NM Espresso: un an de război în Ucraina, Rusia lansează zvonuri despre Transnistria, Sandu construiește poduri cu România

Un an de război

Astăzi este o zi sinistră: se împlinește un an de când chiar alături de noi are loc un război îngrozitor și inuman. Mai multe evenimente și texte de la noi vizează, într-un fel sau altul, această zi neagră.

Și începutul zilei de joi a fost neliniștit. Ministerul rus al apărării a declarat că Ucraina pregătește provocări cu invadarea regiunii transnistrene și că în acest caz ar fi implicați militarii regimentului „Azov”. Guvernul Moldovei nu a confirmat această informație și a îndemnat cetățenii să-și păstreze calmul și să primească informații din surse verificate.

Astăzi a decedat Oleg Mudrak, comandantul batalionului nr. 1 al regimentului Azov, care s-a aflat timp de patru luni în captivitatea rușilor. Cauza morții sale a fost un stop cardiac. Mudrak a participat la apărarea uzinei „Azovstal” din Mariupol. În luna mai, a ajuns în captivitatea rușilor, a fost eliberat în luna septembrie 2022, în urma unui schimb de militari. Tot atunci au fost publicate două fotografii care au făcut înconjurul lumii, cu militarul, arătând cum acesta s-a schimbat în 100 de zile de captivitate.

Cu ocazia împlinirii unui an de la declanșarea războiului, Arcul de Triumf din centrul Chișinăului a fost iluminat în culorile drapelului Ucrainei. Autoritățile capitalei au promis că vor ilumina și alte clădiri semnificative din centrul capitalei. „Primăria și locuitorii municipiului Chișinău sunt solidari cu poporul ucrainean”, a scris primarul Ceban.

În realitate însă nu toată lumea este solidară. Chiar și la un an de război inuman, în Moldova sunt mulți dintre cei care justifică invazia militară a Rusiei. Noi am analizat minuțios studiile sociologice pentru a afla, cum sunt aceste categorii de oameni. Și am aflat multe lucruri curioase. De exemplu, femeile justifică mai des agresiunea militară a Rusiei, iar grupul care este cel mai mult pentru război este constituit din persoane în vârstă de 30-44 de ani. Toate informațiile – în articolul nostru «Социология войны» („Sociologia războiului”).

Și încă puțină statistică. De la începutul războiului, aproape un milion de cetățeni ai Ucrainei au intrat în Moldova. Peste 104 mii dintre aceștia au rămas în țara noastră, inclusiv 48 417 copii. Apropo, la 24 februarie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei va fi inaugurată expoziția „Durerea refugiaților”. Veniți și compătimiți.

Iar acum să revenim la Transnistria, care a devenit, în ultimele zile, obiectul unor noi falsuri și dezinformări. Cum a influențat războiul din Ucraina asupra reglementării transnistrene, de ce regiunea transnistreană nu este Donbass, există oare șanse „de a recupera Transnistria” și de ce acest lucru este posibil doar pe cale pașnică – aflați din noul video NM_explains it all cu Olga Gnatcova.


Poduri cu România

Maia Sandu se află într-o vizită în România. Șefa statului discută acolo despre proiecte comune de infrastructură, integrare energetică, educație, cultură, dezvoltare locală și ecologie. S-a anunțat deja că Moldova și România vor construi un nou pod rutier peste râul Prut. În plus, procurori din România vor veni la Chișinău pentru a desfășura investigații comune.


Istorie bună

Și în încheiere. Într-o zi ca aceasta, ne-am dori, desigur, istorii motivante, din viață. Iar noi le avem. Citiți neapărat istoria uimitoare a Mașei Gurskaia «С философского факультета в Москве — в село Цыпова» („De la facultatea de filozofie din Moscova – în satul Țâpova”). Din articol veți afla, cum e să schimbi spre bine viața într-un sat moldovenesc, când toți din jur susțin că „satul moare”.


Pe scurt, despre ceea ce va fi astăzi, 24 februarie:

– La ora 9:00, la Ambasada Ucrainei vor avea loc acțiuni de comemorare a agresiunii militare a Rusiei.
– Iar la ora 16:00, în incinta Europa Café va avea loc acțiunea „365 de zile de război în Ucraina”, cu prezentarea filmului documentar „Oh, Sister!”. La eveniment va participa Ambasadorul UE în Republica Moldova Jānis Mažeiks.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Salarii până la 3000 de euro pe lună: selecție de funcții vacante noi în Chișinău

Dacă sunteți în căutarea unui job nou — acum este timpul potrivit să expediați CV-uri, când ceilalți se bronzează pe plajă la mare. Mai ales că unele companii propun un salariu în sumă de 50 de mii de lei chiar și candidaților fără experiență. Mai multe detalii — în selecția de funcții vacante, pregătită de site-ul Rabota.md.

În hotelul BERDS din capitală este vacant postul de administrator al salonului SPA, salariul — de la 18 până la 28 de mii de lei. Apropo, tot acolo au nevoie de un administrator al restaurantului. De un manager are nevoie și platforma de vânzare a imobiliarelor și automobilelor Seli.md. Salariul va fi de la 20 până la 50 de mii de lei și, remarcabil, compania este dispusă să ia în considerare candidații fără experiență în administrare.

Între timp, restaurantul ITADAKI are nevoie de un sous-chef. Unui specialist cu experiență sunt dispuși să îi propună de la 30-40 de mii de lei lunar. Mai mult, până la 50 de mii, poate câștiga un șef-bucătar în același restaurant. Magazinul George Standard de asemenea caută un șef-bucătar, în secția de culinărie. Salariul — 20 de mii de lei pe lună. Iar în cantina Bistro Royal din centrul capitalei este vacantă funcția de bucătar în secția de carne, salariul — 15 mii de lei.

Clinica stomatologică Dentus Dentino este în căutarea unui manager de vânzări. Va fi necesar să încheiați parteneriate cu clinici private, cabinete stomatologice și să le vindeți echipamente stomatologice. Câștigul va fi cuprins între 15 și 30 de mii de lei. La rândul său, compania Grindex caută un reprezentant medical, obligatoriu cu permis de conducere de categoria B. Salariul estimativ: 25-27 de mii de lei.

În final — câteva oferte de muncă din IT. Compania ROCMAN caută un specialist cu experiență pentru funcția de Senior Support Engineer, salariul de la 1500 până la 2500 de dolari. Atrageți atenția la programul de muncă: de la 13:00 până la 22:00, format hibrid. Iar compania Blaar Labs invită în echipa sa un JavaScript Developer. Formatul la fel este hibrid, însă programul nu este de seară. Salariul — de la 1700 până la 3000 de euro.

Informația despre lucru în Chișinău este actuală la momentul scrierii materialului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: