dintre cele șase pachete de sancțiuni adoptate de UE contra Rusiei.
Popescu a mai spus că MAEIE nu poate nici confirma, nici infirma informația despre presupusa vizită a lui Ilan Șor la Moscova, însă autoritățile vor «continua sa facem eforturi de deoligarhizare a acestei țări, vom continua efortul de limitare a tentativelor de destabilizare a acestei grupări criminale».
Pe calea schimbării
Ministrul Economiei Dumitru Alaiba i-a îndemnat pe antreprenori să insiste la bancă asupra faptului că nu este nevoie să aplice ștampilă. În cazul în care băncile comerciale insistă, ministrul le-a cerut oamenilor de afaceri să semnaleze aceste lucruri la adresa de e-mail: [email protected].
În Moldova a fost lansată prima etapă a programului «Rabla pentru electrocasnice». Circa 50 000 de familii vor avea ocazia să cumpere becuri econome LED. În etapa următoare, familiile respective vor putea beneficia și de electrocasnice mari mai econome.
Vești bune
Moldova a devenit al treilea cel mai mare exportator de prune la nivel mondial. Țara noastră este depășită doar de către Chile și Africa de Sud.
Iar Poșta Moldovei a lansat timbre în memoria scriitorului Ion Druță și a primului președinte al Moldovei, Mircea Snegur.
Externe
Încă opt cetățeni ai Moldovei, ultimii din Fâșia Gaza care au cerut să fie evacuați, au părăsit zona.
Suedia a reintrodus controlul la frontierele interne până în mai 2024.
Ce ne așteaptă astăzi?
- 09:00 Conferința «Pogromul de la Chișinău — 120 de ani. Relevanța studiului și a memoriei istorice»
- 09:30 ședința Consiliului Superior al Magistraturii
- 11:45 Conferință de presă susținută de Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, și Președinta Sloveniei, Nataša Pirc Musar