Proteste Agricultorii
Максим Андреев, NewsMaker

„Noi am anticipat aceste învinuiri nefondate”. MAI a venit cu precizări referitor la motorina donată de România

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a venit cu precizări, după ce în spațiul public au apărut informații precum că motorina donată de România ar putea fi diluată. Totodată, MAI a explicat de ce motorina a fost depozitată la Ocnița și a anunțat când va începe procesul de distribuție către beneficiarii finali.

Secretarul de stat al MAI, Mariana Grama, a anunțat într-un briefing de presă că România va livra motorina în tranșe Republicii Moldova.

„Livrarea motorinei va fi efectuată în cinci tranșe. Primele două tranșe au fost realizate pe data de 17 mai și 24 mai. Mai urmează alte trei la data de 31 mai, 7 iunie, 14 iunie. Depozitarea temporară pentru cele cinci garnituri este realizată la baza petrolieră din orașul Ocnița”, a spus Mariana Grama.

Funcționarul a spus că în spațiul public au apărut multe speculații în ceea ce ține de locul de depozitare a motorinei.

„Vreau să vă aduc la cunoștință că niciun agent economic care desfășoară activități de distribuție sau de păstrare a produselor petroliere nu avea capacitatea de depozitare și nu și-a exprimat dorința de a participa în acest acest exercițiu. Unicul depozit care are acces la calea feroviară și are capacitatea de depozitare a 6000 tone de motorină este depozitul de la Ocnița”, a spus Grama.

De asemenea, aceasta a precizat că un laborator a verificat calitatea motorinei donate, întrucât legea presupune efectuarea expertizei.

„Dacă este să vorbim despre efectuarea inspecției calitative a motorinei, vă aducem la cunoștință că se realizează de către unicul laborator din Republica Moldova, care este Centrul tehnic pentru securitate industrială de certificare. Raportul de inspecție a parvenit astăzi dimineață de la laborator, prin care se atestă că motorina este de tip Euro 5 diesel, conform standardelor europene. Este revoltător faptul că unii agricultori ne amenință cu tragerea la răspundere dacă tehnica agricolă se va defecta de la calitatea motorinei primite. Noi nu vom întreprinde nici o măsură, după cum a fost menționat în spațiul public de către unii politicieni, că vom dilua motorina. Noi am anticipat aceste învinuiri nefondate”, a spus Grama.

Totodată, secretarul de stat al MAI a declarat că procedura de eliberare a bunurilor din rezerva de stat prevede ridicarea mărfii de către beneficiar de la depozitele Agenției Rezerve Materiale, însă guvernul a venit în întâmpinarea agricultorilor.

„Guvernul a prevăzut din fondul de rezervă resurse financiare pentru distribuirea motorinei către cel mai apropiat punct, astfel încât, agricultorii, în special cei de la sud să nu ridice motorina de la Ocnița. Pentru beneficiarii cărora li s-a atribuit o cantitate mai mare de 2500 de kilograme de motorină se va efectua livrarea până la adresa unde este dislocată cisterna beneficiarului, iar în cazul în care diferența de cantitate este mai mică de 2500 de kilograme, va fi ridicată de agricultori la unul din cele 27 de puncte de distribuție mobilă”, a menționat secretarul de stat al MAI.

Mariana Grama a mai anunțat că „primul grafic de livrare a motorinei este stabilit pentru 31 mai-4 iunie, timp în care se planifică distribuția a 728 tone de motorină către primii 46 de agricultori”.

Amintim că în februarie 2021, România a aprobat acordarea gratuită a 6000 de tone de motorină pentru agricultorii din Republica Moldova care au fost afectați de secetă.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Transportatorii ies în stradă cu microbuzele: vor claxona în PMAN și își vor prezenta revendicările

Transportatorii auto anunță un protest miercuri, 9 iulie, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Acțiunea va începe la ora 11:00 – oră la care participanții vor claxona simultan, în semn de nemulțumire față de politicile actuale din domeniul transportului. Potrivit Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), după acest gest simbolic vor fi prezentate solicitările oficiale adresate Guvernului și Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Amintim că transportatorii au acuzat Ministerul Infrastructurii și Agenția Națională Transport Auto (ANTA), pe 24 iunie, de inacțiune, dar și presupuse abuzuri și scheme de corupție. APOTA a transmis atunci un apel public în care avertiza că lipsa metodologiei tarifare, impunerea sistemelor electronice e-GPS și e-Bilet, precum și obligația de adaptare a tuturor vehiculelor pentru persoanele cu dizabilități pun în pericol activitatea transportatorilor. Transportatorii au amenințat, atunci, cu proteste, dacă autoritățile nu vor ține cont de nemulțumirile lor.

În reacție, Guvernul a transmis că a luat act de solicitarea publică, dar soluționarea problemelor ține de competența Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. În ceea ce privește acuzațiile APOTA legate de posibile scheme de corupție, Executivul a invitat toate părțile care dețin informații relevante să le prezinte organelor competente.

Pe 27 iunie, APOTA a comunicat că transportatorii au decis să iasă în stradă. Asociația a menționat că urmează a fi organizate trei manifestații în capitală: prima, pe 9 iulie, în Piața Marii Adunări Naționale, a doua în fața sediului Misiunii Uniunii Europene în R. Moldova, iar a treia – în fața Agenției Naționale Transport Auto.

Pe 4 iulie, ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea, a anunțat că a avut o discuție „constructivă” cu transportatorii. Oficialul asigura atunci că „a spulberat îngrijorările acestora” și a explicat că au fost clarificate cele trei principale neînțelegeri: dotările pentru persoanele cu necesități speciale, metodologia de calcul a tarifelor și proiectul e-Bilet. Potrivit ministrului, transportatorii urmau să informeze ANTA cu privire la numărul de vehicule adaptate pentru persoanele cu dizabilități. În privința metodologiei de calcul, Bolea a dat asigurări că aceasta va intra în vigoare în curând, iar în ceea ce privește e-Bilet, oficialul a precizat că proiectul se află deocamdată în faza de consultări și nu există nicio decizie care să impună aplicarea lui.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: